În perioada 3 - 4 martie a.c., o delegaţie a crescătorilor de ovine din România, condusă de Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine din România, şi de Ion Câmpian, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine “Romovis” s-a aflat la Parlamentul European, la invitaţia europarlamentarelor Daciana Sârbu şi Viorica Dăncilă.
Sub genericul “Gustaţi România”, crescătorii de ovine au pregătit o expoziţie de produse tradiţionale obţinute în stână.
Întâmpinaţi mai întâi de reprezentanţii României în PE, ulterior, fermierii noştri n-au mai făcut faţă celor peste cinci sute de eroparlamentari din toate ţările membre ale Uniunii Europene, atraşi de brânza de burduf, telemeaua de oaie, cârnaţii de casă, brânza în coajă de brad, caşul afumat, pastrama de oaie şi de alte produse de stână, servite ca la mama acasă, cu ceapă, un pahar de vin sau de pălincă.
O prezenţă aparte printre oficialii europeni a fost Dacian Cioloş, invitatul special al organizatorilor.
Un lucru a fost clar: fermierii noştrii au cu ce să se mândrească în afara graniţelor ţării, chiar dacă-şi vând mai greu produsele peste hotare.
Fermierii români, primiţi bine la Bruxelles
Cu acest prilej, oierii autohtoni au stabilit contacte directe cu europarlamentarii şi cu funcţionarii de la Bruxelles, care le-au atras atenţia că, auzite din gura lor, problemele agricultorilor din România par a fi cu totul altele decât cele pe care le prezintă delegaţiile oficiale ale României, atunci când merg la negocieri la Bruxelles.
“Mulţumirea noastră decurge din faptul că am reuşit să stabilim primele contacte cu europarlamentari şi cu funcţionari ai Comisiei pentru Agricultură a PE. Din discuţiile pe care le-am avut cu aceştia, am aflat că oficialii români se duc la Bruxelles cu temele nefăcute, în necunoştinţă de cauză şi adesea interpretează greşit normele europene. Tot acum am aflat, pentru prima oară, că şi noi, fermierii, putem participa la şedinţele şi dezbaterile din PE, unde putem să luăm cuvântul şi să adresăm întrebări. Am şi fost sfătuiţi să le sesizăm direct problemele noastre, astfel încât să le fie prezentate cât mai corect şi aproape de realitate”, ne-a declarat Marcel Andrei.