Venitul net al agricultorilor* din Uniunea Europeană a crescut, în medie, cu 12,3% în 2010, faţă de anul precedent, potrivit datelor provizorii publicate de Eurostat (Biroul de Statistică al Comunităţilor Europene)
Aceleaşi date arată un contrast puternic faţă de anul 2009, când veniturile din agricultură au fost, în UE, cu 10,7% mai mici decât în 2008.
Estimările Eurostat arată că veniturile din agricultură au crescut doar în 21 de state membre, în timp ce în celelalte şase state, printre care şi România, acestea au scăzut. Cele mai mari creşteri ale veniturilor din agricultură faţă de anul 2009 au fost înregistrate în Danemarca (54,8 %), Estonia (48,8 %) şi Irlanda (39,1%), iar cele mai mari scăderi ale veniturilor au fost înregistrate în Regatul Unit al Marii Britanii şi în România (8,2%).
Veniturile mai mari au rezultat, anul trecut, din creşterea cu 9,9% a veniturilor totale nete din agricultură, generată şi de creşterea valorii produselor agricole, combinate cu o scădere cu 2,2% a numărului persoanelor angajate în sectorul agricol.
*Venitul net din agricultură reprezintă toate veniturile din activităţi agricole şi activităţi conexe inseparabile, raportat la numărul persoanelor care desfăşoară aceste activităţi.
Marea Britanie: Primele păsări MG
Cercertătorii britanici au reuşit să obţină primele păsări modificate genetic, capabile să prevină transmiterea gripei aviare. Cercetătării de la Institutul Roslin, afiliat Universităţii din Edingburgh şi cei ai Universităţii Cambridge, care au lucrat la acest proiect, susţin că rezultatele obţinute ar putea sta la baza siguranţei economice şi alimentare în numeroase regiuni ale lumii în care gripa aviară reprezintă o problemă serioasă.
Până acum, însă, testele au fost realizate doar în laborator, nu şi în ferme, unde condiţiile de mediu sunt cu totul altele. De asemenea, costurile de achiziţie ar putea reprezenta o barieră pentru mulţi fermieri.
Totodată, sunt voci care acuză metodele intensive de creştere a păsărilor şi a altor specii de animale de răspândirea bolilor precum gripa aviară sau cea porcină şi nu văd în biotehnologii o soluţie pentru aceste probleme.
Aceste voci susţin diversitatea genetică drept un factor extrem de important pentru a reduce răspândirea infecţiilor şi recomandă trecerea de la sistemele de creştere intensivă a păsărilor la sisteme extensive şi ferme de dimensiuni mai mici, care să asigure necesarul pe plan local.
Potrivit cercetătorilor britanici, studiul realizat de ei ar putea fi folosit drept punct de plecare pentru o dezbatere publică privind aplicarea şi utilizarea biotehnologiilor în sectorul avicol.
Cea mai veche vinărie din lume, descoperită în Armenia
Cea mai veche unitate completă de producere a vinului descoperită până acum datează de 6.100 de ani şi a fost găsită într-o peşteră din provincia armeană Vayotz Dzor, regiune la graniţa cu Iranul şi Turcia, a anunţat la începutul acestui an o echipă internaţională de arheologi, citată de AFP. Înaintea acestei descoperiri, cele mai vechi vestigii ale unei astfel de unităţi aveau circa 5.000 de ani.
Printre obiectele descoperite se numără sâmburi de struguri, resturi de struguri presaţi, curmei de viţă atrofiaţi, o presă rudimentară, un vas de argilă folosit, se pare, pentru fermentaţie, cioburi de vase impregnate cu vin, o ceaşcă şi un bol pentru băut.
În aceeaşi reţea de peşteri s-a găsit, în iunie 2010, un mocasin de piele perfect conservat, vechi de 5.500 de ani, considerat cea mai veche încălţăminte din lume.
Slovacia protejează terenurile agricole de speculanţii străini
Ministerul slovac al Agriculturii va solicita Comisiei Europene prelungirea cu încă 3 ani, până la 30 aprilie 2014, a moratoriului asupra vânzării de terenuri agricole către cetăţeni străini, informează agenţia slovacă TASR. Potrivit ministerului slovac, orice liberalizare a pieţei terenurilor agricole va determina o creştere rapidă a preţurilor, care ar putea afecta nivelul de trai al persoanelor care trăiesc şi muncesc în mediul rural.
În plus, în actuala conjunctură economică dificilă, există pericolul real ca Slovacia să devină o ţintă a speculatorilor de terenuri, ceea ce ar ameninţa interesele naţionale.
În momentul aderării la UE, la 1 mai 2004, Slovacia a primit o derogare pe şapte ani la ridicarea interdicţiei de vânzare de terenuri către cetăţeni străini.
Reforma PAC: Slovenia se alătură poziţiei franco-germane
Slovenia se alătură oficial poziţiei franco-germane în ceea ce priveşte reforma Politicii Agricole Comune (PAC), au anunţat miniştrii agriculturii sloven şi francez, Dejan Zidan şi Bruno Le Maire, într-o conferinţă de presă comună, transmite AFP.
“Franţa şi Slovenia împărtăşesc aceleaşi opinii asupra aspectului strategic al agriculturii”, a declarat ministrul Zidan, precizând că doreşte menţinerea unei “politici agricole puternice” după 2013.
Franţa şi Germania, principalii beneficiari de ajutoare europene, s-au pronunţat în septembrie 2010 în favoarea unei PAC puternic reglementate şi împotriva unei rate de repartizare unice a ajutoarelor, care să reformeze actualul sistem bazat pe nivelurile de producţie istorice. “Ajutoarele trebuie să ţină cont de diferitele regiuni, de gradul lor de dezvoltare”, a afirmat ministrul sloven.
Mai multe state, printre care Austria, Ungaria şi Italia, s-au raliat deja oficial poziţiei franco-germane, susţinută deja o mare majoritate de state, a amintit Le Maire, a cărui ţară a beneficiat în 2009 de ajutoare de 11 mld. euro în cadrul PAC.
Sursa: Agerpres