Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

VOR FI ÎMPUȘCAȚI 3.600 DE MISTREȚI în MUREȘ! NU VOR FI TESTAȚI PENTRU PESTĂ!

Publicat: 27 septembrie 2018 - 20:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎNCEPE VÂNĂTOAREA! În județul Mureș vor fi împușcați 3.600 de mistreți. Dar nu vor fi testați pentru pesta porcină africană (PPA) pentru că nu există un laborator unde să fie făcute.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş nu poate face teste pentru pesta porcină, întrucât nu are un laborator acreditat în acest sens. În Mureș, vor fi împușcați 3600 de mistreţi din cota alocată.

"Laboratorul judeţean al DSVSA Mureş nu are acreditată metoda pentru detectarea virusului pestei porcine africane şi nici a celei clasice. Procesul de acreditare este unul de durată, durează aproximativ doi ani. Avem doar spaţiu, nu avem nici aparatura necesară, nici acreditarea. Aceste acreditări s-au făcut la nivel naţional în special în judeţele de graniţă şi s-au mai făcut câteva acreditări în 9 laboratoare judeţene.

Am solicitat la ANSVSA, sperăm să avem într-un an-doi acreditare şi aparatura necesară. Momentan suntem arondaţi la DSV Suceava, unde probele le afluim o dată pe săptămână şi primim rezultatele foarte repede, în schimb dacă avem urgenţe în caz de suspiciune, atunci trimitem probele imediat şi atunci rezultatele le primim în ziua respectivă. Însă nu putem fugi zilnic cu câte o probă sau două la Suceava, fiindcă distanţa e mare (...) Au început vânătorile, avem peste 3600 la nivelul judeţului de extras, până acum s-au afluit aproximativ 400 de probe, dar trendul este crescător săptămânal, cu câte 20-30 de capete", a afirmat şeful DSVSA Mureş, Sandor Kincses.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură Mureş, Ioan Rus, a arătat că, prin ordin al Ministerului Apelor şi Pădurilor, s-a aprobat, iniţial, pentru judeţul Mureş, o cotă pentru recoltare de mistreţi de 1559 de capete, care trebuie realizată în maximum 90 de zile, până la sfârşitul lunii noiembrie, ulterior fiind suplimentată cu 2100 de capete.

"Avem peste 3.600 de capete de mistreţ de extras. E un efectiv destul de mare, dar din totalul de mistreţi care există la nivelul judeţului cred că nu e nici măcar 25-30%. Până la sfârşitul lunii noiembrie trebuie realizată cota aprobată pentru anul respectiv. Prin realizarea cotei se urmăresc două obiective, una că se reduc pagubele la culturile agricole, unde săptămânal avem comisii convocate pentru constatarea pagubelor, iar pe de altă parte, se reduc riscurile legate de pesta porcină.

Din discuţiile cu fondurile de vânătoare, cred că s-a realizat circa 400 de capete. La fel, recomandăm ca fondurile de vânătoare să aibă grijă când încep acţiunea de vânat, (...) să înceapă dinspre complexele de porci, spre exteriorul localităţilor, fiindcă avem complexe importante de porci. În aşa fel să se vâneze încât să nu se aducă animalele spre localitate", a subliniat Ioan Rus.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 8656 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii