Adama
Vinasa Rompak

Petru MAGAZIN: 55 de ANI de ACTIVITATE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL SUPERIOR AGRONOMIC!

Publicat: 28 noiembrie 2016 - 14:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vineri, 25 noiembrie 2016, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, a avut loc festivitatea de omagiere a profesorului univ. dr. Petru MAGAZIN, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de viaţă şi a peste 55 de ani de activitate în învăţământul superior agronomic ieșean.

La eveniment au participat atât cadre didactice, de ieri şi de astăzi, din cadrul UŞAMV Iaşi, cât şi foşti studenţi şi colaboratori ai emeritului dascăl, precum şi personalităţi culturale şi oameni de afaceri din regiune. „Omagierea oricărui profesor din Universitatea noastră reprezintă un deosebit eveniment academic, o bucurie şi o mândrie profesionale, care arată respectul şi preţuirea faţă de cei care au slujit cu credinţă şi cu loialitate învăţământul superior agronomic ieşean, românesc. Merită mulţumiri colegii de la Departamentul de Agroeconomie, conducerea Facultăţii de Agricultură, pentru gândul şi gestul de a organiza acest eveniment important şi de suflet. Domnul profesor Petru Magazin reprezintă o personalitate marcantă a şcolii ieşene de economie agrară, dedicându-şi întreaga viaţă formării şi educării a zeci de generaţii de studenţi, dar şi cercetării ştiinţifice din domeniul economiei agrare şi organizării eficiente a activităţilor din agricultură. Este omul care şi-a pus semnificativ amprenta asupra consolidării şi dezvoltării Catedrei de Economiei Agrară, devenită astăzi Departament de Agroeconomie. De-a lungul îndelungatei sale cariere, distinsul profesor şi-a jalonat activitatea pe principii solide, deprinse încă din copilărie şi din adolescenţă, de la părinţi şi de la profesorii din gimnaziu şi din liceu, reprezentate prin rigoare a muncii, disciplină, punctualitate şi multă seriozitate. Astfel, a fost posibilă devenirea, în timp, a unei respectabile personalităţi a învăţământului agronomic din Iaşi.”, sublinia rectorul UŞAMV Iaşi, prof univ dr Vasile Vântu.

omagiu-prof-petru-magazin2_b

Prin academicianul Ioan Vacaru Opriş, expert al Camerei Europene de Experţi şi profesor la Facultatea de Zootehnie din Iaşi, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişteşti” i-a conferit profesorului Petru Magazin Diploma şi Medalia „Meritul Academic”, pentru remarcabila contribuţie adusă cercetării ştiinţifice româneşti din domeniul agronomic.

Între cei prezenţi la manifestarea de omagiere a personalităţii profesorului Petru Magazin, s-a numărat şi fostul preşedinte al companiei Agricola Internaţional Bacău, dr. ing. Gheorghe Antochi, care i-a oferit dascălului său o valoroasă lucrare dedicată marelui compozitor român George Enescu, o carte document realizată şi cu contribuţia sa. „Am venit la acest eveniment, cuprins de emoţie, de plăcere şi de recunoştinţă faţă de dascălul nostru. Manifestăm, şi acum, aprecierea unanimă faţă de vasta şi prestigioasa sa carieră didactică, în folosul atâtor generaţii de studenţi şi de absolvenţi ai familiei agronomice ieşene. L-am cunoscut pe domnul profesor Petru Magazin, mai întâi în calitate de prodecan şi, abia în anul 4 de facultate, mi-a devenit profesor. L-am apreciat enorm şi, după absolvire, a rămas între noi o relaţie cumpătată şi ne-am bucurat de revederea şi de colaborarea periodice, atât la Institutul Agronomic din Iaşi, cât şi la unitatea pe care am condus-o, Agricola Internaţional Bacău. Din respectul deosebit pe care i-l port, îi oferi această operă culturală dedicată marelui muzician George Enescu, la care mi-am adus şi eu un aport, dorindu-i multă sănătate şi puterea de a se bucura de rezultatele activităţii sale impresionante.”, spunea dr ing Gheorghe Antochi.

omagiu-petru-magazin1_b

Profesorul universitar Petru Magazin s-a născut la 17 iunie 1926 în localitatea Burdujeni, județul Suceava. A urmat cursurile primare în Burdujeni, după care s-a înscris la Liceul ”Ștefan cel Mare” din Suceava. După absolvirea liceului, a reușit la Facultatea de Agrotehnică, pe care a abolvit-o în anul 1951, cu diplomă de inginer în ianuarie 1952. A fost reținut în învățământ încă din anul IV de studiu. A parcurs toate treptele universitare, de la asistent suplinitor până la profesor universitar, fiind titular la disciplina de Economia agriculturii, până la pensionare. În anul 1972, a susținut teza de doctorat, după care a ocupat funcția de profesor universitar. În anul 1990, a obținut dreptul de a conduce doctoranzi la specializarea ”Management și marketing în agricultură”. A sprijinit tinerele cadre didactice – atât în activitatea didactică, cât și în cea de cercetare.

Prof-P-Magazin_b

„Aş spune că asemenea reuniuni sunt specifice românilor, atât în mediul rural cât şi în mediul urban, pentru transmiterea ştafetei de la o generaţie la alta. Reprezintă, fără îndoială, o bucurie atât pentru cei ajunşi la vârstă înaintată şi omagiaţi, cât şi pentru cei care râvnesc să ajungă în asemenea situaţie. La astfel de întâlniri, se spun diverse lucruri. În cazul nostru, concret, pot observa faptul că în Universitatea Agronomică Iaşi, anul acesta, pentru prima dată, 4 cadre didactice au împlinit vârsta de 90 de ani, dintre care două sunt de la Departamentul de Agroeconomie. Trebuie să ne reamintim că nu sunt vremurile sub om, ci bietul om sub vremuri şi, cu adâncă mâhnire, constat că s-a făcut ca unele dintre omagieri să nu mai aibă loc, deşi fuseseră pregătite. Ma refer la fostul meu coleg de catedră, profesorul Nicolae Vasilescu şi la cel mai bun prieten al meu, regretatul academician Valeriu D. Cotea. Aşadar, iată că unele lucruri, în viaţă, nu depind numai de noi şi, ca om născut la mijlocul intervalului dintre cele două războaie mondiale–cu experienţe şi cu trăiri deosebite care ne-au marcat viaţa, munca, rezultatele şi chiar relaţiile interumane-, aşadar, ca un călător între două milenii, aş putea formula unele învăţăminte. Dintre toate, concluzia mea generală este aceea că viaţa îşi urmează cursul, indiferent de dorinţa, de voinţa şi de încercările omului de schimba ceva în destinul său. În primul rând îi mulţumesc Tatălui Ceresc pentru că mi-a dăruit numărul de ani pe care dumneavoastră îi apreciaţi, fapt care pe mine mă onorează şi care, desigur, îmi crează bucurie. Mulţumesc tuturor celor prezenţi, precum şi conducerii Departamentului de Agroeconomie, Facultăţii de Agricultură şi Universităţii Agronomice pentru ţinuta înaltă a acestui eveniment, poate chiar depăşeşte meritele mele.”, menţiona profesorul Petru Magazin.

Membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice, preofesorul Petru Magazin a condus mai multe contracte de cercetare științifică focalizate pe zona din Nord-Estul Moldovei. În anul 1996 s-a pensionat, fiind în continuare profesor consultant la USAMV Iași. A publicat peste 200 lucrări științifice și 15 manuale și îndrumătoare de lucrări practice – de nivel universitar.
Lecţia prieteniei a învăţat-o împreună cu cel mai bun prieten al său, regretatul academician Valeriu D. Cotea.

Vizualizat: 2483 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

05 noiembrie 2024 - 19:00

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în perioada 07-09 noiembrie 2024 „Târgul de Sfinții Mihail și Gavril”. Organizat cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

31 octombrie 2024 - 12:25

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermieri, crescători de animale. APIA participă la Târgului Internațional INDAGRA - ediția 2024, reprezentanții agenției pot discuta cu fermierii, crescătorii de animale interesați de informații despre subvenții.

Proiect finanțat de GAL: Film în sat!

Proiect finanțat de GAL: Film în sat!

19 octombrie 2024 - 08:27

Murighiol este capitala cinematografiei din România în perioada 19-20 octombrie 2024, când stadionul localității  găzduiește Festivalul de Film de artă Murighiol – Film în sat.

Târg 100% românesc! Micii și marii crescători de păsări în curtea MADR!

Târg 100% românesc! Micii și marii crescători de păsări în curtea MADR!

16 octombrie 2024 - 19:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează, în premieră, în perioada 18-20 octombrie 2024, în intervalul 09.00-19.00, un târg dedicat promovării și încurajării consumului de carne de pasăre, provenită din fermele românești.

Premiile pentru inovare VINITECH SIFEL. Lista premiilor 2024

Premiile pentru inovare VINITECH SIFEL. Lista premiilor 2024

14 octombrie 2024 - 16:40

Cu doar câteva săptămâni înainte de Târgul internațional de vinuri, fructe și legume (26-28 noiembrie), juriul de experți de la Vinitech-Sifel Innovation Awards a anunțat noile premii 2024. 79 de dosare au fost evaluate în acest an.

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

08 octombrie 2024 - 16:30

La fel ca în anii precedenți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va sărbători în 10 octombrie 2024 „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” prin organizarea de târguri și evenimente, la nivel național. 

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

08 septembrie 2024 - 19:02

Festivalul Folcloric Pastoral "Coborâtul oilor" de la Loman s-a desfăşurat duminică în absenţa ovinelor, în contextul apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii