Adama
Vinasa Rompak

Cât de necesari mai sunt biocombustibilii când lumea se teme de criză alimentară?

Publicat: 16 august 2012 - 19:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Culturile afectate de secetă şi preţurile record la cereale au intensificat criticile privind industria biocombustibililor din UE.

Pe lângă afirmaţiile unor critici potrivit cărora  industria biocombustibililor nu va contribui, oricum, la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, situaţia actuală de pe piaţa cerealelor generează temeri legate de o criză alimentară, relatează EurActiv.

Această preocupare se adaugă la presiunea asupra Comisiei Europene de a ajunge la un acord în acest an pentru a se asigura că biocombustibilii nu afectează producţia de alimente sau mediul. Un astfel de acord ar îndepărta o parte din incertitudinea ce a planat ani de zile asupra industriei de miliarde de euro a combustibililor bio.

FAO a cerut suspendarea cotelor de etanol ale SUA

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a cerut săptămâna trecută suspendarea cotelor de etanol ale  SUA, ca răspuns la impactul celei mai grave secete ce a afectat Statele Unite ale Americii  în ultima jumătate de secol.

„Situaţia din SUA ar trebui să fie un avertisment pentru UE, în sensul că ordinul nostru inflexibil privind biocombustibilii poate conduce la schimbări ale preţurilor la alimente, în special pentru că noi transformăm în prezent 65% din uleiul vegetal în biodiesel”, a afirmat Nusa Urbancic, manager de program în cadrul organizaţiei Transport and Environment.

Critici:  Industria biocombustibililor nu va contribui, oricum, la reducerea emisiilor de bioxid de carbon

În UE, mai mult decât în SUA, biocombustibilii sunt parte a strategiei de a scădea emisiile de dioxid de carbon. Urbanicic şi mulţi alţi susţinători ai campaniei dusă de aceasta sunt însă sceptici în privinţa atingerii acestui obiectiv.

„S-a demonstrat ştiinţific că biodieselul poate fi mai rău pentru climă decât petrolul convenţional, dacă se ţine cont de impactul indirect asupra pădurilor”, a adăugat Nusa Urbancic.

Biodiesel_b

Comisia Europeană se opune creşterii procentului de 10% din combustibilii produşi în UE care trebuie să fie de origine bio

Comisia Europeană a anunţat că se opune oricăror măsuri care cresc preţurile la alimente. Surse UE au afirmat că executivul comunitar va încerca să ajungă la un acord până la sfârşitul acestui an privind modul de evaluare a ILUC (Schimbarea Destinaţiei Terenurilor - Indirect Land Use Change).

Obiectivul este de a clarifica impactul politicilor privind biocarburanţii asupra producţiei de alimente sau a schimbărilor de mediu. Până în prezent, comisarul european pentru energie Günther Oettinger s-a opus creşterii procentului din combustibili ce trebuie să fie de origine bio, cifrat în prezent la 10%, în cadrul obiectivului general de a obţine 20% din energie din surse regenerabile până în 2020. (sursa: Agerpres)

Vizualizat: 2269 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

FAO: Cerealele nu ar trebui utilizate pentru producţia de biocombustibili

FAO: Cerealele nu ar trebui utilizate pentru producţia de biocombustibili

Utilizarea porumbului pentru producţia de etanol în SUA contribuie la creşterea preţurilor la nivel global, a declarat sâmbătă noul director general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), José Graziano da Silva.

Proiect de cooperare transfrontalieră privind valorificarea biocombustibililor, lansat la Giurgiu

Proiect de cooperare transfrontalieră privind valorificarea biocombustibililor, lansat la Giurgiu

Proiectul „Biocombustibilii - sursă comună de dezvoltare sustenabilă a zonei de cooperare transfrontaliere” a fost lansat vineri, în localitatea Roata de Jos din judeţul Giurgiu, la iniţiativa Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice din România, în colaborare cu Universitatea Anghel Kanchev din Ruse, Bulgaria, şi Consiliul Local Roata de Jos.

RoEnergy Timisoara 2011: Energie din paie, biocombustibili din plante, biogaz în fermă

RoEnergy Timisoara 2011: Energie din paie, biocombustibili din plante, biogaz în fermă

RoEnergy South-East Europe, Timisoara 2011, Targ International de Energii Regenerabile si Eficienta Energetica in Constructii, expozitie si conferinte, se va derula pentru a doua oara in orasul de pe Bega.

Producţia mondială de biocombustibili a crescut cu 17% în 2010

Producţia mondială de biocombustibili a crescut cu 17% în 2010

Producţia mondială de biocombustibili a înregistrat în 2010 o creştere de 17 la sută, ajungând la un nivel record de 105 miliarde litri, după ce cu un an înainte se obţinuse 90 miliarde litri.

Normele UE privind biocombustibilii îngrijorează cultivatorii de soia

Normele UE privind biocombustibilii îngrijorează cultivatorii de soia

Uniunea Europeană a stabilit noi standarde de mediu şi de lucru pentru culturile utilizate în scopul obţinerii de biocombustibili, înfuriindu-i pe fermierii americani, care se tem că astfel de restricţii s-ar putea extinde la alte produse şi vor reprezenta sursă de inspiraţie pentru alte ţări.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii