Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

„Sărbătoarea Praznicului de Pită Nouă” la Pecica, 14-16 august

Publicat: 12 august 2009 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Primăria Oraşului Pecica în parteneriat cu Primăria Oraşului Battonya, oraş maghiar înfrăţit cu Pecica, au onoarea să vă invite să participaţi la expoziţia “Agricultura fără frontiere”, organizată în perioada 14-16 august 2009 la Pecica, judeţul Arad.
Evenimentul este organizat cu ocazia Praznicului de Pită Nouă, fapt pentru care se estimează că un număr mare de persoane interesate de produsele tradiţionale din România şi din Ungaria vor vizita această expoziţie.

Simbolul "Praznicului de Pită Nouă" îşi are originile de pe vremea Mântuitorului Iisus Christos. În perioada minunilor pe care acesta le-a făcut pentru a scăpa omenirea de păcate, Iisus a oferit celor cinci mii de oameni aflaţi în pustie cinci pâini, suficiente pentru a se hrăni toţi din ele. Mai târziu, în vremurile grele, când recoltele erau puţine, oamenii au început să pună mare preţ pe grâu şi pe pâine, acordându-le importanţa cuvenită.

Aşa s-a născut, în sufletele inimoşilor oameni din Pecica, dorinţa de a prăznui cum se cuvine grâul şi pâinea din noul an.


"Pita boanfă" de Pecica

Cuvântul Pecica înseamnă, în limba slavă, "cuptor", fapt ce demonstrează că pe aceste locuri oamenii au pus mare preţ pe grâu şi pe pâinea ce iese din acesta. Pecica se numără printre cele mai noi oraşe ale României, după ce zeci de ani a fost cea mai mare comună a ţării, cu aproape 14 mii de locuitori.

Situată în câmpia de vest a ţării, în judeţul Arad, şi având o bogată tradiţie agrară, localitatea Pecica este renumită în România pentru faimoasa "pită boanfă", despre care se spune că ţinută şapte zile într-o cameră răcoroasă rămâne proaspătă, la fel ca în prima zi. În fiecare an, în luna august, locuitorii oraşului se reunesc pentru o sărbătoare specială destinată pâinii pecicane, “Praznicul de Pită Nouă” fiind cel mai important eveniment cultural al anului în acest oraş.


Participare gratuită

Cu ocazia evenimentului din acest an se doreşte prezentarea de produse alimentare proaspete, produse lactate, produse de panificaţie, legume, cereale, fructe, flori, seminţe, îngrăşăminte, ierbicide, maşini şi utilaje agricole, împletituri din nuiele.

Evenimentul se adresează agricultorilor români şi maghiari şi se desfăşoară în cadrul proiectului „Agricultura fără frontiere”, finanţat prin Programul Phare CBC RO-HU 2006, ceea ce face ca participarea ca şi expozant să fie gratuită.

Expoziţia va avea loc într-un cort special amenajat amplasat pe platforma Pieţei Agroalimentare din Pecica. În paralel cu acest eveniment se va desfăşura şi manifestarea tradiţională a oraşului Pecica „Sărbătoarea Praznicului de Pită Nouă”.


Programul manifestării este:


Vineri, 14 august
14.00 Deschiderea oficială
14.00 – 18.00 Program de vizitare expoziţie
17.00 Degustare de produse tradiţionale
17.00 Fotbal - Cupa „Spicul de Aur” - sala de sport
17.30 Concurs de mâncat lubeniţă
19.00 Spectacol artistic - Dans modern


Sâmbătă, 15 august
08.00–18.00 Program de vizitare expoziţie
13.00 Concurs gastronomic
16.00 Fotbal – Cupa „Spicul de Aur” - sala de sport
16.30 Concursuri diferite de: fugă în sac, clădit lăzi, tras funia, skandenberg, băut bere, cărat nevasta
19.00 Spectacol folcloric


Duminică, 16 august
09.00 Finalele Cupei “Spicul de Aur” - sala de sport
10.00 – 18.00 Program de vizitare expoziţie
12.00 Şedinţa festivă a Consiliului Local Pecica
13.00 Parada hipo
14.00 Sfinţirea pâinii
14.30 Masa festivă la Forum
16.30 Demonstraţie Judo
17.00 Concurs de prins purcei
17.30 Parada portului popular
18.00 Spectacol folcloric
22.00 Foc de artificii


Pentru informaţii suplimentare şi confirmare de participare puteţi contacta organizatorii până la data de 31 iulie 2009, la numărul de fax 0257.270617, sau email office@ideapro.ro, prin telefon la 0257.270817, 0371.056256, 0733.083518, 0727.784104, sau la sediul Primăriei Oraşului Pecica, jud. Arad.
Vizualizat: 1702 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW

Bancul zilei

În bar cu prietenele...

În bar cu prietenele...
Dragul meu, sunt în bar cu prietenele, termin ultimul pahar. Detalii