Adama
Vinasa Rompak

Cluj: Târgul Apicol - apreciat de sute de vizitatori

Publicat: 02 martie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sute de clujeni au vizitat sâmbătă primul Târg Apicol organizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară în parteneriat cu Viitor Sănătos Grup şi cu Filiala Sălaj a Asociaţiei Apicultorilor din România, eveniment care reuneşte apicultori din întreaga Transilvanie, dar şi producători şi distribuitori de echipamente pentru crescătorii de albine.

Inginerul Radu Cristian Pandrea, care face parte din echipa de organizatori a târgului, a declarat, pentru AGERPRES, că la expoziţia cu vânzare de la Casa de Cultură a Studenţilor sunt prezenţi, cu standuri pline de miere de calitate, aproape toţi apicultorii invitaţi, alături de cunoscute companii producătoare sau importatoare de utilaje necesare acestui domeniu, iar 'participarea numeroasă a crescătorilor de albine, precum şi interesul special al vizitatorilor dovedesc că evenimentul este unul de succes'.

Pandrea a arătat, totodată, că interesele procesatorilor şi comercianţilor de miere, ale intermediarilor sunt mari şi, de cele mai multe ori, ei le cer apicultorilor să le vândă mierea la butoi, pe care o combină apoi cu miere adusă din Asia, inferioară din punct de vedere calitativ celei autohtone.

'Mierea din China, ca şi cea din Brazilia şi din Argentina - cei mai mari producători de miere din lume, la ora actuală, dar de calitate inferioară -, nu se compară deloc cu ceea ce aduc pe piaţă apicultorii din România. Ţara noastră nu are o producţie mare de miere, dar cea mai însemnată parte este ecologică şi cu o savoare remarcabilă. În Europa se recunoaşte, de multe decenii, că mierea românească este de cea mai bună calitate', a spus Radu Cristian Pandrea.

El a subliniat că tot ceea ce fac albinele - mierea, lăptişorul de matcă, ceara, propolisul - reprezintă 'aur' pentru sănătatea omului. 'Mierea nu este numai energizant, este un medicament de preţ. Propolisul are peste 70 de proprietăţi farmacologice utile, fiind antiviral şi întărind imunitatea organismului', a arătat Pandrea.

În cadrul târgului a fost organizat un seminar pe teme apicole, la care au participat fostul preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Eugen Zorici, directorul tehnic al Institutului pentru Apicultură, Adrian Siceanu, medicul Ştefan Stângaciu, preşedintele Societăţii Române de Apiterapie, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii. Au fost discutate cu precădere probleme legate de finanţarea acestui sector.

Apicultorii prezenţi la târg au susţinut că nu sunt sprijiniţi suficient de stat iar mierea de Transilvania, poate cea mai bună din lume, ar trebui să fie exportată ca brand de ţară. Ei spun că un apicultor cu stupină mare produce între cinci şi 20 de tone de miere anual, iar străinii se arată dispuşi să importe de la 200 de tone în sus, pentru rentabilitate, astfel că o singură stupină nu este în măsură să asigure o cantitate atât de mare de miere. În acelaşi timp, fiecare sortiment de miere are savoarea sa. Şi gustul mierii unei stupine este diferit de al alteia, astfel că ar fi păcat să se amestece tipurile de miere cu gust atât de deosebit, numai pentru a se obţine o cantitate de peste 200 de tone pentru export.

Consumul anual de miere pe cap de locuitor din România este de 400-500 de grame, comparativ cu două kilograme în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia. La finele anului 2009, în România erau înregistrate 1.101 milioane de familii de albine, sub nivelul anului 1989, când numărul depăşea 1.201 milioane.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1362 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii