A doua ediţie a Forumului Syngenta OptiTech pentru Viticultură, organizat la Sibiu, în ziua de 13 noiembrie 2014, a adus în prim plan soluţii tehnologice pentru combaterea putregaiului cenuşiu, făinării şi a manei în cultura viţei de vie.
La Forum au participat circa 60 de tehnicieni şi oenologi, care au reprezentat cele mai importante podgorii şi crame din toată ţara. Organizatorii şi-au dorit, şi au şi reuşit, ca întâlnirea să fie interactivă şi constructivă: specialiştii Syngenta şi participanţii la Forum şi-au împărtăşit din experienţa şi practica proprie în exploataţiile viticole.
Putregaiul cenuşiu al viţei-de-vie
Pentru studiu, Simon Arnsek - expert tehnic în culturi pomicole şi viticole, împreună cu Dana Răduică - manager campanii legume şi culturi speciale Syngenta, au prezentat un exemplu din Franţa, unde sunt diferenţe foarte mari atât între podgorii (Champagne, Bourgogne, Bordeaux), dar şi între producătorii dintr-o podgorie.
Prima contaminare cu Botrytis cinera (ciupercă saprofită/necrofită, ce are nevoie de „leziuni“ sau de ţesuturi moarte pentru a se dezvolta şi pentru a contamina boabele), apare la sfârşitul înfloritului, în leziuni mici. Pentru a evalua orice efect secundar al bolii, trebuie verificate: impactul asupra boabelor mature (zahăr, aciditate, polifenoli, antociani, maturarea sâmburelui) şi impactul asupra vinificaţiei: analiza boabelor (compoziţie şi greutate), fermentaţia alcoolică, fermentaţia malolactică, analiza vinului, degustare pe nevăzute.
Detalii privind evenimentul Syngenta şi noutăţile prezentate găsiţi în revista Ferma - decembrie 2014!