KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Declaraţiiile de cotă pot fi depuse până în 14 mai

Publicat: 12 mai 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Procesatorii care achiziţioneză lapte, precum şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe trebuie să depună la APIA, până în 14 mai 2010, inclusiv, declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările, realizate în anul de cotă 2009/2010, care s-a încheiat la 31 martie a.c..

Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul fermierului, care, în funcţie de cantitatea de cotă de vânzări directe deţinută, este de două tipuri: tip A (pentru cotă mai mare de 5.000 de kg) şi tip B (pentru o cantitate mai mică de 5.000 de kg). Producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu au vândut lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă.

Pentru fiecare zi calendaristică de întârziere după termenul de 14 mai, producătorii şi cumpărătorii riscă penalizări de 0,01 la sută, calculate din cota deţinută pentru vânzări directe, respectiv din cantitatea de lapte care le-a fost livrată.


Sprijin pentru producţia de lapte în zone defavorizate

Fermierii cu cotă individuală de lapte situaţi în zonele defavorizate (stabilite conform Anexei 4A din PNDR) vor beneficia din acest an de un sprijin financiar suplimentar în valoare totală de 22,4 milioane euro, prin „Schema de sprijin în sectorul laptelui din zonele defavorizate”, a anunţat Ministerul Agriculturii.

Ajutorul specific va fi acordat o dată pe an tuturor exploataţiilor eligibile cu un efectiv de  2 - 15 capete vaci de lapte (inclusiv pentru exploataţiile care depăşesc efectivul de 15 capete vaci lapte), estimându-se o plată indicativă de cca. 65 euro/cap de vacă de lapte.

Schema de ajutor va fi finanţată din FEGA ca urmare a deciziei României referitoare la implementarea Articolului 68 din Regulamentul (EC) 73/2009  prin care se prevede că statele membre pot utiliza până la 10% din plafoanele naţionale aferente plăţilor directe comunitare pentru acordarea de Ajutoare specifice în diverse sectoare prioritare.

 

SCHEMA DE DISTRIBUIRE A AJUTORULUI PENTRU FERMELE DE LAPTE

/apps/agroinfo/resources/images/3b3aa3f5acb67a096e927955bca063a3_tabel.jpg

APIA trebuie să plătească aceste ajutoare până cel târziu la 30 iunie 2010 şi să comunice Comisiei, până cel târziu la 30 august 2010, valorile totale ale ajutorului plătit, precum şi numărul şi tipul beneficiarilor.

 

Creşterea bovinelor, fără nici un ajutor de stat

Nici una dintre schemele de ajutor de stat propuse de crescătorii de bovine Ministerului Agriculturii încă din luna februarie nu a fost aprobată până în prezent. Ba mai mult, crescătorii nu vor mai beneficia în acest an nici de sprijinul de 70% din cheltuielile efectuate pentru Controlul Oficial al Producţiei (COP), promis la începutul acestui an, dat fiind că banii prevăzuţi în proiectul de HG elaborat pentru acordarea acestui sprijin nu au fost cuprinşi în bugetul Agriculturii pe anul în curs, iar proiectul este pasat între Ministerul Agriculturii şi cel al Finanţelor, ne-a spus Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).


Noi membri în FCBR

FCBR are, de luna trecută, două noi asociaţii membre, respectiv Asociaţia Crescătorilor de Taurine din judeţul Teleorman şi Asociaţia Crescătorilor de Bovine Bălţată Românească din judeţul Alba. Numărul asociaţiilor memmbre ale FCBR a ajuns, astfel, la 24.

 

Controalele să fie pe regiuni

FCBR va solicita gestionarea Cărţii de Rasă şi a Registrului Genealogic şi pentru rasele Holstein şi Brună pentru regiunile Transilvania, Crişana, Banat, Maramureş şi Nordul Moldovei. Potrivit preşedintelui FCBR, nu a fost vorba de o ceartă între Federaţie şi Asociaţia Holstein Ro, care a primit acreditarea pentru gestionarea Cărţii de Rasă pentru rasa Holstein, ci doar de viziuni diferite, iar decizia FCBR vine doar pentru o mai bună organizare a controlului producţiei pentru exploataţiile din aceste regiuni, unde sunt multe ferme mai mici, în timp ce membrii Asociaţiei Holstein Ro sunt ferme mai mari, cu genetică mai bună, care îşi pot organiza controlul oficial al producţiei după un specific diferit.

 

ANARZ are director nou

Gheorghe Neaţă pleacă de la conducerea ANARZ, urmând să ocupe, în continuare, postul de director general al Direcţiei de ameliorare genetică în zootehnie. În locul său a fost numit medicul veterinar Kocsis Andras, preşedintele UDMR din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Neaţă, cooptat de fermieri de partea lor

Neaţă a primit, în 18 februarie a.c., în cadrul Adunării Generale a FCBR de la Sângeorgiu de Mureş, propunerea din partea crescătorilor de bovine de a-i reprezenta în Comisia tehnică pentru Controlul oficial al performanţelor, care potrivit regulamentelor de organizare, trebuie să reunească reprezentanţi ai fermierilor, ai ANARZ şi ai Ministerului Agriculturii.

 

Crescătorii români de bovine, fără reprezentanţi la Bruxelles

Reprezentanţii FCBR sunt nemulţumiţi de reprezentarea sectorului românesc al creşterii bovinelor la Bruxelles. „Ca membrii ai FNPAR, organism care ne reprezintă la Copa-Cogeca, ar fi trebuit să fim înştiinţaţi şi notificaţi constant de discuţiile şi deciziile care se iau la Bruxelles pentru sectorul nostru, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mai trist este că România este complet pe dinafara Europei la acest capitol.

În timp ce la nivel european se discută despre viitorul laptelui pentru perioada de după 2013, noi nu avem nimic sigur nici pentru acest an”, ne-a spus Mircea Ciurea, preşedintele FCBR.

Vizualizat: 902 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

Ce păţeşte un hoţ...

Ce păţeşte un hoţ...
Un hoţ intră într-o casă şi începe să fure. Detalii