Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Combustilibul viitorului: bioetanol obţinut din iarbă

Publicat: 25 iunie 2014 - 17:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cercetătorii americani de la Universitatea din Georgia au creat în laborator o bacterie cu ajutorul căreia promit să obţină etanol din iarbă, fără nici un tratament suplimentar cu enzime, anunţă The Ecologist.

Biocombustibilul este deja o afacere de succes peste Atlantic, unde anual se utilizează aproximativ 50 miliarde de litri pentru alimentarea automobilelor. Văzut iniţial ca o alternativă pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din transporturi, bioetanolul a devenit un motiv de îngrijorare deoarece o cantitate importantă este obţinută prin procesarea porumbului, iar cererea pentru hrană la nivel mondial este în continuă creştere.

Transformarea porumbului sau a trestiei de zahăr în biocarburant este, prin urmare, o soluţie provizorie. Cercetători din lumea întreagă au început să caute însă alternative mai ieftine şi în acelaşi timp sustenabile, urmărind să obţină bioetanol fără să pună în pericol securitatea alimentară.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Georgia par să fi rezolvat această problemă, reuşind să obţină biocombustibil dintr-o varietate de iarbă ornamentală rezistentă la secetă. Panicum virgatum este o plantă perenă cultivată pe continentul nord-american în principal ca bază furajeră sau este folosită pentru controlul eroziunii solului.

Panicum_virgatum_b

Transformarea directă a biomasei în biocombustibil s-a realizat cu ajutorul bacteriei Caldicellulosiruptor bescii modificate genetic, care converteşte celuloza în zaharuri după care o transformă în etanol. Practic cercetărorii americani au manipulat iniţial această bacterie care se găseşte peste tot în lume, în special în izvoare termale, introducându-i o genă de la o altă bacterie responsabilă pentru producerea de etanol.

Aceasta nu este singura cercetare în domeniul carburanţilor obţinuţi din plante necomestibile. În Finlanda, de pildă, s-a reuşit realizarea de metanol din deşeuri de lemn. Marea provocare a tuturor o reprezintă însă producţia la scară industrială cu costuri cât mai mici.

Valoarea energetică a bioetanolului produs în prezent în industrie este mai scăzută decât valorile celor mai multe dintre celelalte hidrocarburi, motiv pentru care el este redus la rolul unui simplu aditiv al benzinei convenţionale, cu excepţia cazurilor în care motoarele sunt modificate special pentru a funcţiona cu acest combustibil.

Vizualizat: 2410 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

Ion şi Marin

Ion şi Marin
Ion şi Marin discută. Detalii