Adama
Vinasa Rompak

Veniţi la "Ferma de carne" sâmbătă, 14 septembrie, la Agromalim

Publicat: 14 august 2013 - 15:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Revista FERMA organizează în ziua de 14 septembrie 2013, începând cu ora 10.00, în noua sală de conferinţe a Expo Arad Internaţional, strada Aurel Vlaicu FN, ieşire spre Nădlac, simpozionul naţional FERMA DE CARNE.

Manifestarea îşi propune prezentarea principalelor direcţii de dezvoltare a acestui sector zootehnic în România, cu accent pe ameliorarea genetică şi creşterea efectivului de taurine şi ovine specializate pe producţia de carne, precum şi oportunităţile de valorificare pe piaţa locală şi externă.

Tematica simpozionului va aborda aspecte privind managementul genetic şi al efectivului, de la genetica şi întreţinerea raselor exploatate în vederea obţinerii de produşi de calitate superioară, destinaţi atât reproducţiei, cât şi îngrăşării şi abatorizării, până la aspecte legate de înfiinţarea, exploatarea şi ameliorarea pajiştilor destinate creşterii taurinelor şi ovinelor de carne şi prezentarea celor mai eficiente sisteme de păşunat, care să optimizeze producţia de carne premium.

Vaca de carne, cea mai bună "piaţă de desfacere" pentru păşune
Animalele erbivore utilizează eficient producţia de iarbă a pajiştilor şi ar putea valorifica potenţialul al celor 4,8 milioane hectare de păşuni şi fâneţe ale României. Rasele de carne se pretează la sistemul extensiv de exploatare şi de întreţinere pe păşune şi la sistemul mamă vacă alăptantă. Randamentul unei pajişti în spor greutate este excelent! Speciile animale de carne au capacitate deosebită de conversie a furajelor în carne. Taurinele de carne reprezintă o piaţă de desfacere pentru cereale, iar România are capacitate mare de producere a cerealelor destinate furajarii tineretului taurin şi a bovinelor adulte în perioada de finisare. Bovinele de carne folosesc eficient cantităţi mari de furaje voluminoase de calitate mai slabă produse în ferme şi valorifică o cantitate mare de produse secundare de la producţia vegetală. ~nsă, atunci când producţia cerealieră este mică, producţia de carne de vită se poate baza mai mult pe furaje voluminoase şi mai puţin pe cereale.
O fermă de taurine de carne necesită mai puţină forţă de muncă decât aproape oricare dintre alte tipuri de ferme de animale domestice, ceea ce o face să fie eficientă acolo unde forţa de muncă este rară şi scumpă. În condiţii medii comerciale, o persoană poate îngriji aproximativ 300 de vaci.
Cererea/deficitul mondial de carne de calitate este în creştere. Rusia acoperă doar 1,5% din necesarul intern, diferenţa provenind din importuri. În China, cererea este de asemenea în creştere. Deficitul de carne de vită în Europa în ultimii ani a fost de 200.000 de tone pe an. Conform statisticilor, în România densitatea bovinelor este de 15 capete pe 100 ha, în timp ce în Irlanda, de exemplu, sunt 137 de capete pe 100 ha!

Prin conferinţa "Ferma de carne" nu ne dorim să distragem atenţia crescătorilor de la vaca de lapte, adică de la sectorul pe care revista Ferma l-a susţinut şi îl va susţine necondiţionat, ci să prezentăm o oportunitate de piaţă, cu reale şanse la export. Desigur, nu putem vorbi deocamdată de o piaţă a cărnii de bovină sau ovină în România, care să asigure absorbţia constantă şi rentabilă ca preţ a cărnii premium produsă intern, însă cererea din afară este suficientă pentru ca fermierii români să demareze o investiţie în ferma de carne.
Ferma de carne nu este o alternativă la Ferma de lapte, ci o rotunjire frumuşică a veniturilor din zootehnie sau, pur şi simplu, o afacere pe care poţi să o porneşti de la zero, dar obligatoriu după o prealabilă documentare mai serioasă. Ceea ce recomandăm, de altfel, indiferent de domeniul agricol în care doriţi să investiţi.

Programul conferinţei
La simpozionul "Ferma de Carne" vă propunem un dialog permanent cu specialiştii şi fermierii crescători de rase de carne, invitaţi să împărtăşească din experienţa lor de zi cu zi. Abordarea va fi interactivă, adică în orice moment al expunerilor se va putea interveni cu întrebări şi se vor putea solicita detalii suplimentare cu privire la subiectul dezbătut. Pe cele două ecrane de mari dimensiuni din sală vor rula în permanenţă materiale video realizate de redactorii revistei Ferma în ferme din România care exploatează rase de bovine şi ovine pentru carne.
Conferinţa va debuta cu prezentarea unor date statistice privind starea actuală şi perspectivele imediate în sectorul zootehnic la care facem referire, precum şi a oportunităţilor de piaţă care constituie motivaţia organizării evenimentului de la Arad.
Vom trece apoi la partea tehnică a conferinţei, cea mai importantă, şi vom începe cu valorificarea pajiştilor - înfiinţarea, întreţinerea şi ameliorarea pajiştilor naturale şi semănate, în vederea creşterii raselor de bovine şi ovine pentru carne (Nicolae Dragomir). Continuăm partea de furajare cu prezentarea sistemelor de păşunat şi valorificarea producţiei furajere (Teodor Maruşca).
Ioan Huţu va descrie sistemele de adăposturi pentru întreţinerea raselor de ovine şi bovine pentru carne.
Rasele şi hibrizii de bovine şi ovine specializate pe producţia de carne vor fi prezentate de Ludovic Cziszter şi Ioan Pădeanu, cu tot ceea ce implică întreţinerea, producţia, oportunităţile de valorificare şi rentabilitatea economică a acestora.
Strategia MADR privind sectorul bovine şi ovine va fi prezentată de Gheorghe Neaţă.
Experienţa de fermă privind creşterea bovinelor pentru carne precum şi activitatea asociativă din acest sector vor fi prezentate de crescătorii de animale invitaţi.

Programul complet al simpozionului va fi disponibil în curând pe site-urile www.revista-ferma.ro şi www.agroinfo.ro.

INTRAREA ESTE LIBERĂ!

Vizualizat: 6088 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii