Asociația Română Biomasă și Biogaz (ARBIO) reprezintă industriile Bio din România, fiind deja membru al Asociaţiei Europene pentru Biogaz (EBA), cât şi al Asociaţiei Europene pentru Biomasă (AEBIOM).
Într-o piaţă cu un potenţial imens, ARBIO promovează/susţine investiţiile durabile în sectoare precum: Biogaz, Biomasă, Digestie Anaerobă, Energie din Deşeuri, Biodiesel, Bioetanol, Reciclare şi alte domenii.
Cum pot beneficia fabricile, fermele și municipiile
În data de 7 mai, Departamentul pentru Energie al României a publicat un set de principii care vor forma baza noii strategii naționale pentru energie pentru perioada 2014 – 2015. Pentru prima dată, este declarat în mod clar că „în perioada 2014 – 2024 România ar trebui să încurajeze dezvoltarea prudentă a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasă”.
Acesta este un semn tangibil arătând faptul că Guvernul înțelege importanța Biomasei și Biogazului și avantajele pe care acestea le oferă industriei, fermelor și municipiilor.
Despre aceste avantaje şi mai multe detalii despre Fondurile Europene în Romania, vor fi prezentate de catre ARBIO, în parteneriat cu Federaţia Naţională PRO AGRO şi Asociaţia Română a Cărnii, în cadrul Inaugurării Asociaţiei Române de Biomasă şi Biogaz (ARBIO), din 18 iunie a.c., eveniment major ce va avea loc la Hotel Hilton, Bucureşti.
Potrivit specialiştilor, proiectele de Biomasă pot oferi soluția Cogenerării la nivel local, cu multe avantaje pentru consumator. De asemenea, tehnologia ”Waste to Energy” transformă deșeurile municipale în energie și căldură. Soluția pentru fabrici, ferme și alți producători privați cu probleme de tratare a deșeurilor: zeci de fabrici românești (în special exportatori) trebuie să se conformeze standardelor Europene referitoare la gestionarea deșeurilor. Același lucru este valabil și pentru fermele animale sau vegetale, plus alți producători privați cu deșeuri. „Proiectele de Biogaz și Digestie Anaerobă transformă dejecțiile / deșeurile într-o sursă de energie și căldură. Astfel, companiile evită penalitățile (conform standardelor Europene) și își transformă deșeurile în venituri, independență energetică și un viitor fără riscuri de mediu”, se arată într-un comunicat al ARBIO.
Acesta este un eveniment „orientat către investitori”, răspunzând întrebărilor acestora. Participanții vor primi răspunsurile la întrebările lor și Studiul de Impact pregătit de ARBIO referitor la rezultatele implementării Biomasei în România, plus multe alte materiale informative.