Prezent la conferinţa regională de la Galaţi a PNDR 2014 - 2020, fermierul Costel Hâncu a rămas cu „gust amar”. „După părerea mea, conferinţa nu şi-a atins scopul, ţinând cont şi de faptul că, în final, în sală au rămas scaunele goale. Au plecat toţi, iar oficialii de la Capitală s-au pierdut în prea multe amănunte tehnice”, a apreciat Costel Hâncu.
Producătorul agricol ar fi avut de ridicat mai multe întrebări. Nu a avut posibilitatea. I-am acordat noi spaţiul pentru acestea. „În ceea ce priveşte irigaţiile, s-a făcut fântâna, nu s-a dat găleata! Se bate prea multă monedă pe infrastructură, pe canale, staţii de pompare, de repompare, dar apa trebuie să ajungă la rădăcina plantei. Deci, nu sunt echipamente de udare. În noua proiecţie bugetară comunitară - PNDR 2014 - 2020 - se pierde din vedere lucrul ăsta. Spre exemplu, la OUAI Vladimireşti - Plot 58, din judeţul Galaţi, unde avem noi exploataţia agricolă, nu dispun decât de două IATF-uri (instalaţii de irigare cu tambur), care trebuie să deservească 800 de hectare, ceea ce, practic, este imposibil. De la fostele CAP-uri nu a mai rămas nici o coloană de irigat. Noi ne-am trezit că am cheltuit 23 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea staţiei şi nu avem cu ce împrăştia apa”, ne-a declarat Hâncu.
Aprobarea cererilor de plată întârzie
O altă problemă semnalată de producătorul agricol este legată de activitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). „De ce se tergiversează aprobarea cererilor de plată pentru rambursarea grantului?”, se întreabă fermierul. Acesta continuă: „Noi plătim dobânzi şi dacă, teoretic, în momentul în care un grup de producători accesează un program european unde 75 la sută sunt bani de la UE şi de la bugetul de stat, iar 25 la sută aport propriu, în realitate, prin anumite cheltuieli nedeductibile şi dobânzi la creditele bancare pe care suntem nevoiţi să le facem, se ajunge ca partea de cotă a fermierului să fie de peste 50 la sută. (...) Mie îmi pare rău că mergem la nişte întâlniri de astea (Conferinţele PNDR - n.red.) fără rost, când aveam o mulţime de treabă”, a concluzionat fermierul.
Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvenţiilor, soluţii de finanţare, costuri şi beneficii? Ai reuşit să obţii recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deţii o fermă profitabilă sau eşti abia la început de drum?
Intră pe www.agroinfo.ro la secţiunea “Vocea fermierului” şi scrie-ne povestea, problema sau opinia ta! sau Dă click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne părearea ta! http://www.agroinfo.ro/economic/vocea-fermierului-la-pndr-s-a-sapat-fantana-dar-nu-s-a-dat-galeata#comment
Precizare: aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia AgroInfo.