Aşa cum au promis în urmă cu două săptămâni, reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) îşi vor relua acţiunile de protest la adresa Guvernului.
Aceştia au programat pentru data de 22 aprilie un miting cu staţionări la Guvern, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanţelor Publice şi Piaţa Parlamentului, în care îşi vor exprima încă o dată nemulţumirile legate de nerezolvarea problemelor din sectorul vegetal.
La acest marş de protest sunt aşteptaţi 3000 de fermieri din întreaga ţară. În această etapă, însă, nu se vor folosi utilaje şi tractoare agricole.
Potrivit LAPAR, principala nemulţumire a agricultorilor este întârzierea soluţionării reducerii accizei la motorina folosită în agricultură până la valoarea de 21 euro/tonă. „Întârzierea nejustificată a Hotărârii de Guvern privind reducerea accizei la motorină până la nivelul de 21 euro/tonă conduce la blocarea activităţii agricole, cu serioase repercusiuni asupra producţiei din acest an şi implicit a rezultatelor economice ale societăţilor ce activează în agricultură”, susţine LAPAR.
De asemenea, producătorii agricoli sunt nemulţumiţi de neimplicarea autorităţilor în găsirea de soluţii pentru reducerea tarifelor pentru apa de irigat. Agricultorii cer înlocuirea Legii 381/2002 cu o altă formă de sprijin, prin care să se asigure factorii de risc cei mai importanţi, respectiv îngheţul şi seceta, „care în acest moment nu sunt acoperiţi de către societăţile de asigurări”.
Aceştia mai cer achitarea restanţelor la plata subvenţiei pe suprafaţă aferente anilor 2009 şi 2008, şi susţinerea cultivării plantelor modificate genetic, prin îmbunătăţirea legislaţiei româneşti privitoare la coexistenţa O.M.G cu cele convenţionale şi ecologice, în conformitate cu recomandarea C.E nr. 556/23 iulie 2003.