Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FERMA de vaci care PLUTEŞTE! Cum arată AGRICULTURA VIITORULUI?

Publicat: 05 iunie 2016 - 15:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Şaizeci de vaci de lapte urmează să pască într-o fermă plutitoare pe apele portului olandez Rotterdam. Aşa arată agricultura viitorului. Proiectul se numără printre noutățile prezentate la Eindhoven, Olanda, în cadrul unei expoziții despre ultimele tehnologii alimentare.

Proiectarea fermei plutitoare a început în luna octombrie 2015, iar construirea este programată să înceapă în iunie 2016. Ferma, prima de acest fel din lume, ar putea fi inaugurată la începutul anului 2017, susţin dezvoltatorii proiectului. Aceştia afirmă că ferma plutitoare va fi „sustenabilă” și „autosuficientă”. De exemplu, la nivelul inferior al fermei vor fi cultivate plante furajere, care vor crește datorită luminii artificiale produse de lămpi LED.

În ultimele nouă luni, cei care au proiectat ferma plutitoare au lucrat cu universitatea din Rotterdam şi cu producătorul de instalaţii de iluminat Philips pentru a testa astfel de lămpi. Într-unul dintre experimentele realizate, au reuşit să producă cca. 15% din necesarul de furaje al fermei şi speră că vor reuşi să crească până la 20%. Pentru a produce aceeaşi cantitate de furaje pe teren, ar fi nevoie de o suprafaţă de 30-50 de ori mai mare, susţin dezvoltatorii proiectului.

Aceştia mai afirmă că iarba pe care o vor produce în ferma plutitoare va conţine mai multe vitamine decât cea de pe pajiştile naturale şi îi va ajuta, astfel, să producă un lapte mai sănătos. În interiorul fermei, fiecare vacă va avea un spaţiu de aproape 15 mp, mai mult decât în fermele industriale.

De asemenea, vor fi folosiţi roboţi pentru a selecta dejecţiile lichide de cele solide. O parte din acestea vor fi transformate în fertilizanţi, iar o parte din dejecţiile solide vor fi utilizate pentru a produce energie termică şi electrică pentru fermă.

FERMA-PLUTITOARE_b

Obiectivul construirii fermelor pe apă este de „a răspunde necesității de a produce alimente în oraș, rezolvând problema lipsei de spațiu, și de a cultiva aproape de consumator, pentru a evita impactul pe care transportul îl are asupra mediului.

Dezvoltatorii proiectului vor ca ferma plutitoare să fie şi o platformă educaţională, unde elevii şi studenţii vor putea vedea cum sunt produse laptele şi lactatele.

Floating Farm, dezvoltatorul proiectului, este o cooperare între trei companii: Courage – institutul olandez de inovare în agricultură şi sectorul creşterii vacilor de lapte, Uit Je Eigen Stad – lider naţional în agricultura urbană şi Beladon – companie olandeză care furnizează sisteme de plutire. Din boardul de conducere al Floating Farm fac parte preşedintele companiei Lely, furnizor de echipamente zootehnice şi preşedintele Priva, companie de automatizări industriale.

Expoziția „Food to Be”, desfăşurată în Eindhoven, Olanda, în perioada 31 mai - 5 iunie 2016, a reunit companii și centre de cercetare olandeze din domeniul agroalimentar, cu proiecte în curs sau deja realizate. Expoziţia a fost deschisă de secretarul de stat în Ministerul olandez al Economiei, Martijn van Dam, în prezenţa a 27 de miniştri ai Agriculturii din UE. România a fost reprezentată de secretarul de stat în MADR Daniela Giurcă.

(sursa: Agerpres, floatingfarm.nl, theglobaldairy.com, madr.ro)

Vizualizat: 3899 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer este un sistem inovator care permite fermierilor să exploreze şi să descopere întregul potenţial al solurilor lor. Sistemul conţine un senzor care, paradoxal, nu ia contact cu solul, dar care, prin electromagnetism, măsoară conductivitatea solului la patru adâncimi diferite: 0-25cm, 15-60cm, 55-95cm, 85-115cm.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii