În ultimul timp, tot mai mulţi fermieri se adresează revistei noastre cu problemele lor care nu le dau pace şi le fac viaţa tot mai chinuitoare. Multe dintre ofurile lor sunt legate de „destrăbălarea” instituţional-administrativă şi funcţionărească descentralizată, cum ar zice deosebit de expresiv unii agriculturi.
Ion Dobre, fermier din Dobroteştii Teleormanului, exploatează prin IF (Întreprindere Familială) 620 hectare de teren agricol. „Principala mea nemulţumire constă în faptul că suntem impozitaţi pe norma de venit care se stabileşte în funcţie de cel care este în fruntea Direcţiei Agricole. Mulţi dintre aceşti directori sunt afiliaţi politic şi au dispoziţie să declare o normă mare, care de cele mai multe ori nu armonizează cu judeţele din sud. Spre exemplu, normele anuale de venit utilizate la impunerea veniturilor obţinute din exploatarea terenurilor agricole, pe anul trecut, la cereale au fost de 322 lei/ha (pentru cei ce lucrează mai mult de două hectare), iar la plantele oleaginoase - 359 lei/ha”, ne-a declarat fermierul.
Şi are dreptate; în judeţele limitrofe, normele anuale de venit au fost de 178 lei/ha pentru cereale şi 278 lei/ha pentru oleaginoase, la Giurgiu; 220 şi 260 lei/ha la Olt, iar în judeţul Argeş - 248 şi 300 lei/ha.
Iar în 2014, fermierii teleormăneni au fost nevoiţi să scoată din buzunar 421 lei/ha (cereale) şi 422 lei/ha (la plante oleaginoase).
Impozit plătit pe... calamitate!
Cultivatorul teleormănean ne-a declarat cu amărăciune că a ajuns să plătească „impozit pe venitul agricol, în condiţiile în care am avut culturile calamitate: nu cred că există în lume să fie impozitat pentru ceva pe care nu l-a obţinut! Am avut un proces-verbal de calamitate anul trecut, culturile mele au fost afectate de secetă şi arşiţă în proporţie de 70 %. Şi dacă ANAF nu a trimis un reprezentat în comisie, nici măcar nu a vrut să-mi diminueze norma de venit corespunzător gradului de calamitate”, declară fermierul. Şi toate acestea, în condiţiile în care Întreprinderile Familiale sunt considerate persoane fizice şi au fost despăgubite cu jumătate din suma stabilită prin OUG de 560 lei pe hectar.
„În vreme ce Interagro, care lucrează 50 de mii de hectare şi a ţepuit statul ăsta cu miliarde de lei, având firmele prin nu ştiu ce off-shore, cred că plăteşte mai puţin decât mine! În opinia mea, normal şi echitabil ar trebui ca autorităţile judeţene să stabilească diferenţiat două norme de venit. Dar, ăsta-i Codul Fiscal românesc, o lege stufoasă, modificată de sute de ori, care ajunge să fie incertă, inechitabilă, ineficientă şi impredictibilă pentru simplul fapt că nu are principii”, a continuat Ion Dobre.
Despre reconfigurarea zonelor calamitate şi funcţionarii cu „ochelari de cal” citiţi în revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2016!