Adama
Agreena
AGRICOVER

Obiceiuri străvechi de Anul Nou. Iată ce se păstrează de pe vremea geto-dacilor!

Publicat: 30 decembrie 2015 - 11:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul Nou se sărbătoreşte în mai multe feluri. Românii, deşi tot mai puţini la număr, încă ţin cont de obiceiurile tradiţionale din fiecare zonă. Iată ce tradiţii au păstrat din cele mai îndepărtate vremuri!

În Sudul şi Sud-Estul României, în casele în care creşte un bebeluş, Anul Nou se sărbătoreşte respectând un ritual străvechi, de pe vremea geto-dacilor: “Datul de grinda” al copilaşului.
“Datul de grinda” se păstrează din vremea geto-dacilor şi se celebrează de Anul Nou, la bebeluşi, în primii trei ani de viaţă. La început, acest ritual s-a săvârşit de către preot, dar numărul de copii fiind mare, s-a dat dezlegare pentru oficierea acestui ritual de către moaşa copilului, naş sau chiar tatăl.

Se spune că liderul militar al geto-dacilor petrecea ore bune de consiliere religioasă şi nu numai cu Marele Preot. Odată, i-ar fi spus lui Zamolxe: “Sunt vremuri grele pentru popor şi ne aşteaptă perioade şi mai vitrege, războaie şi alte nevoi. Mă gândesc cu amărăciune la faptul că se nasc din ce în ce mai puţini băieţi şi aceştia sunt cam piperniciţi. Or, pentru a face faţă năvălirilor barbare, avem nevoie de bărbaţi înalţi şi puternici. Ce să facem?”
Zamolxe s-a rugat şi Dumnezeu i-a spus să facă acest ritual: “Pentru săvârşirea ritualului este nevoie de o masă, un fier, o pâine împletită, trei bănuţi. Cel care oficiază slujba se spală pe mâini, ia copilul de subţiori şi îl aşază cu picioruşele pe bucata de fier, după care îl ridică până sus, la grinda, apropiindu-l cu creştetul capului, spunând; fie ca acest prunc să fie sănătos şi să crească mare şi puternic ca fierul. Aceasta se face de trei ori, după care îl dă pe copil părinţilor. Acest ritual să se facă în prima zi din an, la orele dimineţii şi să se repete în primii trei ani de viaţa ai copilului”.

Acest obicei este din moşi-strămoşi, la început s-a făcut numai la băieţi, dar după un anumit timp s-a extins şi la fete. Interesant este că se păstrează până în zilele noastre. Din păcate, sunt unele locuri unde această tradiţie s-a pierdut. De fapt, istoricul Herodot avea să descrie poporul dacilor ca fiind “cei mai viteji şi mai drepţi” dintre traci.

De exemplu, ritualul de stimulare a curajului ostaşilor era sfinţirea cu apă din Dunăre, obicei care se oficiază şi în zilele noastre, la Bobotează.

Un An Nou cu sănătate, pace şi speranţa de mai bine!

Vizualizat: 1800 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Veste bună pentru micii crescători de animale!

Veste bună pentru micii crescători de animale!

16 aprilie 2024 - 09:13

Un târg de animale cunoscut printre micii crescători și-a redeschis porțile sâmbătă, 13 aprilie 2024.

Fermierii români, protest ASTĂZI!

Fermierii români, protest ASTĂZI!

15 aprilie 2024 - 14:42

Proteste spontane ale fermierilor afectați de sistemul antigrindină Lipsa măsurilor concrete din partea autorităților au determinat fermierii impactați de efectele sistemului antigrindă să organizeze, astăzi, 15 aprilie 2024, proteste spontane în zonele punctelor de lansare a rachetelor, informează un comunicat al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, transmis Agroinfo

Poftim din România! Vatra Satului

Poftim din România! Vatra Satului

13 martie 2024 - 19:05

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, în perioada 15-17 martie 2024, Târgul „Poftim din România - Vatra Satului în sectorul 4”, în partneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia.

Târgul Poftim din România - Mărțișor de București: Gusturi și Meșteșuguri Românești

Târgul Poftim din România - Mărțișor de București: Gusturi și Meșteșuguri Românești

29 februarie 2024 - 13:22

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, în partneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, în perioada 01-03 martie 2024, Târgul „Poftim din România - Mărțișor de București: Gusturi și Meșteșuguri Românești”.

Mica Unire a producătorilor români

Mica Unire a producătorilor români

24 ianuarie 2024 - 06:57

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, târgul de produse tradiționale românești „Mica Unire a producătorilor români”. Evenimentul se va desfășura cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române, în curtea MADR, în perioada 26 -28 ianuarie 2024, expozanții oferind consumatorilor o varietate largă de produse tradiționale.

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2024

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2024

21 ianuarie 2024 - 20:17

În perioada 19-28 ianuarie 2024, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 88-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2024” (Grüne Woche). Anual, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

Ajunul Crăciunului - tradiții și superstiții

Ajunul Crăciunului - tradiții și superstiții

24 decembrie 2023 - 19:28

Ajunul Crăciunul este sărbătorit pe data de 24 decembrie și este o zi în care se fac ultimele pregătiri pentru Crăciun. Potrivit tradiției, în această zi oamenii pot respecta unele superstiții pentru ca totul să le meargă mai bine în anul care vine. Ajunul Crăciunul reprezintă și ultima zi din postul Crăciunului, când se pot consuma doar preparate din fructe și legume.

SkyLine Events și Expo Industry Satu Mare vă invită la Agro Expo Satu Mare ediția a III-a

SkyLine Events și Expo Industry Satu Mare vă invită la Agro Expo Satu Mare ediția a III-a

13 noiembrie 2023 - 12:11

În perioada 8-10 Martie 2024 se va desfășura Agro Expo Satu Mare, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole, de grădină, zootehnie și industrie alimentară. Cu edițiile anterioare am pus baza pentru un eveniment regional : Satu Mare, Maramureș, Sălaj si Bihor.

Anunț Ministerul Agriculturii!

Anunț Ministerul Agriculturii!

12 noiembrie 2023 - 19:32

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în perioada 15-19 noiembrie 2023, în curtea instituției, „Târgul de lăsatu’ secului”. Organizat cu sprijinul Asociației „Produs de Cluj”, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

Saivan făcut scrum! 3000 de ovine arse de vii!

Saivan făcut scrum! 3000 de ovine arse de vii!

31 octombrie 2023 - 18:49

Pompierii au intervenit astăzi, 31.10.2023, în jurul orei 12:45, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un saivan de animale, în localitatea Baia, județul Tulcea. 3000 de ovine au ars de vii, saivanul s-a făcut scrum. Pompierii au reușit să salveze 4000 de ovine și 100 de vaci. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Zoo

Zoo
- Scumpule, mi-ai promis că de ziua mea mă duci să-mi arăți niște blănuri grozave. Detalii