Pe data de 12 mai, trustul de presă Finmedia a organizat evenimentul Creditarea Agricolă, sub patronajul Ministerului Agriculturii şi cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor, la Hotelul „Intercontinental” Bucureşti.
Sectorul agricol devine din ce în ce mai atractiv pentru băncile din România, iar o scădere a dobânzilor pentru creditele specifice este o necesitate pentru agricultori. Interesul băncilor faţă de sectorul agricol românesc ar putea să fie datorat potenţialului foarte mare şi deocamdată neexploatat decât în mică parte, în condiţiile în care semnele cu privire la o iminentă criză alimentară sunt din ce în ce mai vizibile, coroborate cu creşterea cererii pe plan mondial, în special dinspre zona asiatică. Cinci dintre cele mai importante zece bănci din România, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank şi Raiffeisen, plasează, deja, fermierii printre clienţii uzuali. Colaborarea dintre acestea şi Fondul de Garantare a Creditului Rural e din ce în ce mai strânsă. Printre principalele teme dezbătute s-au numărat: planul naţional strategic pentru dezvoltarea rurală 2011-2013, finanţarea investiţiilor în agricultură, creditarea activităţii curente în agricultură, garantarea, contragarantarea şi asigurarea creditelor agricole.
La manifestare au participat ministrul Valeriu Tabără şi secretarul de stat Adrian Rădulescu. Oficialii au dat asigurări în privinţa evitării unei crize alimentare sau a introducerii unei suprataxări în domeniu. Vorbitorii nu au putut însă da asigurări că preţurile în domeniul agro-alimentar nu vor mai creşte.
Valeriu Tabără consideră că, mai bine decât să atragă în circuitul agricol terenuri prin penalităţi, mai bine se caută modalităţi de tip stimulent. Oficialul e încrezător în recoltele de anul acesta, unul dintre obiectivele sale fiind o balanţă comercială excedentară pe parte de agricultură: „Anul acesta vom avea recolte mai bune decât cele de anul trecut, chiar dacă vremea a fost destul de capricioasă în aceste prime luni”.
„România nu va avea niciodată o criză alimentară reală, ci una indusă. Vom avea ce mânca dar nu vom avea cu ce cumpăra. Trebuie să creăm posibilităţi pentru a creşte veniturile populaţiei pentru a-şi permite să cumpere produse mai scumpe în această competitivitate de preţuri în care intră cu alte ţări în care veniturile sunt mult mai mari“, consideră secretarul de stat Adrian Rădulescu.
Doamna Veronica Toncea, preşedintele FGCR, vede problema preţurilor în ograda fiscalităţii: „Produsele româneşti nu sunt foarte scumpe. Dacă toate produsele din import ar fi fiscalizate aşa cum este producţia românească, preţurile ar fi apropiate”. Aceasta invită băncile să vină mai aproape de fermieri şi să-i ajute să devină cât mai performanţi: „Marea majoritate a bancherilor şi-au arătat disponibilitatea de a finanţa agricultura în măsura în care ferma depăşeşte 100 de hectare. Practic, trebuie să sprijinim asocierea şi creşterea exploataţiilor astfel încât ele să devină exploataţii economice comerciale“.
La finalul manifestării au fost decernate şi premiile pentru performanţă Agricultori de Top, pentru:
• Cea mai mare exploataţie agricolă din România: TCE 3BRAZI SRL Piatra Neamţ
• Liderul pieţei Agricultură-Silvicultură-Piscicultură – Interagro S.A. Bucureşti
• Gestionarea remarcabilă a uneia din cele mai mari suprafeţe agricole din ţară - “Cervina” şi “Cerealcom” Dolj- “Cervina” şi “Cerealcom” Dolj
• Cel mai producător de carne şi preparate din carne din Moldova- Agricola International Bacău
• Premiu pentru susţinerea fermierilor pe vreme bună şi pe vreme rea: Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN S.A.
• Cel mai mare distribuitor naţional de inputuri agricole: Alcedo
• Premiul pentru modelul de business ca integrator şi soluţiile complete oferite producătorilor agricoli, “Formula Succesului” în Agricultură– Grupul AGRICOVER S.A.
• Premiul pentru calitatea serviciilor, tradiţie şi stabilitate: GROUPAMA
• Pentru garantarea ideilor de afaceri în agricultură: FONDUL NAŢIONAL DE GARANTARE A CREDITELOR PENTRU ÎNTREPRINDERILE MICI ŞI MIJLOCII
• Pentru cel mai dinamic furnizor de inputuri agricole: EURALIS
• Cel mai mare creditor al agriculturii: Banca Comercială Română
• Premiul pentru cel mai dinamic creditor al agriculturii: CEC Bank
• Premiul pentru tradiţie în susţinerea sectorului agricol: Banca Română pentru Dezvoltare – Group Societe Generale
• Premiul pentru cea mai dinamică implicare a unei case de avocatură în agricultură - DĂNILĂ, PETRE & ASOCIAŢII
Evenimentul s-a încheiat cu o degustare de produse tradiţionale româneşti oferite de producătorii din Târgul Naţional al produselor ecologice, tradiţionale şi naturale, produse în ferme şi gospodării ţărăneşti, expuse în fiecare sâmbătă şi duminică în Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole.