Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

ZECI DE ANIMALE, GĂSITE MOARTE PE UN TEREN AGRICOL DIN JUDEȚUL ARAD! ANIMALELE AR FI FOST OTRĂVITE!

Publicat: 21 noiembrie 2018 - 14:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ANCHETĂ PENTRU GĂSIREA VINOVAȚILOR! Zeci de animale au fost descoperite moarte pe un teren agricol din zona localității Semlac, județul Arad. Animalele ar fi murit din pricina unor otrăvuri folosite de fermieri împotriva șoarecilor și șobolanilor. Poliția Arad a deschis un dosar penal și caută să-i identifice pe agricultorii care au împrăștiat o cantitate mare de otravă și nu au procedat conform legii.

„În data de 10 noiembrie au fost semnalate primele probleme. Am găsit aproape 40 de iepuri morţi. Dar nu numai iepuri. Au mai fost şi vreo 7-8 ulii, vulpi, ţărci, fazani. Am descoperit, pe terenurile agricole, otravă pentru dăunători, pentru rozătoare. Doar că otrava nu a fost folosită conform legii. Aceasta a fost încărcată în utilajele pentru împrăştiat îngrăşăminte şi, ulterior, a fost împrăştiată pe sute de hectare de teren. Asta în condiţiile în care legea precizează foarte clar că otrava pentru dăunători trebuie pusă în găurile de şoareci sau de şobolani, după care acele găuri trebuie acoperite”, a declarat Alexandru Must, administratorul fondului de vânătoare 8 Pereg, în care sunt cuprinse terenurile de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale Peregu Mare, Nădlac, Şeitin şi Semlac, pentru Aradon.

 

animale-moarte-arad_b

Sursa foto: Aradon

Imediat ce au descoperit masacrul, vânătorii au anunţat toate instituţiile abilitate: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad, Garda de Mediu, Garda Forestieră şi Direcţia Sanitară veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Acum, instituţiile abilitate încearcă să afle exact care a fost cauza morţii animalelor sălbatice, dar şi dacă otrava folosită de agricultori a dus la decesul iepurilor şi a celorlalte animale sălbatice. S-a deschis un dosar penal și au fost prelevate probe din otrava găsită pe terenul agricol. Probele recoltate au fost trimise la laboratorul DSV de la Timişoara, care este acreditat pentru efectuarea de analize toxicologice.

Alexandru Must a mai precizat că otrava folosită anul acesta de către agricultori este foarte puternică și agresivă din moment ce au murit și  câțiva ulii care se înfruptaseră din iepurii otrăviți.  

Potrivit articolului 23 din Legea 407/2006, Legea vânătorii: „În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzice (…) depozitarea în teren sau utilizarea în combaterea dăunătorilor vegetali şi animali ai culturilor agricole sau silvice a substanţelor chimice toxice pentru fauna cinegetică, fără luarea măsurilor de protecţie a acesteia şi respectarea normelor tehnice de utilizare a lor”. Articolul 42 din aceeaşi lege stabileşte următoarele: „Constituie infracţiune de braconaj şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă (…) utilizarea, indiferent de scop, a substanţelor chimice care provoacă intoxicarea, sterilitatea sau moartea exemplarelor de faună cinegetică”. Aşadar, cu legea în mână, vânătorii au decis să depună o plângere penală pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi de moartea animalelor. „Vrem să se stabilească autorul care a împrăştiat otrava, precum şi stabilirea şi tragerea la răspundere a celor care au decis împrăştierea otrăvii”, a mai spus Alexandru Must, pentru sursa citată.

Vizualizat: 6261 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Restricţii circulaţie

Restricţii circulaţie
Moscova, anii ’50. Interdicţie de ieşire din casă între orele 21.00 şi 06.00.  Detalii