Adama
Vinasa Rompak

Energia din surse regenerabile adaugă 2,5% la factura consumatorului

Publicat: 13 octombrie 2011 - 11:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, a anunţat la finalul şedinţei Dan Plaveti, preşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Acesta a precizat că, potrivit estimărilor ANRE, impactul noilor reglementări asupra facturii consumatorilor casnici va fi de 2,5%: „în momentul de faţă, factura medie la un consumator casnic este în jur a 50 de lei deci, majorarea aceasta de 2,5% pe care o implică schema de certificate verzi înseamnă 1,25 lei în factura unui consumator casnic”.

Certificatele verzi măresc factura, dar sigură investiţii în energia verde
Conform declaraţiilor unor reprezentanţi ai Executivului sistemul de certificate verzi este un mecanism de piaţă, care va încuraja investiţiile în sursele regenerabile de energie în România. Prin urmare, va sprijini efortul României de a atinge, până în 2020, ţintele privind energia regenerabilă, fără a distorsiona piaţa. „Unul dintre cele mai importante efecte al acestei ordonanţe de urgenţă este că în următorii ani se estimează investiţii directe de 4-5 miliarde euro în energia regenerabilă din România”, a afirmat Dan Plaveti, citat de evz.ro.

Un certificat verde costă între 27 şi 55 de euro
Sistemul de promovare instituit prin legea nr. 220/2008 constă în acordarea de certificate verzi producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, care sunt vândute mai apoi către furnizorii consumatori finali de energie electrică din România.

Furnizorii sunt obligaţi să cumpere anual un număr de certificate verzi calculat în funcţie de cota stabilită de ANRE aplicată la energia electrică furnizată.
Tranzacţionarea certificatelor verzi se face pe o piaţă distinctă de piaţa de energie electrică. Preţul minim şi cel maxim al unui certificat verde sunt stabilite de lege între 27 şi 55 de euro.

Eoliene_b

Vizualizat: 2077 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Presa franceză scrie despre „pădurea” de 120 de eoliene din România

Presa franceză scrie despre „pădurea” de 120 de eoliene din România

Grupul CEZ din Cehia este unul din primii furnizori de energie străini care a pătruns în România. În zona satului Cogealac, din Doborgea, a răsărit o pădure de 120 de eoliene, scrie ziarul Les Echos în ediţia de miercuri.

Ziua Mondială a Habitatului: FAO solicită protejarea arborilor din oraşe

Ziua Mondială a Habitatului: FAO solicită protejarea arborilor din oraşe

Cu prilejul Zilei Mondiale a Habitatului, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) pledează pentru protecţia arborilor şi pădurilor din oraşe şi din jurul acestora, prin politici şi investiţii orientate spre îmbunătăţirea mediului înconjurător într-o lume din ce în ce mai urbanizată.

Prima fabrică de bioetanol şi biogaz din România

Prima fabrică de bioetanol şi biogaz din România

Prima fabrică de bioetanol şi biogaz din România se va construi în localitatea harghiteană Remetea, o parte din fonduri fiind asigurate printr-un proiect european.

Proprietarii de „mori de vânt” au încasat subvenţii de 40 mil. euro

Proprietarii de „mori de vânt” au încasat subvenţii de 40 mil. euro

Proprietarii de parcuri eoliene au încasat aproape 5 milioane de euro, numai în luna august, din certificatele verzi primite pentru producţia realizată, aceasta reprezentând subvenţia prin care statul român a sprijinit investiţiile în energia regenerabilă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii