O expoziţie de produse de panificaţie tradiţionale folosite la sărbători şi în diferite momente ale vieţii precum nunta, ursitorile după naşterea copiilor, înmormântarea a fost organizată sâmbătă, 20 iulie a.c., în comuna Şerbăneşti din judeţul Olt, cu prilejul celei de-a patra ediţii a Sărbătorii Secerişului.
Expoziţia, numită “Drumul pâinii” a fost organizată cu ajutorul etnografului Rada Ilie, care a prezentat publicului vizitator şi toate obiceiurile locale referitoare la pâine. “Prezentăm drumul pâinii pornind de la spicul de grâu, bobul de grâu, făina, coca frământată, pâinea şi toate tipurile de pâine întâlnite la diferitele momente din an şi din viaţă, pentru că în zonă tradiţia este foarte bogată şi avem zeci de tipuri de pâine, de la pâinea pentru ursitori, pentru mireasă, pâinea soacrei, colaci, colindeţii împărţiţi colindătorilor, colacul lui Moş Crăciun, mucenicii unşi cu miere, cozonacii de sărbătoare. Prezentăm şi ţestul pentru copt pâine, iar după vernisaj toate produsele expuse vor fi împărţite vizitatorilor”, a declarat Rada Ilie.
Tipurile de pâine prezente în expoziţie au fost făcute din grâul recoltat în acest an, pentru a reaminti un obicei al locului, potrivit căruia secerişul se încheia până în ziua de Sf. Ilie şi când se cocea pentru prima dată pâine din noua recoltă se arunca într-o fântână astfel încât anul viitor să fie unul ploios şi recoltele bogate.
sursa: Agerpres