Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) a cerut la Brno, Republica Cehă, la reuniunea noilor state membre UE privind dezvoltarea Politicii Agricole Comune, tratament egal pentru toate statele membre în ceea ce priveşte plăţile pe hectar şi anularea datelor istorice de referinţă pentru calculul acestor plăţi din 2014
„Am cerut, alături de ceilalţi participanţi, să se ţină cont de condiţiile climatice la acordarea plăţilor la hectar. De asemenea, este important să se echilibreze şi să se stabilizeze un nivel maxim al ajutoarelor de stat plătite de la bugetul de stat. Vom refuza ferm o altă perioadă de tranziţie care să ducă la egalizarea plăţilor mai târziu”, a declarat preşedintele FNPAR, Viorel Matei.
FNPAR a mai susţinut, în cadrul reuniunii, introducerea de plăţi pentru zonele cu handicap natural în pilonul doi.
LAPAR spune „NU” terenurilor pentru străini
Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a solicitat ministrului Agriculturii, printr-o scrisoare deschisă, să ceară, în cadrul Consiliului Miniştrilor Agriculturii din UE, prelungirea cu trei ani a restricţiilor existente privind achiziţia de terenuri agricole de către resortisanţi şi persoane juridice din alte ţări, aşa cum se întâmplă şi în Cehia, Ungaria şi Polonia.
LAPAR consideră că renunţarea voluntară a termenelor limită prevăzute în Tratatul de aderare din 2005 ar fi o greşeală, întrucât în România au fost deja vândute aproximativ un milion de hectare de teren agricol, iar concurenţa pe o piaţă funciară deschisă ar dezavantaja în mod cert fermierii români, care nu au putut beneficia de acces liber la capital, care să le permită consolidarea proprietăţii funciare şi care suferă şi consecinţele decalajului tehnologic faţă de celelalte ţări dezvoltate din UE, se precizează în scrisoarea adresată ministrului Agriculturii.
Program de reconversie şi pentru livezi
Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene aprobarea pentru crearea unui program de reconversie - restructurare a plantaţiilor pomicole, asemănător celui existent deja pentru plantaţiile viticole, a anunţat ministrul Agriculturii în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii producătorilor şi procesatorilor de legume - fructe, desfăşurată la minister la jumătatea acestei luni.
Alte teme de discuţii au fost depozitele pentru legume - fructe, înfiinţarea Camerelor Agricole, sistemul actual de pieţe şi organizarea grupurilor de producători.
Principalele probleme exprimate de reprezentanţii producătorilor şi procesatorilor de legume - fructe au fost lipsa legumelor şi a fructelor româneşti de pe piaţa românească, costurile ridicate ale apei şi energiei pentru irigaţii, modificarea sistemului pentru zilieri şi acordarea de subvenţii pentru export.
Proiect româno-maghiar de creştere a bivolilor
Administraţiile oraşelor Pecica, jud. Arad şi Morahalom, Ungaria doresc să realizeze o fermă de bivoli, finanţată din fonduri europene, prin proiectul “Program de reabilitare a biotopelor de sărătură şi de apă pe terenuri ocrotite prin creşterea şi folosirea speciilor autohtone”, cu o valoare de 623.017 euro.
“Ferma unde vor fi crescuţi bivolii va fi construită în oraşul Pecica, în vecinătatea Parcului Natural Lunca Mureşului”, a declarat, pentru AGERPRES, Petru Antal, primarul oraşului Pecica.
În prezent, în judeţul Arad mai există un efectiv foarte mic de bivoli, de a căror creştere se mai ocupă doar câteva familii din zona Gurahonţ - Hălmagiu - Vârfurile.
Clinică destinată patologiei calului la Cluj-Napoca
Specialişti ai Facultăţii de Medicină Veterinară a Universităţii de {tiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca preconizează să deschidă, în următorii doi ani, o clinică destinată patologiei calului.
“În 2010, am înfiinţat Asociaţia Veterinară Ecvină din România (AVER), cu 31 de membri fondatori.
Dorim să creştem calitatea actului medical în privinţa cabalinelor din România'', a declarat, pentru AGERPRES, Iancu Morar, de la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV Cluj-Napoca. Acesta susţine că deşi caii au fost aproape în totalitate înlocuiţi de tractoare pentru munca terenului agricol, câştigă din ce în ce mai mult teren centrele de agrement unde se practică echitaţia ca sport sau chiar ca terapie pentru copii şi persoane cu dizabilităţi.
Potrivit lui Iancu Morar, numai în jurul Clujului sunt patru-cinci centre de echitaţie cu cai de valoare, antrenaţi, care participă la competiţii sportive.
1,84 mil. euro pentru adaptarea flotei de pescuit
14 cereri de finanţare, cu o valoare totală eligibilă de 7,9 mil. lei (1,84 mil. euro), au fost depuse până la finele anului 2010 pe Axa 1 Măsuri de adaptare a flotei de pescuit comunitare din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit (POP), alocarea financiară până în 2013 fiind de peste şapte ori mai mare (13,3 mil. euro) faţă de valoarea proiectelor depuse.
Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii, pe Măsura 1.1. Încetarea permanentă a activităţilor de pescuit din cadrul Axei 1 au fost depuse 7 cereri de finanţare, cu o valoare totală eligibilă de 7,76 mil. lei (1,8 milioane euro), suma alocată până în 2013 depăşind 4,65 mil. euro.
Pe măsura 1.5 Compensaţii socio-economice pentru managementul flotei comunitare din Axa 1, pentru care alocarea financiară nerambursabilă până în 2013 depăşeşte 2,66 mil. euro, au fost depuse 7 cereri de finanţare eligibile, cu o valoare nerambursabilă de cca. 131 mii lei (cca. 30,5 mii euro), toate contractate până la această dată. Sesiunea acestei măsuri este în continuare deschisă.
România poate beneficia, până în 2013, de peste 230,714 mil. euro din Fondul European pentru Pescuit (FEP) pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării şi este printre puţinele ţări membre ale UE care are şi axa 5 destinată efectiv asistenţei tehnice, cu o alocare totală de 14,3 mil. euro.
AJUTOARE DE STAT PENTRU 2010-2011
Suma alocată ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli pentru perioada 2010 - 2011 va fi redusă cu 50.761 mii lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea HG nr.1302/2010, publicată în M.Of., Partea I, nr.874/28 dec. 2010.
Conform documentului publicat la începutul anului de Ministerul Agriculturii, cea mai mare tăiere, de 36.761 mii lei, va fi suferită din suma alocată acordării ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură.
ALEGERI PENTRU CONDUCEREA FNPAR
În 28 ianuarie a.c., la USAMV Bucureşti, va avea loc Adunarea Generală a FNPAR, în cadrul căreia vor fi aleşi noul preşedinte al Federaţiei, precum şi membrii Consiliului Director.
Vor fi de asemenea, prezentate, strategia, orientările generale şi principalele direcţii de activitate ale Federaţiei, proiectul de buget, execuţia bugetară şi situaţiile financiare, situaţia cu privire la plata cotizaţiilor, excluderi şi propuneri de noi membri.
Potrivit actualului preşedinte al FNPAR, Viorel Matei, conform statutului, vicepreşedinţii Federaţiei nu sunt aleşi în cadrul Adunării Generale, ci doar reconfirmaţi, aceştia fiind preşedinţii în funcţie ai asociaţiilor profesioanle membre FNPAR.
La Adunarea Generală pot participa membrii activi - cu câte trei reprezentanţi desemnaţi de fiecare asociaţie membră, membrii asociaţi - cu câte un reprezentant desemnat de fiecare, precum şi membrii onorifici, nsă drept de vot au doar membri activi ai Federaţiei.