Am citit în presă ce spune domnul Tanczos Barna, secretarul Comisiei de agricultură din Senat. Domnia sa ne îndeamnă pe noi, fermierii, să depunem la primăriile unde avem domiciliul o cerere în care să precizăm suprafața afectată de secetă, cultura și paguba suferită.
Suntem avertizați că nu primim niciun ban despăgubire dacă nu depunem această cerere. Domnul Tanczos Barna spune că o comisie locală pentru situații de urgență va aprecia suprafaţa, procentul de afectare şi va estima valoarea pagubelor, iar ulterior, o comisie judeţeană pentru situaţii de urgenţă va verifica veridicitatea datelor, va întocmi situaţia centralizată şi o va înainta Ministerului Agriculturii. Fermierii sunt nelămuriți. Care sunt, concret, atribuțiunile comisiei locale pentru situații de urgență? Cine face parte din această comisie? Sunt doar reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență sau sunt și specialiști în agronomie de la Direcțiile Agricole? Dacă sunt doar cei de la ISU, nu pricep cum pot ei să evalueze cum ne-au fost nouă afectate culturile de secetă?! Ce atribuțiuni are comisia județeană? Deci, în teren, la ferme, vor veni ambele comisii? Nu înțelegem cum va fi verificată veridicitatea informațiilor furnizate primăriilor de către fermieri.
Ne dă APIA adeverințe pentru împrumut de la bancă?
Până una, alta, noi, fermierii am comunicat secretarilor de primării ce suprafețe au fost distruse de secetă, culturile afectate și cam ce pagube estimăm că avem. Secretarul primăriei mi-a spus să trimit cererea de despăgubiri, cu tot ce am scris în ea, și către ISU. Întrebarea care ne doare cel mai tare rămâne: când vom primi aceste despăgubiri? Sau dacă nu le primim acum, ca să ne putem descurca în toamnă, APIA este dispusă să ne elibereze adeverințe de garantare a unui procent din subvenții cu care să contractăm credite bancare?
Vasile Stanciu, fermier județul Galați