SFECLĂ DESHIDRATATĂ PÂNĂ LA ASPECT DE BURETE. Al doilea an de secetă severă în Moldova şi-a pus amprenta şi asupra culturilor de sfeclă de zahăr. Producțiile la culturile convenționale nu vor depăşi 40 tone/ha.
Observaţiile au fost evidenţiate la Simpozionul regional ”Ziua sfeclei - Noi tendințe de modernizare și intensivizare în tehnologia sfeclei de zahăr”, desfășurat în ziua de 14 septembrie 2016 în ferma nemţeană Business Agro Consulting SRL din comuna Girov-Neamț, patronată de către Vasile Pop-Silaghi.
"În ultima decadă a lunii septembrie 2016, nopțile au început să devină ceva mai răcoroase, ceea ce a revigorat sfecla, însă noile frunze apărute, practic, consumau din rădăcină, diminuându-se conținutul de zahăr.
De la semănat și până la finalul lui iunie, pe zonă se adunaseră peste 220 l/mp, iar în perioada iulie-august-septembrie cantitatea medie a fost de 15-20l/mp. Producțiile au fost clar diminuate de secetă și de arșită, fiind de sub 40 tone/ha la culturile convenționale. În zonele afectate puternic de secetă, în special din Nordul Moldovei, recoltele sunt cu mult mi mici”, explica Mihai Dimitriu, director cu materia primă în cadrul Agrana România.
Astfel, în primul rând în județele afectate de seceta extremă - Botoșani, Iași, Vaslui-, s-a impus devansarea momentului recoltării, sfecla fiind deshidratată până la aspect de burete.
În cadrul dezbaterilor desfășurate la Girov, județul Neamț, s-a mai făcut cunoscut și faptul că în anul 2016, suprafața ocupată cu sfeclă de zahăr a crescut cu 7% față de suprafața destinată acestei culturi în anul 2015, tendință prognozată și pentru următorul ciclu de producție.
Producția de zahăr din 2016, la nivel european, este estimată la aproximativ 17,5 milioane de tone, mai mult cu aproximativ 2 milioane de tone fața de anul 2015. În România, potrivit estimărilor realizate de către fabrici la începutul lunii septembrie, se vor produce aproximativ 148 de mii de tone de zahăr.
A doua ediţie a manifestării regionale „Ziua sfeclei” a avut ca obiectiv principal transferul rezultatelor științifice, implementarea noilor tehnologii propuse de către firmele furnizoare de input-uri, precum și dezbaterea unor aspecte referitoare la perspectivele producției de sfeclă de zahăr în contextul eliminării cotelor de zahăr din Uniunea Europeană, începând cu anul 2017.
Despre toate aceste citiţi în ediţiile revistei Ferma din luna octombrie.