Producătorii ecologici din sectorul de producţie vegetală şi animalieră care, în anul 2010, sunt în perioada de conversie (anul 1, 2 sau 3) ar putea beneficia în acest an de sprijin suplimentar prin „Schema de sprijin specific pentru calitatea produselor agricole din sectorul agriculturii ecologice”.
Pentru aceasta, producătorii trebuie să fie înregistraţi în Registrul electronic al operatorilor din agricultura ecologică, să încheie un contract cu un organism de inspecţie şi certificare aprobat de Ministerul Agriculturii şi să se angajeze că vor respecta regulile agriculturii ecologice în propriile exploataţii în următorii 5 ani, în caz contrar fiind nevoiţi să returneze sprijinul primit.
Ajutorul specific pentru producţia vegetală este estimat între 1.500 euro şi 4.500 euro pe exploataţie, în funcţie de suprafaţa fermei.
Şi pentru creşterea animalelor ajutorul se acordă în funcţie de dimensiunea exploataţiei, fiind estimat astfel: pentru păsări - între 1.500 – 3.000 euro (peste 500 capete), pentru bovine - între 800 – 2.000 euro (peste 20 capete), pentru ovine - între 500 (sub 20 capete) – 1500 euro (21-100 capete) – 3500 euro (peste 100 capete) şi pentru apicultură între 750 euro (între 0-50 familii) – 850 euro ( între 51-100 familii) – 950 euro (peste 100 familii).
Schema are un buget pentru acest an de aproape 3,1 milioane euro şi a fost deja notificată Comisiei Europene, aşteptând aprobarea şi elaborarea procedurilor de aplicare de către Ministerul Agriculturii.
100 de mii ha irigate cu bani de la Banca Mondială
Încă 100.000 de hectare vor putea fi irigate în acest an prin reabilitarea sistemului de irigaţii în cadrul unui proiect derulat de Ministerul Agriculturii cu fonduri împrumutate de la Banca Mondială. În prezent, acordul de împrumut este semnat, proiectele există deja şi licitaţiile au fost finalizate, urmând să fie semnate contractele, după care poate începe implementarea, a anunţat ministerul.
ENREG Energia Regenerabilă 2010
Producerea biogazului este un subiect care prezintă din ce în ce mai mult interes pentru fermierii români, fapt dovedit de numărul mare al participanţilor la conferinţa pe tema biogazului organizată de Teodor Vintilă, profesor în cadrul USAMVB Timişoara, în colaborare cu Maria Morar, profesor în cadrul USAMV Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a doua ediţii a Târgului internaţional şi a conferinţelor pentru energie regenerabilă şi eficienţă energetică în construcţii şi renovări ENREG Energia Regenerabilă 2010, desfăşurat în perioada 17-19 martie a.c. la Expo Arad Internaţional.
În cadrul conferinţei au fost prezentate rezultatele cercetării şi ale proceselor şi tehnologiilor aplicate în domeniul biogazului, cu accent pe utilizarea deşeurilor în combinaţie cu biomasa din agricultură ca materie primă pentru producerea acestui tip de biocombustibil.
Lucrările s-au încheiat cu prezentarea unui caz concret de producere şi valorificare a biogazului din deşeuri: cazul fabricii de bere din Timişoara.
ENREG Energia Regenerabilă 2010 a reunit peste 60 de expozanţi, aproape trei sute de participanţi la conferinţe şi peste 1300 de vizitatori.
Bani europeni pentru laptele românesc
30 aprilie 2010 este termenul limită de depunere la APIA a cererilor de plată pentru sprijinul din fonduri europene destinat fermelor de vaci de lapte afectate de criza din sectorul lactatelor în anul care a trecut.
Ajutorul total alocat României de Comisia Europeană, calculat în funcţie de cota de lapte din anul de cotă 2008-2009, se ridică la 5,01 milioane de euro şi va fi acordat doar exploataţiilor înregistrate ca persoană fizică autorizată sau altă formă de personalitate juridică care au deţinut cotă de lapte pentru livrări şi au livrat cel puţin 10 tone de lapte în anul de cotă 2008 – 2009 (aceştia livrând peste 60% din cantitatea totală) şi care erau deţinători de cotă şi la data de 31 martie 2010. Persoanele fizice neautorizate pot solicita sprijinul, cu obligaţia să se autorizeze potrivit OG 44/2008 până la data limită de depunere a cererilor.
Suma aferentă fiecărui producător va fi acordată conform cotei individuale de livrări la data de 31 martie 2009, variind de la 200 euro/exploataţie, pentru producătorii care au livrat între 10 tone şi 20 tone inclusiv, 2.000 euro/exploataţie, pentru livrări între 200 tone şi 500 tone inclusiv, la 1.200 euro/exploataţie, pentru livrări mai mari de 500 tone lapte.
Producătorii care au livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone, până la 200 tone inclusiv, beneficiază de sprijin financiar a cărui valoare se calculează direct proporţional cu cantitatea individual livrată până la 31 martie 2009 din suma rămasă după plata ajutoarelor către celelalte categorii de exploataţii.
Potrivit argumentării Ministerului Agriculturii din proiectul de HG pentru distribuirea sumei, în ţara noastră, spre deosebire de majoritatea statelor membre UE, pe piaţa laptelui de vacă operează un număr mare de producători, cca. 500.000, din care 170.000 cu cotă de livrări, restul având cotă de vânzări directe.
O mare parte din producătorii cu vânzări directe, precum şi o parte din cei cu livrări, în general cei cu cote sub 10.000 kg, au ferme de dimensiuni reduse, care îşi asigură autoconsumul, iar producţia excedentară o comercializează sezonier.