Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Combustilibul viitorului: bioetanol obţinut din iarbă

Publicat: 25 iunie 2014 - 17:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cercetătorii americani de la Universitatea din Georgia au creat în laborator o bacterie cu ajutorul căreia promit să obţină etanol din iarbă, fără nici un tratament suplimentar cu enzime, anunţă The Ecologist.

Biocombustibilul este deja o afacere de succes peste Atlantic, unde anual se utilizează aproximativ 50 miliarde de litri pentru alimentarea automobilelor. Văzut iniţial ca o alternativă pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din transporturi, bioetanolul a devenit un motiv de îngrijorare deoarece o cantitate importantă este obţinută prin procesarea porumbului, iar cererea pentru hrană la nivel mondial este în continuă creştere.

Transformarea porumbului sau a trestiei de zahăr în biocarburant este, prin urmare, o soluţie provizorie. Cercetători din lumea întreagă au început să caute însă alternative mai ieftine şi în acelaşi timp sustenabile, urmărind să obţină bioetanol fără să pună în pericol securitatea alimentară.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Georgia par să fi rezolvat această problemă, reuşind să obţină biocombustibil dintr-o varietate de iarbă ornamentală rezistentă la secetă. Panicum virgatum este o plantă perenă cultivată pe continentul nord-american în principal ca bază furajeră sau este folosită pentru controlul eroziunii solului.

Panicum_virgatum_b

Transformarea directă a biomasei în biocombustibil s-a realizat cu ajutorul bacteriei Caldicellulosiruptor bescii modificate genetic, care converteşte celuloza în zaharuri după care o transformă în etanol. Practic cercetărorii americani au manipulat iniţial această bacterie care se găseşte peste tot în lume, în special în izvoare termale, introducându-i o genă de la o altă bacterie responsabilă pentru producerea de etanol.

Aceasta nu este singura cercetare în domeniul carburanţilor obţinuţi din plante necomestibile. În Finlanda, de pildă, s-a reuşit realizarea de metanol din deşeuri de lemn. Marea provocare a tuturor o reprezintă însă producţia la scară industrială cu costuri cât mai mici.

Valoarea energetică a bioetanolului produs în prezent în industrie este mai scăzută decât valorile celor mai multe dintre celelalte hidrocarburi, motiv pentru care el este redus la rolul unui simplu aditiv al benzinei convenţionale, cu excepţia cazurilor în care motoarele sunt modificate special pentru a funcţiona cu acest combustibil.

Vizualizat: 2293 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Chrono - asteptarea a luat sfârsit!

Chrono - asteptarea a luat sfârsit!

Dupa ce primavara trecuta am putut admira doar sectia de semanat, iata ca anul acesta Maschio Gaspardo a facut un efort si a reusit sa aduca la AGRARIA semanatoarea de precizie pentru plante prasitoare Chrono, asa cum va arata ea probabil in varianta propusa spre comercializare.
Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains

Bancul zilei

Plăcinte

Plăcinte
Mitică vine acasă foarte târziu şi uşor ameţit. Detalii