Adama
Vinasa Rompak

Vocea fermierului: Despre normele de venit... politice şi impozitul pe calamitate!

Publicat: 18 mai 2016 - 16:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultimul timp, tot mai mulţi fermieri se adresează revistei noastre cu problemele lor care nu le dau pace şi le fac viaţa tot mai chinuitoare. Multe dintre ofurile lor sunt legate de „destrăbălarea” instituţional-administrativă şi funcţionărească descentralizată, cum ar zice deosebit de expresiv unii agriculturi.

Ion Dobre, fermier din Dobroteştii Teleormanului, exploatează prin IF (Întreprindere Familială) 620 hectare de teren agricol. „Principala mea nemulţumire constă în faptul că suntem impozitaţi pe norma de venit care se stabileşte în funcţie de cel care este în fruntea Direcţiei Agricole. Mulţi dintre aceşti directori sunt afiliaţi politic şi au dispoziţie să declare o normă mare, care de cele mai multe ori nu armonizează cu judeţele din sud. Spre exemplu, normele anuale de venit utilizate la impunerea veniturilor obţinute din exploatarea terenurilor agricole, pe anul trecut, la cereale au fost de 322 lei/ha (pentru cei ce lucrează mai mult de două hectare), iar la plantele oleaginoase - 359 lei/ha”, ne-a declarat fermierul.
Şi are dreptate; în judeţele limitrofe, normele anuale de venit au fost de 178 lei/ha pentru cereale şi 278 lei/ha pentru oleaginoase, la Giurgiu; 220 şi 260 lei/ha la Olt, iar în judeţul Argeş - 248 şi 300 lei/ha.
Iar în 2014, fermierii teleormăneni au fost nevoiţi să scoată din buzunar 421 lei/ha (cereale) şi 422 lei/ha (la plante oleaginoase).

Impozit plătit pe... calamitate!
Cultivatorul teleormănean ne-a declarat cu amărăciune că a ajuns să plătească „impozit pe venitul agricol, în condiţiile în care am avut culturile calamitate: nu cred că există în lume să fie impozitat pentru ceva pe care nu l-a obţinut! Am avut un proces-verbal de calamitate anul trecut, culturile mele au fost afectate de secetă şi arşiţă în proporţie de 70 %. Şi dacă ANAF nu a trimis un reprezentat în comisie, nici măcar nu a vrut să-mi diminueze norma de venit corespunzător gradului de calamitate”, declară fermierul. Şi toate acestea, în condiţiile în care Întreprinderile Familiale sunt considerate persoane fizice şi au fost despăgubite cu jumătate din suma stabilită prin OUG de 560 lei pe hectar.

„În vreme ce Interagro, care lucrează 50 de mii de hectare şi a ţepuit statul ăsta cu miliarde de lei, având firmele prin nu ştiu ce off-shore, cred că plăteşte mai puţin decât mine! În opinia mea, normal şi echitabil ar trebui ca autorităţile judeţene să stabilească diferenţiat două norme de venit. Dar, ăsta-i Codul Fiscal românesc, o lege stufoasă, modificată de sute de ori, care ajunge să fie incertă, inechitabilă, ineficientă şi impredictibilă pentru simplul fapt că nu are principii”, a continuat Ion Dobre.

Despre reconfigurarea zonelor calamitate şi funcţionarii cu „ochelari de cal” citiţi în revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2016!

Vizualizat: 2627 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii