Pălinca de caise produsă de doi covăsneni, Fustos Imre şi Dezso Tibor, într-o mică distilărie din municipiul Sfântu Gheorghe, a fost medaliată cu aur la un concurs internaţional organizat recent la Viena.
Pe lângă medalia de aur, cei doi covăsneni au mai câştigat patru medalii de argint şi două de bronz pentru produsele prezentate. „Destillata este unul din cele mai prestigioase concursuri, iar anul acesta ne-am luat inima în dinţi şi am zis că trebuie să încercăm. Participarea a avut ca rezultat şapte medalii, dintre care una de aur pentru palinca de caise. E un concurs important, au fost 11 ţări şi au fost prezentate în jur de 1.700 de mostre (...) Pentru noi are o foarte mare importanţă această participare pentru că am vrut să vedem unde ne situăm, iar rezultatele sunt o confirmare că suntem pe drumul cel bun şi că ne apropiem de elita producătorilor de palincă. Produsul premiat cu aur este curat, făcut numai din fructe şi are o aromă intensă de caise”, a declarat Fustos Imre, citat de Agerpres.
În mica distilărie din Sfântu Gheorghe cei doi covăsneni produc 15 sortimente de băutură, printre care palincă de zmeură, afine, soc, porumbe şi pere pădureţe. Pălinca de zmeură a câştigat anul trecut titlul de campion absolut la Festivalul internaţional al pălincii desfăşurat în localitatea Gyula din Ungaria. Aceştia vor ca pe viitor să lanseze şi o linie de fructe confiate care să fie servite alături de palincă pentru a-i sublinia calităţile, dar şi o gamă de produse maturate în butoaie făcute din lemn de măr, prun, vişin, etc, deci din esenţa lemnoasă specifică fiecărui fruct.
Palinca nu este exceptată de la plata accizei
La jumătatea lunii martie, Senatul a respins proiectul de lege privind modificarea Legii 571/2003 care introducea un nou articol în Codul Fiscal potrivit căruia palinca, ţuica, horinca, turţul, coniacul, rachiul de drojdie de vin, cel de tescovină şi cel de fructe ar fi fost exceptate de la plata accizelor.
Accizele ar fi fost excluse în situaţia în care băuturile tradiţionale româneşti erau produse pentru consumul propriu al gospodăriilor individuale în limita unei cantităţi de cel mult 100 l de produs/gospodărie individuală cu o concentraţie alcoolică de 100% în volum sau în cantitate de 200 l de distilat din fructe la 50 grade.