Adama
Vinasa Rompak

Fermierii din Teleorman au aderat la LAPAR

Publicat: 23 decembrie 2013 - 12:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii din judeţul Teleorman, grupaţi deja într-o asociaţie profesională judeţeană, au fost invitaţi să se afilieze la Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, asocierea şi reprezentativitatea la nivel naţional fiind privite şi ca o soluţie la unele probleme cu care se confruntă toţi agricultorii români, cum ar fi inputurile mai scumpe pentru entităţi individuale, putere mică de negociere la vânzarea mărfii.

LAPAR, împreună cu Comitetul de Iniţiativă al Fermierilor din Telerman, a organizat, luna trecută, o întâlnire de lucru cu agricultorii teleormăneni, pentru a explica avantajele asocierii sub umbrela LAPAR. Totodată, s-a cerut acordul de principiu pentru această asociere.
La eveniment au participat peste o sută de fermieri din judeţul Teleorman, iar gazdă a fost Florică Mara, fermier care lucrează 9.000 hectare. Din partea LAPAR au fost prezenţi Laurenţiu Baciu - preşedinte, Nicolae Sitaru - vicepreşedinte şi Marcel Cucu - membru în Consiliul Director al LAPAR.

Nevoia de autoreprezentare este tot mai mare
Discuţiile au fost deschise de Paul Şchiopu, iniţiatorul cooperativelor agricole din Teleorman, care a precizat că „ este un moment deosebit de important în viaţa agricultorilor teleormăneni, acela de a ne hotărî să ne afiliem la o asociaţie naţională reprezentativă care să ducă problemele noastre în faţa organelor statului. Trebuie să ne autoconducem, să ne autoreprezentăm”.
Ideea asocierii a fost însă argumentată cu vehemenţă de Piero Francisci, fermier care lucrează 2.500 de ha în satul Merişani, comuna Băbăiţa, preşedinte al Cooperativei „Viitorul Agricol-Sud” Alexandria şi unul dintre promotorii iniţiativei de aderare la LAPAR.
În discursul său, Piero Francisci a explicat principalele diferenţe între fermierul român şi cel francez, a vorbit despre traderii de cereale care manipulează piaţa, dar şi despre propunerile de măsuri prin care Ministerul Agriculturii s-a gândit să împartă sumele care vor fi alocate de UE pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Potrivit acestuia, în judeţul Teleorman, la cultura mare, se lucrează 408.000 ha. „Veniturile în preţuri europene sunt de 1,8 miliarde lei, veniturile în preţurile din România sunt de 1,24 miliarde lei. Deci există o pierdere la venituri de 567 milioane lei”, a explicat Piero Francisci, vorbind despre situaţia actuală a agriculturii din România.

Fermierii români vând în pierdere, francezii, în câştig
Printr-un calcul simplu, fermierul a demonstrat că deşi francezii produc grâul cu un cost mai ridicat decât românii, aceştia reuşesc să-l valorifice mai bine datorită asocierii. „Agricultura României are, la ora actuală, un capital fix de doar 541 euro/ha. Franţa are 6.550 euro/ha. Costul per hectar în România este mult mai mic decât în Franţa. Pentru cultura grâului, în Franţa costul este de 1.635 euro/ha, în România este de 955 euro/ha. În Franţa, producţia a fost de 8,3 tone/ha, în România de 5,4 tone/ha. Dacă facem un cost per tonă, România are 177 euro, faţă de Franţa, cu 197 euro, deci suntem competitivi. Dar Franţa vinde la 200 euro/tonă, noi la doar 136 euro/tonă. Asta înseamnă că veniturile din producţie în Franţa sunt de 1.660 euro/tonă, iar în România sunt de 734 euro/tonă. În Franţa este o producţie de paie de 5,5 tone care se vinde la 80 euro/tonă, şi au venituri din paie de 440 euro/tonă, noi nu avem o industrie, zootehnie, şi atunci pentru noi resturile vegetale nu constituie un venit. În Franţa, subvenţia este de 335 euro/ha, la noi anul acesta a fost de 143 euro/ha. La final, avem total venituri în Franţa de 2.435 euro, iar la noi se realizează un venit de 877 euro/ha. Francezii, care sunt mai puţin competitivi, au un profit de 800 euro/ha, or noi avem pierdere”, a explicat Piero Francisci.

Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma – decembrie 2013!

Vizualizat: 1819 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

05 noiembrie 2024 - 19:00

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în perioada 07-09 noiembrie 2024 „Târgul de Sfinții Mihail și Gavril”. Organizat cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

31 octombrie 2024 - 12:25

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermieri, crescători de animale. APIA participă la Târgului Internațional INDAGRA - ediția 2024, reprezentanții agenției pot discuta cu fermierii, crescătorii de animale interesați de informații despre subvenții.

Proiect finanțat de GAL: Film în sat!

Proiect finanțat de GAL: Film în sat!

19 octombrie 2024 - 08:27

Murighiol este capitala cinematografiei din România în perioada 19-20 octombrie 2024, când stadionul localității  găzduiește Festivalul de Film de artă Murighiol – Film în sat.

Târg 100% românesc! Micii și marii crescători de păsări în curtea MADR!

Târg 100% românesc! Micii și marii crescători de păsări în curtea MADR!

16 octombrie 2024 - 19:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează, în premieră, în perioada 18-20 octombrie 2024, în intervalul 09.00-19.00, un târg dedicat promovării și încurajării consumului de carne de pasăre, provenită din fermele românești.

Premiile pentru inovare VINITECH SIFEL. Lista premiilor 2024

Premiile pentru inovare VINITECH SIFEL. Lista premiilor 2024

14 octombrie 2024 - 16:40

Cu doar câteva săptămâni înainte de Târgul internațional de vinuri, fructe și legume (26-28 noiembrie), juriul de experți de la Vinitech-Sifel Innovation Awards a anunțat noile premii 2024. 79 de dosare au fost evaluate în acest an.

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

08 octombrie 2024 - 16:30

La fel ca în anii precedenți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va sărbători în 10 octombrie 2024 „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” prin organizarea de târguri și evenimente, la nivel național. 

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

08 septembrie 2024 - 19:02

Festivalul Folcloric Pastoral "Coborâtul oilor" de la Loman s-a desfăşurat duminică în absenţa ovinelor, în contextul apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii