Senatorii au adoptat, luni, 17 martie a.c., un proiect de lege prin care este înfiinţată Regia Autonomă „Administraţia Canalului Siret-Bărăgan”.
Potrivit raportului de admitere întocmit de Comisia pentru agricultură din Senat, respectiva Regie Autonomă va fi constituită ca o persoană juridică de drept public, aflată sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine prin transferul din patrimoniul Administraţiei Naţionale „Apele Române” a tuturor bunurilor aferente obiectivului de investiţii „Canalul Siret-Bărăgan”, bunuri imobile proprietatea publică a statului.
În expunerea de motive, Guvernul explică faptul că România dispune de o suprafaţă arabilă de peste 10 mil. hectare, una dintre cele mai fertile zone fiind cuprinsă între râurile Siret şi Ialomiţa. „Deşi terenurile agricole au o fertilitate deosebită, producţiile agricole care se obţin în prezent sunt mici. Soluţia problemei constă în irigarea acestor suprafeţe. În acest scop, statul român a dispus realizarea, în 1984, a proiectului Canal Magistral Siret-Bărăgan, iar în 1987 a început execuţia unui prim tronson de canal de 50 km lungime, până la limita de sud a judeţului Vrancea. (...) După 1990, finanţarea lucrărilor de execuţie a continuat, dar cu alocaţii anuale infime, obiectivul fiind în derulare şi în prezent”, precizează iniţiatorul proiectului.
Potrivit proiectului de lege, conducerea Regiei autonome urmează a fi asigurată de către un consiliu de administraţie, compus din şapte membri, dintre care unul este desemnat preşedinte al CA, numirea şi revocarea membrilor făcându-se prin ordin al ministrului pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine. sursa: Agerpres