“Tratamentul fiscal aplicabil din acest an veniturilor din arendă obţinute de persoanele fizice este unul halucinant, ce nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă în agricultura reală”, ne-a declarat Costel Hâncu, economist şi administrator al unei societăţi agricole din judeţul Galaţi.
Cititorul nostru aduce în discuţie problema calculării, reţinerii şi virării contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate în cazul arendării terenurilor.
Potrivit legii, începând cu 2014, contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS) se determină prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul. Baza lunară de calcul a CASS pentru arendator este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra caruia se calculează contribuţia. De asemenea, pentru arendator, obligaţia reprezentând contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul, se reţine şi se virează de către arendaş până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile.
Clar... obscur! „Dacă un om deţine 10 ari de teren, eu nu am cum să-i reţin CASS pentru salariul minim pe economie, adică de 900 de lei!! După un simplu calcul, la arenda de 600 kg de grâu/ha pe an, ar trebui să primească 60 de kilograme sau contravaloarea în bani de 36 lei, (anul acesta kilogramul de grâu s-a vândut cu 0,60 lei!) Cota contribuţiei asigurărilor sociale de sănătate calculată este de 37 lei. La aceasta se adaugă şi impozitul pe venit, care este de 4 lei! Aşadar, omul nostru trebuie să mai aducă 5 lei de acasă pentru a fi la zi cu dările la stat!”, a explicat Costel Hâncu.
Mai multe detalii cu privire la situaţia prezentată de cititorul nostru Costel Hâncu puteţi citi în revista Ferma!
Scrie-ne povestea, problema sau opinia ta la secţiunea Vocea Fermierului!
Ai reuşit să obţii recolte bogate sau dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deţii o fermă profitabilă sau eşti abia la început de drum? Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvenţiilor, soluţii de finanţare, costuri şi beneficii?
Dă click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne povestea, problema sau opinia ta!
PRECIZARE: Aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia revistei Ferma şi/sau a portalului AgroInfo!