KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Muncă patriotică sau educaţie pentru o alimentaţie sănătoasă?

Publicat: 13 iulie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru mulţi dintre cei care aparţin generaţiilor de peste 30 de ani, amintirea practicii agricole în anii de şcoală este încă foarte prezentă în memorie. După două decenii în care nu a mai existat aşa ceva în România, obiceiul reintră în sistemul educativ românesc.

De această dată nu este vorba de „pregătirea unei clase muncitoare” ci despre conştientizarea copiilor, din clasele I-VIII, asupra importanţei consumului de fructe şi legume, parte importantă a unei alimentaţii sănătoase.

Printre măsurile care se preconizează, deşi legea nu a fost încă votată, alături de cornul cu lapte de fiecare zi, copiii vor primi şi câte un măr - sursa de vitamine pe care guvernul este dispus să o aloce fiecărui copil care frecventează clasele primare şi gimnaziul.

Ca măsuri adiacente, pentru anul şcolar 2010-2011 se preconizează vizite ale micuţilor la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă, la zile ale recoltei, expoziţii, etc. În proiectul iniţial copiii nu vor fi doar simplii spectatori ai vieţii rurale ci vor lua parte chiar la activităţi de grădinărit sau recoltat.

Ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru a precizat, însă, că participarea este opţională pentru elevi, nefiind vorba despre aşa-zisa muncă patriotică.

Bugetul prevăzut de executiv pentru anul şcolar 2010-2011 e de aproximativ 1.7736.500 de lei (413.500 de euro), în timp ce anul viitor se vor cheltui în jur de 3.014.000 lei (717.600 de euro) pe vizite, activităţi de grădinărit şi tipărirea de broşuri. Aparent, suma alocată pentru fiecare copil este de patru euro pe an, primăriile susţinând, însă, că această sumă este mai mare.

Să privim şi partea plină a paharului - 1,6 milioane de elevi vor descoperi care sunt beneficiile unei alimentaţii sănătoase şi în acelaşi timp vor cunoaşte „viaţa la ţară”, nu doar prin pozele din manuale ci chiar la faţa locului.

Vizualizat: 867 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

Ce păţeşte un hoţ...

Ce păţeşte un hoţ...
Un hoţ intră într-o casă şi începe să fure. Detalii