Adama
Vinasa Rompak

AREE: România riscă să piardă investiţii de 5 miliarde euro în regenerabile

Publicat: 04 iulie 2011 - 15:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Modificările legislative iniţiate de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei privind promovarea regenerabilelor vor pune în pericol investiţii de cel puţin cinci miliarde euro, atrage atenţia Asociaţia Română pentru Energie Eoliană.

„Schimbările pe care ANRE le vrea în Legea 220/2008, care are ca scop stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, vor face imposibilă exploatarea potenţialului imens al României din domeniul eolian. Companiile membre ale asociaţiei, care au în plan investiţii de circa cinci miliarde euro în perioada 2011-2013, pot ajunge să stopeze proiectele din cauza lipsei de predictibilitate şi, implicit, de finanţare”, a declarat, pentru capital.ro, Dana Duică, directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

Prin modificarile postate pe site-ul instituţiei, ANRE introduce monitorizarea producătorilor şi reducerea numărului de certificate verzi. Reprezentanţii AREE consideră că schimbarea schemei suport poate apărea mult prea devreme pentru o industrie aflată la începuturile ei în România. Acest fapt va induce o incertitudine ce determină nebancabilitatea proiectelor regenerabile. Neavând o bază solidă de calcul pentru planul de finanţare, băncile nu vor putea acorda împrumuturi.

Companiile membre al AREE consideră absolut necesară indicarea unei date realiste înainte de care nu se vor opera modificări ale schemei. „Mai mult, deşi procesul birocratic este greoi şi lung şi în prezent, ANRE vrea  să oblige companiile să notifice individual capacităţile de peste 125 MW, fapt ce periclitează realizarea numeroaselor proiecte mari. Niciun alt stat membru nu mai aplică această prevedere”, a mai spus reprezentantul AREE.

ANRE mai urmăreşte şi schimbarea regulilor privind accesul prioritar şi dispecerizarea în reţea a energiei electrice din surse regenerabile, luând în calcul un „acces garantat” în loc de „acces prioritar şi dispecerizare cu prioritate”, prevedere care nu respectă nici Legea 220/2008 şi nici Directiva Europeană 29/2009.

„Este crucială pentru investiţiile din domeniu eliminarea definiţiei de acces garantat şi aplicarea accesului prioritar şi a dispecerizării cu prioritate a tuturor producătorilor de energie verde”, a mai arătat Duică.

Eoliene_b

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană a fost înfiinţată în 2008 şi face parte din European Wind Energy Association. Misiunea sa este de a promova beneficiile energiei eoliene, care suplineşte cu succes sursele clasice de producere a electricităţii. Din AREE fac parte 91 de firme, atât producatori şi dezvoltatori de proiecte eoliene, dar şi consultanţi, case de avocatura sau bănci.

Vizualizat: 1884 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii