Adama
Vinasa Rompak

Prima fabrică de bioetanol şi biogaz din România

Publicat: 21 septembrie 2011 - 15:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prima fabrică de bioetanol şi biogaz din România se va construi în localitatea harghiteană Remetea, o parte din fonduri fiind asigurate printr-un proiect european.

Directorul firmei care a câştigat proiectul în valoare de trei milioane de euro, Andras Csaba, a declarat, pentru Agerpres, că lucrările de construcţie vor începe, cel mai probabil, în primăvara anului viitor şi se speră că fabrica va începe să funcţioneze, cel mai târziu, în 2013.

Fabrica va fi unică în România întrucât va produce bioetanol folosind produse agricole din zonă, iar din borhotul rezultat se va obţine biogaz ce va fi folosit pentru nevoile fabricii. „Folosind produse agricole din zonă, de la sfeclă până la porumb, vom produce bioetanol. Apoi, din borhotul rezultat se va obţine biogaz, pe care-l vom folosi pentru nevoile firmei, iar resturile vor fi compostate şi se vor utiliza ca îngrăşământ. Practic nimic nu se pierde", a declarat Andras Csaba.

Nu calitatea contează, ci cantitatea
Localitatea Remetea a fost aleasă ca loc de construire a fabricii din cauză că, în zonă sunt peste 12.000 de hectare de teren necultivate, întrucât oamenii nu au unde să-şi valorifice produsele. „Pentru noi nu e importantă calitatea, ci doar cantitatea produselor. Şi încercăm să creştem numărul de producători agricoli din zonă, oferindu-le o piaţă de desfacere şi pentru produse de calitate mai slabă”, a spus investitorul harghitean.

Acesta a precizat că prin deschiderea fabricii vor fi create 15 noi locuri de muncă fixe şi se preconizează că alte 100 de persoane, de la care se vor achiziţiona produsele agricole, vor avea de câştigat.

Andras Csaba speră că va exista şi piaţă de desfacere pentru bioetanol, în condiţiile în care, în prezent, România importă anual 100.000 de tone din acest combustibil.
Potrivit sursei citate, valoarea totală a investiţiei se va ridica la 6,5 milioane de euro, din care 3 milioane euro vor fi asiguraţi printr-un proiect european. 

Vizualizat: 4349 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cioloş susţine promovarea biomasei în viitor

Cioloş susţine promovarea biomasei în viitor

După 2013, ar trebui să se investească mai mult în inovaţie în acest domeniu, astfel încât fermierii să aibă la dispoziţie modalităţi sporite de valorificare a biomasei pentru producţia de energie chiar dacă, gestionarea deşeurilor din exploataţiile agricole a fost şi până acum prezentă în politica agricolă comună (PAC), a declarat, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş, la finalul reuniunii Consiliului miniştrilor agriculturii şi pescuitului din UE.

Agricultura românească ar putea deveni sursă de energie, iar porumbul -  plantă industrială

Agricultura românească ar putea deveni sursă de energie, iar porumbul - plantă industrială

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat recent, că fermierii români nu ar trebui să aibă reţineri în a se orienta spre producţia de energie pe bază de biomasă, porumbul devenind din ce în ce mai mult o plantă industrială în ţări ca Germania sau Statele Unite ale Americii.

Producţia mondială de biocombustibili a crescut cu 17% în 2010

Producţia mondială de biocombustibili a crescut cu 17% în 2010

Producţia mondială de biocombustibili a înregistrat în 2010 o creştere de 17 la sută, ajungând la un nivel record de 105 miliarde litri, după ce cu un an înainte se obţinuse 90 miliarde litri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii