Piaţa europeană a biocarburanţilor este în plină expansiune, iar capacitatea de producţie depăşeşte cu 60 la sută cererea, susţin nemţii de la ecoprog GmbH, firmă de consultanţă independentă în sectorul energetic şi de mediu.
În prezent, în Europa există în jur de 380 instalaţii de procesare a biocombustibilului, cu o capacitate totală de producţie de 1.050 petajouli. Cu toate acestea, piaţa europeană de biocarburanţi - în special biodiesel - este suprasaturată din cauza importurile ieftine din ţări precum SUA, Brazilia, Argentina şi Indonezia.
În baza acordurilor comerciale speciale, multe dintre aceste ţări sunt autorizate să exporte biocombustibili în Uniunea Europeană, fără a plăti nici o taxă.
În pofida acestui excedent, analiştii estimează construirea în următorii cinci ani a 40 de noi facilităţi de producţie a biocombustibililor. Cele mai multe dintre aceste instalaţii vor fi destinate producţiei de bioetanol şi biocarburanţi din a doua generaţie obţinuţi din deşeuri şi reziduuri agricole.
Până în anul 2020, autorităţile europene şi-au propus ca zece procente din energia folosită în transporult rutier să fie asigurată din surse regenerabile.
În prezent, legislaţia europeană obligă producătorii de biocarburanţi să reducă cu 35 la sută cantitatea de gaze cu efect de seră rezultată din producţia de combustibilii fosili, urmând ca până în 2018 să se ajungă la 60 la sută. În plus, biocombustibilii nu ar trebui să fie obţinuţi de pe terenuri bogate în biodiversitate sau rezerve mari de carbon. Prin această măsură se încearcă limitarea importurilor de biocombustibili din afara UE şi stimularea producătorilor europeni.