Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Veniţi la "Ferma de carne" sâmbătă, 14 septembrie, la Agromalim

Publicat: 14 august 2013 - 15:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Revista FERMA organizează în ziua de 14 septembrie 2013, începând cu ora 10.00, în noua sală de conferinţe a Expo Arad Internaţional, strada Aurel Vlaicu FN, ieşire spre Nădlac, simpozionul naţional FERMA DE CARNE.

Manifestarea îşi propune prezentarea principalelor direcţii de dezvoltare a acestui sector zootehnic în România, cu accent pe ameliorarea genetică şi creşterea efectivului de taurine şi ovine specializate pe producţia de carne, precum şi oportunităţile de valorificare pe piaţa locală şi externă.

Tematica simpozionului va aborda aspecte privind managementul genetic şi al efectivului, de la genetica şi întreţinerea raselor exploatate în vederea obţinerii de produşi de calitate superioară, destinaţi atât reproducţiei, cât şi îngrăşării şi abatorizării, până la aspecte legate de înfiinţarea, exploatarea şi ameliorarea pajiştilor destinate creşterii taurinelor şi ovinelor de carne şi prezentarea celor mai eficiente sisteme de păşunat, care să optimizeze producţia de carne premium.

Vaca de carne, cea mai bună "piaţă de desfacere" pentru păşune
Animalele erbivore utilizează eficient producţia de iarbă a pajiştilor şi ar putea valorifica potenţialul al celor 4,8 milioane hectare de păşuni şi fâneţe ale României. Rasele de carne se pretează la sistemul extensiv de exploatare şi de întreţinere pe păşune şi la sistemul mamă vacă alăptantă. Randamentul unei pajişti în spor greutate este excelent! Speciile animale de carne au capacitate deosebită de conversie a furajelor în carne. Taurinele de carne reprezintă o piaţă de desfacere pentru cereale, iar România are capacitate mare de producere a cerealelor destinate furajarii tineretului taurin şi a bovinelor adulte în perioada de finisare. Bovinele de carne folosesc eficient cantităţi mari de furaje voluminoase de calitate mai slabă produse în ferme şi valorifică o cantitate mare de produse secundare de la producţia vegetală. ~nsă, atunci când producţia cerealieră este mică, producţia de carne de vită se poate baza mai mult pe furaje voluminoase şi mai puţin pe cereale.
O fermă de taurine de carne necesită mai puţină forţă de muncă decât aproape oricare dintre alte tipuri de ferme de animale domestice, ceea ce o face să fie eficientă acolo unde forţa de muncă este rară şi scumpă. În condiţii medii comerciale, o persoană poate îngriji aproximativ 300 de vaci.
Cererea/deficitul mondial de carne de calitate este în creştere. Rusia acoperă doar 1,5% din necesarul intern, diferenţa provenind din importuri. În China, cererea este de asemenea în creştere. Deficitul de carne de vită în Europa în ultimii ani a fost de 200.000 de tone pe an. Conform statisticilor, în România densitatea bovinelor este de 15 capete pe 100 ha, în timp ce în Irlanda, de exemplu, sunt 137 de capete pe 100 ha!

Prin conferinţa "Ferma de carne" nu ne dorim să distragem atenţia crescătorilor de la vaca de lapte, adică de la sectorul pe care revista Ferma l-a susţinut şi îl va susţine necondiţionat, ci să prezentăm o oportunitate de piaţă, cu reale şanse la export. Desigur, nu putem vorbi deocamdată de o piaţă a cărnii de bovină sau ovină în România, care să asigure absorbţia constantă şi rentabilă ca preţ a cărnii premium produsă intern, însă cererea din afară este suficientă pentru ca fermierii români să demareze o investiţie în ferma de carne.
Ferma de carne nu este o alternativă la Ferma de lapte, ci o rotunjire frumuşică a veniturilor din zootehnie sau, pur şi simplu, o afacere pe care poţi să o porneşti de la zero, dar obligatoriu după o prealabilă documentare mai serioasă. Ceea ce recomandăm, de altfel, indiferent de domeniul agricol în care doriţi să investiţi.

Programul conferinţei
La simpozionul "Ferma de Carne" vă propunem un dialog permanent cu specialiştii şi fermierii crescători de rase de carne, invitaţi să împărtăşească din experienţa lor de zi cu zi. Abordarea va fi interactivă, adică în orice moment al expunerilor se va putea interveni cu întrebări şi se vor putea solicita detalii suplimentare cu privire la subiectul dezbătut. Pe cele două ecrane de mari dimensiuni din sală vor rula în permanenţă materiale video realizate de redactorii revistei Ferma în ferme din România care exploatează rase de bovine şi ovine pentru carne.
Conferinţa va debuta cu prezentarea unor date statistice privind starea actuală şi perspectivele imediate în sectorul zootehnic la care facem referire, precum şi a oportunităţilor de piaţă care constituie motivaţia organizării evenimentului de la Arad.
Vom trece apoi la partea tehnică a conferinţei, cea mai importantă, şi vom începe cu valorificarea pajiştilor - înfiinţarea, întreţinerea şi ameliorarea pajiştilor naturale şi semănate, în vederea creşterii raselor de bovine şi ovine pentru carne (Nicolae Dragomir). Continuăm partea de furajare cu prezentarea sistemelor de păşunat şi valorificarea producţiei furajere (Teodor Maruşca).
Ioan Huţu va descrie sistemele de adăposturi pentru întreţinerea raselor de ovine şi bovine pentru carne.
Rasele şi hibrizii de bovine şi ovine specializate pe producţia de carne vor fi prezentate de Ludovic Cziszter şi Ioan Pădeanu, cu tot ceea ce implică întreţinerea, producţia, oportunităţile de valorificare şi rentabilitatea economică a acestora.
Strategia MADR privind sectorul bovine şi ovine va fi prezentată de Gheorghe Neaţă.
Experienţa de fermă privind creşterea bovinelor pentru carne precum şi activitatea asociativă din acest sector vor fi prezentate de crescătorii de animale invitaţi.

Programul complet al simpozionului va fi disponibil în curând pe site-urile www.revista-ferma.ro şi www.agroinfo.ro.

INTRAREA ESTE LIBERĂ!

Vizualizat: 5530 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

AGRIN la Agro Oltenia

AGRIN la Agro Oltenia

Pentru prima data prezenta la Agro Oltenia, compania AGRIN, care detine în portofoliul comercial branduri precum Maschio Gaspardo si Evak, a expus în standul amenajat pe latura exterioara a Centrului Multifunctional Craiova utilaje de sezon.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În 'pole position' cu BASF Sorin Chelmu, în vizita la INDAGRA Învatamântul profesional dual, experimentat la Miroslava

Bancul zilei

2 minute

2 minute
Soţia: – Înainte erai foarte fericit dacă mă vedeai măcar două minute pe zi. Detalii