În mod tradiţional, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, în România se sacrifică numărul cel mai mare de porci crescuţi în gospodăriile cetăţenilor. În atare, condiţii creşte obligativitatea crescătorilor de suine să efectueze examenul trichineloscopic atunci când vor să comercializeze carnea tranşată.
E bine să ştim!
După cum ne-a precizat dr. Maricica Chiriac, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, trebuie spus că trichineloza este o boală a animalelor domestice şi sălbatice transmisă accidental la om prin ingestia de carne sau produse din carne crude insuficient tratate termic. Cea mai frecventă sursă de infestare a omului o constituie carnea de porc, de vânat sălbatic şi carnea de cabaline. Perioada de incubaţie este de 5 până la 45 de zile, în funcţie de numărul de larve incubate ingerate şi de rezistenţa organismului. Boala poate debuta cu frisoane, febră cefalee, dureri orbitare, astenie, ameţeli, erupţii cutanate, crampe, vărsături, diaree apoasă. Cele mai importante semne clinice în trichineloză sunt edemul feţei, al pleoapelor şi conjunctivita.
Un examen de numai 9 lei pentru sănătatea noastră
“Pentru efectuarea adecvată a examenelor de trichină şi pentru asigurarea sensibilităţii acestora se recomandă ca ţesutul muscular de analizat să fie doar în stare proaspătă şi în cantitate suficientă, minim 200 g. Examenul trichineloscopic direct se efectuează numai pe cei doi muşchi pilieri diafragmatici prelevaţi de la porcii domestici sacrificaţi pentru consumul propriu. Contravaloarea analizei este de 9,00 lei, conform normelor în vigoare”, ne-a precizat oficialul DSVSA Galaţi.
Medicii veterinari cu ochii la microscop
În perioada de până la 31 decembrie 2014, analizele se pot efectua atât la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, cât şi la Centrele din Galaţi şi Tecuci din pieţele centrale, de luni până vineri în intervalul orar 08:00-16:00 (cu excepţia sărbătorilor legale, iar sâmbăta şi duminica între 10:00 – 16:00, cu excepţia zilei de 27.12.2014.
De asemenea, examenul trichineloscopic se mai poate realiza şi în cabinetele medicilor veterinari concesionari din localităţile gălăţene.
Carnea de porc cumpărată numai din pieţe expertizate şi certificate
“Noi recomandăm consumatorilor ca în această perioadă să evite achiziţionarea cărnii de porc, a produselor sau preparatelor obţinute din aceasta de la persoane necunoscute sau neautorizate pentru această activitate şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar. Aprovizionarea cu carne şi alte produse de origine animală trebuie făcută numai din pieţe agroalimentare care au fost expertizate şi certificate în condiţiile legii”, a adăugat dr Maricica Chiriac.