Adama
Vinasa Rompak

Conferința „Biomasă, Biogaz & Cogenerare – România 2014”, prilej de dezbatere a provocărilor din sector

Publicat: 13 mai 2014 - 11:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Energia generată din biomasă și derivații ei, precum este biogazul, are un potențial imens, având în vedere suprafețele agricole și diferitele tipuri de deșeuri existente, materii prime în producerea acestui tip de energie regenerabilă. 

Evoluția viitoare a sectorului, provocările cu care se confruntă industria, premizele de creștere, dar și rolul pe care îl joacă agricultura ca sursă de combustibil au fost punctele-cheie dezbătute în primul eveniment de acest fel din România, Conferința Națională „Biomasă, Biogaz & Cogenerare – România 2014”, organizat de către GOVNET Conferences.
„România are un potențial imens în ceea ce privește biomasa și energia hidro, eu îndrăznesc să spun că un potențial chiar mai mare decât energia eoliană și energia fotovoltaică”, a declarat în cadrul evenimentului Zoltan Nagy-Benge, Membru în Board-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Acesta a semnalat și discrepanța între evoluțiile proiectelor din zona energiei verzi. „Printre toate sursele regenerabile, energia eoliană și energia fotovoltaică au dominat piața și au văduvit celelalte surse, biomasa, biogazul și energia hidro de atenția care le-ar fi cuvenit”, spune el.
Principalul factor care a frânat o dezvoltare similară îl reprezintă costurile considerabil mai mari implicate de un proiect pe biomasă sau biogaz, fie că este vorba de cogenerare sau nu, așa cum a declarat și Șerban Țigănaș, CEO al TEB Energy Business: „Este cea mai mare investiție, 3 milioane – 3 mil și ceva de euro pe MW (referindu-se la o centrală pe biogaz) față de altele care sunt undeva în jur de un milion. Este un efort financiar formidabil”.

Legislaţia, un impediment pentru dezvoltatori
Sfera legislativă și obținerea tuturor autorizațiilor necesare constituie de asemenea impedimente cu care dezvoltatorii de proiecte pe biomasă ori biogaz se confruntă. Pentru Egger Rădăuți, prelucrătorul de lemn din județul Suceava care a inaugurat anul acesta o centrală pe biomasă în cogenerare, cea mai mare problemă a fost procesul de autorizare ale cărui etape s-au desfășurat foarte lent, astfel încât deși procedurile inițiale au fost demarate în mai 2012 obținerea tuturor avizelor a durat un an și opt luni. În același timp, există anumite neclarități privind subvențiile prin certificate verzi: „Există multe neconcordanțe. Vă dau un exemplu: dacă produci energie electrică și termică din biogaz vor fi trei certificate verzi – două pentru energia electrică, unul pentru energie termică. Dacă faci același lucru din gazul de depozit va fi doar un certificat verde. Nu știu pe ce principiu, dar așa ca idee pe viitor. Când am fost la ANRE, a spus că s-ar putea să îl obținem și pe al doilea, dar trebuie să facem noi o documentație să o înainteze ei la Comisia Europeană”, a explicat Liviu Birău, Director Executiv al IRIDEX Group.

conferinta-govnet-1_b

Nu prea există piaţă pentru biomasă
Totodată, asigurarea combustibilului necesar operatorilor de centrale care utilizează biomasa este și aceasta o problemă, a explicat reprezentantul ANRE: „Particularitățile producerii energiei din biomasă, din punctul meu de vedere, provin din acest cost suplimentar cu combustibilul. Ceea ce îngreunează planul de afaceri al investitorilor, pentru că, pe lângă faptul că finanțatorii sau băncile solicită, ca la orice proiect, contracte sau înțelegeri privind preluarea energiei, să aibă siguranța că acea energie va fi cumpărată de cineva, contracte pe termen cât mai lung pentru preluarea certificatelor verzi. În cazul biomasei, băncile solicită de obicei și contracte pe termen lung pentru aprovizionarea centralelor. Din moment ce în România avem momentan 65 MW (la sfâșitul lui 2013, respectiv 70 MW la finele lui Aprilie 2014) în centrale pe biomasă - și față de acum un an avem dublu ca și capacitate - este foarte, foarte puțin. Nu prea există piață de biomasă”, a concluzionat Nagy.

Un paradox, având în vedere că pe lângă terenurile agricole în lucru mai există aproximativ 800 de mii de hectare de suprafețe necultivate conform Tatianei Preda, Consilier în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar agricultura constituie una din sursele de biomasă (atât din perspectiva deșeurilor agricole, cât și cu privire la culturile energetice), alături de sectorul forestier.
Planul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014 – 2020) include măsuri menite să sprijine investițiile în energie regenarabilă cu fonduri de aproximativ 760 de milioane de euro alocate pentru întregul interval „pentru investiții la nivelul explotațiilor agricole, care vor putea produce și utiliza energii regenerabile pentru consum propriu sau de către agenții economici, alții decât fermierii care vor să proceseze biomasă în scopul obținerii de energii regenerabile”, a detaliat Preda, în timpul conferinței.

conferinta-govnet-2_b

Energia produsă din biomasă este singura neafectată de reducerile în schema de sprijin cu certificate verzi
Un alt punct de discuție important a fost tehnologia cogenerării care coroborată cu biomasa și biogazul devine o soluție nu doar pentru asigurarea energiei electrice și termice necesare consumului propriu, cum este cazul prelucrătorilor de materie lemnoasă, sau pentru livrarea în rețea, ci și din perspectiva eficientizării energetice care va deveni obligatorie în perioada următoare, strategie în care cogenerarea are un rol determinant.
Dezvoltarea viitoare a industriei depinde și de o mai mare predictibilitate legislativă, care deocamdată naște incertitudini după ce Guvernul a decis să anuleze cotele anuale obligatorii de energie regenerabilă inițiale și să le stabilească anual, precum și de o mai ușoară accesare a finanțărilor. Interesul există, iar investițiile în această zonă vor crește, așa cum anticipează și Mihail Fâcă, Secretar de Stat în Ministerul Mediului și al Schimbărilor Climatice, care, în timpul conferinței, și-a exprimat convingerea că investitorii se vor orienta tot mai mult spre domeniul acesta.

Unul dintre aspectele importante privind dezvoltarea cu succes a unor astfel de proiecte se referă la asigurarea acestora în funcție de stadiul proiectului: de la dezvoltare, construcție și montaj până la stadiul operațional. „În fiecare an, o afacere din 500 suferă o daună majoră, iar aproape jumătate dintre cele care au avut de suferit în urma unui astfel de eveniment nu se mai redeschid”, a declarat Georgiana Popescu, Head of Corporate Risks Insurance Department în cadrul Generali Romania.
Energia produsă din biomasă și derivați ai biomasei, inclusiv biogazul, este singura neafectată de reducerile în schema de sprijin cu certificate verzi. Astfel, energia electrică generată din biomasă este răsplătită cu câte două certificate verzi pentru fiecare MWh produs și livrat, pentru o perioadă de 15 ani. Dacă biomasa provine din culturi energetice (rapiță, soia, floarea soarelui, chiar și porumb), se mai adaugă câte un certificat verde pentru fiecare MWh, la fel și pentru energia electrică produsă în centrale de cogenerare pe biomasă calificate ca fiind de înaltă eficiență.

Partenerii conferinței au fost: Aggreko, B-Team Energy and Environment, Casa de Traduceri, Elsaco, Eneria Caterpillar, EOS Energy, GENERALI, Maviprod, MT-Energie, New Life Energy, Noerr, Transenergo, Valeg Romania.

Vizualizat: 1670 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

05 noiembrie 2024 - 19:00

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în perioada 07-09 noiembrie 2024 „Târgul de Sfinții Mihail și Gavril”. Organizat cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

31 octombrie 2024 - 12:25

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermieri, crescători de animale. APIA participă la Târgului Internațional INDAGRA - ediția 2024, reprezentanții agenției pot discuta cu fermierii, crescătorii de animale interesați de informații despre subvenții.

Proiect finanțat de GAL: Film în sat!

Proiect finanțat de GAL: Film în sat!

19 octombrie 2024 - 08:27

Murighiol este capitala cinematografiei din România în perioada 19-20 octombrie 2024, când stadionul localității  găzduiește Festivalul de Film de artă Murighiol – Film în sat.

Târg 100% românesc! Micii și marii crescători de păsări în curtea MADR!

Târg 100% românesc! Micii și marii crescători de păsări în curtea MADR!

16 octombrie 2024 - 19:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează, în premieră, în perioada 18-20 octombrie 2024, în intervalul 09.00-19.00, un târg dedicat promovării și încurajării consumului de carne de pasăre, provenită din fermele românești.

Premiile pentru inovare VINITECH SIFEL. Lista premiilor 2024

Premiile pentru inovare VINITECH SIFEL. Lista premiilor 2024

14 octombrie 2024 - 16:40

Cu doar câteva săptămâni înainte de Târgul internațional de vinuri, fructe și legume (26-28 noiembrie), juriul de experți de la Vinitech-Sifel Innovation Awards a anunțat noile premii 2024. 79 de dosare au fost evaluate în acest an.

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

08 octombrie 2024 - 16:30

La fel ca în anii precedenți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va sărbători în 10 octombrie 2024 „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” prin organizarea de târguri și evenimente, la nivel național. 

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

08 septembrie 2024 - 19:02

Festivalul Folcloric Pastoral "Coborâtul oilor" de la Loman s-a desfăşurat duminică în absenţa ovinelor, în contextul apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii