Culturile afectate de secetă şi preţurile record la cereale au intensificat criticile privind industria biocombustibililor din UE.
Pe lângă afirmaţiile unor critici potrivit cărora industria biocombustibililor nu va contribui, oricum, la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, situaţia actuală de pe piaţa cerealelor generează temeri legate de o criză alimentară, relatează EurActiv.
Această preocupare se adaugă la presiunea asupra Comisiei Europene de a ajunge la un acord în acest an pentru a se asigura că biocombustibilii nu afectează producţia de alimente sau mediul. Un astfel de acord ar îndepărta o parte din incertitudinea ce a planat ani de zile asupra industriei de miliarde de euro a combustibililor bio.
FAO a cerut suspendarea cotelor de etanol ale SUA
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a cerut săptămâna trecută suspendarea cotelor de etanol ale SUA, ca răspuns la impactul celei mai grave secete ce a afectat Statele Unite ale Americii în ultima jumătate de secol.
„Situaţia din SUA ar trebui să fie un avertisment pentru UE, în sensul că ordinul nostru inflexibil privind biocombustibilii poate conduce la schimbări ale preţurilor la alimente, în special pentru că noi transformăm în prezent 65% din uleiul vegetal în biodiesel”, a afirmat Nusa Urbancic, manager de program în cadrul organizaţiei Transport and Environment.
Critici: Industria biocombustibililor nu va contribui, oricum, la reducerea emisiilor de bioxid de carbon
În UE, mai mult decât în SUA, biocombustibilii sunt parte a strategiei de a scădea emisiile de dioxid de carbon. Urbanicic şi mulţi alţi susţinători ai campaniei dusă de aceasta sunt însă sceptici în privinţa atingerii acestui obiectiv.
„S-a demonstrat ştiinţific că biodieselul poate fi mai rău pentru climă decât petrolul convenţional, dacă se ţine cont de impactul indirect asupra pădurilor”, a adăugat Nusa Urbancic.
Comisia Europeană se opune creşterii procentului de 10% din combustibilii produşi în UE care trebuie să fie de origine bio
Comisia Europeană a anunţat că se opune oricăror măsuri care cresc preţurile la alimente. Surse UE au afirmat că executivul comunitar va încerca să ajungă la un acord până la sfârşitul acestui an privind modul de evaluare a ILUC (Schimbarea Destinaţiei Terenurilor - Indirect Land Use Change).
Obiectivul este de a clarifica impactul politicilor privind biocarburanţii asupra producţiei de alimente sau a schimbărilor de mediu. Până în prezent, comisarul european pentru energie Günther Oettinger s-a opus creşterii procentului din combustibili ce trebuie să fie de origine bio, cifrat în prezent la 10%, în cadrul obiectivului general de a obţine 20% din energie din surse regenerabile până în 2020. (sursa: Agerpres)