Proiectul Tutored Tastings a fost conceput și inițiat de compania ABplus Events, cu ocazia organizării Festivalului de Vin, Artă și Gastronomie PROVINO 2012.
Aflat la prima ediție, Tutored Tastings reprezintă o suită de 7 seminarii susținute de profesioniști în domeniu, pe teme cheie de interes pentru pasionații de vinuri. Astfel, prin participarea la aceste seminarii, iubitorii de vin pot deprinde din tainele, istoria și specificul celor mai apreciate și deosebite vinuri.
Vinuri din lumea noua
Lector: Pof. dr. Valeriu V. Cotea
Presedinte Onorific al Festivalului PROVINO
VINERI, 7 decembrie, 16:45 – 18:15
Seminarul va prezenta istoria, traditia si specificul locului vinurilor din Australia, Argentina, Canada, Chile, Noua Zeelanda, Africa de Sud si Statele Unite. Cursantii vor invata ce anume fac aceste vinuri deosebite, prin ce se diferentiaza de vinurile din Europa si ce impact au asupra producatorilor autohtoni de vin.
Veti degusta: Malbec din Argentina; Merlot din Chile; Pinotage din Africa de Sud; Shiraz din Australia; Sauvignon Blanc din Noua Zeelanda; Chardonnay din America
Vinuri premiate cu aur
Lector: Catalin Paduraru
Degustator autorizat ADAR, Ambasador al Vinului
VINERI, 7 decembrie, 18:30 – 20:00
Degustatorul autorizat ADAR Catalin Paduraru va dezvalui tainele unui vin premiat cu aur si ce inseamna vinurile cu adevarat extraordinare intr-un seminar interactiv si educativ, ce promite a fi o experiență memorabilă pentru iubitorii vinului.
Veti degusta: CASTEL VINUM Selection Gewurztraminer 2011; LILIAC TRANSYLVANIA – Sauvignon Blanc 2011; COTNARI – Grasa 1984; CALOIAN – Cabernet Sauvignon 2010; ALIRA – Merlot 2009; BUDUREASCA – ORIGINI – Feteasca Neagra
Vinuri din soiuri traditionale romanesti
Lector: Dr. ing. Cintia Colibaba
Cercetator in domeniul viti-vinicol
SAMBATA, 8 decembrie, 12:30 – 14:00
In cadrul seminarului, Lectorul Cintia Colibaba va prezenta cursantilor din istoria, traditiile si cultura Romaniei viti-vinicola, clasificarea si localizarea soiurilor autohtone si le va vorbi participantilor despre vinuri traditionale de renume.
Veti degusta: Tamaioasa romaneasca/Francusa; Sarba; Feteasca neagra; Busuioaca de Bohotin; Zghihara; Babeasca neagra
Vinuri cupajate versus vinuri necupajate
SAMBATA, 8 decembrie, 15:00 – 16:30
Lector: Ing. Liviu Grigorica
Membru al comitetului de conducere ADAR
Acest seminar va trata teme precum: etapele crearii unui vin, secrete ale unui vinificator si strategii de adaptare la piata vinului si diferentele dintre vinul creat din mai multe soiuri si cel monovarietal.
Veti degusta: Feteasca Regala; Sauvignon Blanc; Sauvignon & Feteasca; Pinot Noir; Shiraz; Merlot; Pinot Noir & Shiraz & Merlot & Cabernet Sauvignon
Vinuri baricate versus vinuri nebaricate
Lector: Dr. ing. Catalin Zamfir
Degustator autorizat ADAR
Sambata, 8 decembrie, 16:45 – 18:15
In cadrul seminarului, Catalin Zamfir va prezenta un scurt istoric al Barrique-ului si cum sunt aceste vinuri confectionate, care este influenta tipului de barrique in maturarea vinurilor, evolutia vinului in mediul de maturare la Barrique si despre alegerea diferitelor tipuri de stejar la realizarea vinurilor
Veti degusta: Sauvignon Blanc 2011 baricat; Sauvignon Blanc 2011 nebaricat
Feteasca Neagra 2011 baricat; Feteasca Neagra 2010 nebaricat; Merlot 2009 baricat 12 luni; Merlot 2011 baricat 6 luni; Chardonnay baricat; Chardonnay nebaricat
Vinurile Brunello di Montalcino
Lector: Marian Timofti
Presedinte OSR 2011
SAMBATA, 8 Decembrie, 18:30 – 20:00
Pentru prima data la Iasi in aceasta succesiune, vor fi prezentate cinci vinuri din acelasi soi de strugure - Sangioviese Grosso, vinificate diferit de acelasi producator.
Veti degusta: Rosso di Montalcino; Morellino di Scansano; Brunello di Montalcino; Brunello di Montalcino; “Vigna del Fiore”; Brunello di Montalcino Riserva
Istoria podgoriilor din Romania
Lectori: Ing. Traian Petrea si Ing. Gheorghe Craciunescu
Degustatori autorizati ADAR
DUMINICA, 9 decembrie, 11:30-13:30
Seminarul Istoria podgoriilor din Romania din cadrul Tutored Tastings va fi unul deschis publicului larg. Sunt asteptati iubitorii vinului, dar si tineri si copii, care doresc sa afle mai multe despre lumea si drumul vinului. Acest seminar, care va dura 2 ore se va desfasura sub forma unui dialog pe teme de istorie a podgoriilor, despre cele mai vechi podgorii din Romania, despre vinuri reprezentative, distinctii si medalii. Seminarul este gratuit, dar daca iubitorii de vin doresc sa participe si la degustari, pretul biletului este de 25 de lei.
Veti degusta vinuri din podgoriile: Tarnave; Recas; Mehedinti; Dealu Mare; Vrancea
Husi; Iasi; Cotnari.
Seminariile Tutored Tastings vor avea loc in Sala Vivaldi – PALAS Iasi Lifestyle Center si pretul unui bilet/seminar este de 125 Lei si poate fi achizitionat online de pe www.iasi.provino.ro sau din reteaua partenerilor autorizati: Good Point, Restaurant Enoteca Ralet, Restaurant La Castel, Magazin 40°, Petit Lobo, The Very Shop, Time Out, Restaurant Expo, Restaurant Bellaria, Restaurant Buena Vista, C-HOUSE. sursa: comunicat de presă PROVINO