Franţa deţine peste 1.400 de instalaţii de digestie anaerobă, sectorul agricol reprezentând 47% din totalul acestor staţii de producţie a biogazului.
Potrivit datelor publicate de Camera de Agricultură din Franţa, nu mai puţin de 805 dintre aceste digestoare anaerobe folosesc biomasă agricolă pentru a produce biogaz, dintre care 660 sunt deţinute chiar de către fermieri. În plus, 90% din depozitul de biomasă digerabilă anaerobă este de origine agricolă.
În funcţie de tipologia siturilor de biogaz, în Franţa există trei categorii de instalaţii de digestie anaerobă: pentru producerea şi injectarea directă a biometanului în reţeaua de gaz, pentru producerea de energie electrică şi căldură prin arderea biogazului într-un motor termic şi pentru producerea de căldură din biogaz.
Potrivit statisticilor oficiale, anual sunt injectaţi în reţeaua naţională 4,3 terawatt-oră (TWh) de biometan, cantitate care acoperă 0,9% din consumul anual de gaz în Franţa. De asemenea, se produce 2,8 TWh de energie electrică, echivalentul a 0,6% din consumul anual de energie electrică din această ţară. Pe lângă asta, căldura anuală produsă de aceste instalaţiile de biogaz este de 4,5 TWh, adică 0,6% din consumul anual de căldură în Franţa.
Doar 2,2 TWh de gaz au fost injectaţi în reţea în 2020, faţă de 4,3 TWh în 2021. Volumul aproape că s-a dublat într-un an. Până în 2030, rezervorul de biomasă care poate fi mobilizat pentru metanizare este estimat să ajungă la aproximativ 60 TWh iar pe termen lung s-au putea stabiliza în jurul valorii de 185 TWh, susţin specialiştii din domeniu.