Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Maramureş a deschis vineri, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Baia Mare, târgul de primăvară.
Preşedintele asociaţiei, Ioan Tătăran, din satul Lăpuşel, a spus că la târg, primul din acest an, participă peste 100 de producători agricoli autorizaţi din satele şi comunele judeţului Maramureş.
"E prima ediţia a târgului din acest an şi sper din toată inima să fim mult mai prezenţi cu bunuri agroalimentare şi artizanat pe piaţă tot anul. Există un interes sporit din partea cumpărătorilor de bunuri alimentare de casă. Mulţi dintre locuitorii municipiului Baia Mare merg în timpul săptămânii în piaţa agroalimentară pentru a cumpăra direct de la ţărani alimente, fructe, sucuri naturale, zarzavaturi sau făină, după ce au descoperit câţi aditivi sau e-uri conţin produsele din supermarketuri sau magazine. Deşi piaţa produselor ţărăneşti e una destul de îngustă, cred că din acest an vom asista la o creştere apreciabilă a celor care produc în gospodărie şi vând pe piaţă bunuri alimentare", a spus Ioan Tătăran.
La puţin timp după deschiderea târgului, piaţa s-a umplut de sute de persoane care au dorit să cumpere de la pâine de casă, produse din carne, lactate şi zarzavaturi, până la decoraţiuni interioare sau cergi din lână.
"Ideea organizării târgului mi se pare excelentă. O mare parte dintre produse, îndeosebi cele din grădină şi lactatele, sunt mult mai ieftine decât în magazine. Produsele din carne sunt mai scumpe cu 2-3 lei /kg în comparaţie cu magazinele, însă gustul lor e diferit. Am cumpărat zarzavaturi, cârnaţi de casă, cozonac, ridichi şi ceapă. Cu 30 sau 50 de lei, poţi uşor să pregăteşti pentru familie o masă copioasă la sfârşit de săptămână şi ai siguranţa că mănânci de calitate", a spus o femeie din Baia Mare.
Organizatorii târgului au "condimentat" evenimentul cu un spectacol de muzică populară susţinut de Ansamblul Naţional Transilvania din Baia Mare.
Doritorii pot cumpăra produse din carne, lactate, legume, fructe, vin, pălincă, prăjituri de casă, o mare diversitate de produse apicole, produse de patiserie, inclusiv pâine coaptă pe vatră, bunuri de artizanat, decoraţiuni şi ceramică. Meşterii populari expun o gamă variată de covoare, cergi, ştergare şi obiecte tradiţionale ce pot fi întrebuinţate în bucătărie. Gablonţurile şi zgărdanele cusute sau produse manual sunt preferatele adolescentelor.
Târgul produselor tradiţionale ţărăneşti se închide duminică, ora 18,00.
Sursa: Agerpres