Munţii României trebuie să rămână în peisajul nostru agro-rural locul în care tradiţia întâlneşte inovaţia, subzistenţa un trai decent, iar conservarea resurselor pe care le oferă zona montană să fie o prioritate în politica agricolă naţională.
Perspectiva implementării unui subprogram tematic pentru zona montană în noul PNDR 2014-2020 se anunţă a fi, spre sfârşitul anului trecut, o reală şansă pentru muntele românesc. Dar n-a fost să fie... Ca atare, forurile şi organizaţiile de la noi implicate în economia montană şi gestionarea resurselor, caută noi oportunităţi. Parte dintre acestea le-am identificat împreună cu participanţii la Conferinţa naţională „O nouă PAC - Munţi de Oportunităţi”, desfăşurată în zilele de 12 şi 13 iulie a.c. la Braşov.
Conferinţa desfăşurată la Braşov a punctat principalele prevederi ale noii Politici Agricole Comune cu referire directă la zona montană, dar a abordat şi problematica dezvoltării rurale la nivel naţional. Fără doar şi poate, dacă s-ar pune accent pe înfiinţarea şi dezvoltarea reţelelor montane, acestea ar duce, implicit, şi la dezvoltarea teritorială a zonelor montane.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia AGROM-RO în parteneriat cu EUROMONTANA şi în asociere cu: Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), Romontana, Fundaţia Adept Transilvania, împreună Pentru Tine, Forumul Montan din România, Federaţia Oierilor de Munte din România (FOM), Fundaţia Heifer Project Pentru România şi Asociaţia Depresiunea Horezu.
Despre tematica abordată şi subiectele dezbătute la Conferinţă puteţi citi în revista Ferma – august 2014!