La propunerea Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), conferinţa regională a celui de-al 7-lea Forum privind viitorul agriculturii (FFA 2014) s-a desfăşurat pentru prima dată la Bucureşti, în ziua de 9 octombrie a.c..
Forumul a fost pregătit de Organizaţia Europeană a Proprietarilor de Pământ (ELO) împreună cu Syngenta şi LAPAR, şi a avut tema „Cum să producem eficient şi durabil, dar şi cum să comercializăm produsele agricole mult mai bine“.
Conferinţa a avut trei paneluri cu tematici diferite de dezbatere, printre care problemele agriculturii mondiale, schimbările climatice, negocierile Parteneriatului transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) şi modul în care pot coexista competitivitatea şi protecţia mediului în agricultura românească. La acest ultim subiect, Dacian Cioloş a precizat că „în agricultură vorbim de resurse de producţie care sunt vii. Solul, plantele sunt materie vie şi aceste chestiuni de protecţie a mediului dau, de fapt, şi direcţia competitivităţii economice în agricultură. Dacă nu ţinem seama de aceste aspecte, riscăm să pierdem pe termen lung competitivitatea şi performanţa economică”.
Când vom cultiva OMG în Europa?
Modul deschis de abordare a acestor teme a fost benefic pentru participanţi, aceştia punând întrebări după fiecare panel în parte. Astfel, Cristina Cionga, director pentru Afaceri Publice şi Guvernamentale DuPont Pioneer, şi-a exprimat părerea în legătură cu „interzicerea cultivării OMG în Europa pe orice alt considerent, în nici un caz pe baze ştiinţifice, ceea ce va face ca nici o companie producătoare de seminţe să nu mai fie dispusă să investească în Europa din acest punct de vedere”.
Detalii privind teme discutate precum: cultivarea OMG şi suprataxarea agriculturii găsiţi în revista Ferma – noiembrie 2014!