Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

VIDEO! CUM SĂ-ȚI FACI O STUPINĂ TERAPEUTICĂ!

Publicat: 23 iunie 2020 - 09:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

STUPINĂ TERAPEUTICĂ ÎN VÂRF DE MUNTE. Subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj, i-a explicat unui apicultor tânăr din Lunca Vișagului, comuna Poieni, județul Cluj, cum să-și facă o stupină terapeutică, fără să mai aibă nevoie să muncească în altă parte.

Subsecretarul de stat Avram Fițiu merge la fiecare sfârșit de săptămână în vizită la fermieri. La începutul acestei luni, însoțit de primarul comunei Poieni, a fost la tânărul apicultor Cosmin Pașcalău din Lunca Vișagului, într-un peisaj miraculos, în vârful Munților Apuseni, unde mierea obținută ar trebui să aibă eticheta de miere ecologică. Aici, oamenii trăiesc alături de urși, s-au obișnuit cu sălbăticiunile, vederea lor nu-i mai sperie.

VIDEO AICI!

Cosmin Pașcalău s-a născut în vârf de munte, a mers la școală pe o cărare care-ți taie respirația și acum se ocupă de apicultură, are 45 de familii de albine. În acest moment, mierea obținută o vinde la oamenii din sat, la prieteni, la colegii de serviciu. Prețul la care vinde este 25 de lei pe kilogramul de miere.

cosmin-stupi-bun_b

Apicultorul Cosmin Pașcalău din Lunca Vișagului.

Ăsta nu-i preț, Cosmine, să mulțumească munca pe care părinții tăi o fac aici împreună cu voi. Dacă ne imaginăm că mâine ar trebui să trăim numai din treaba asta, fără să mai muncești în altă parte, cum ar trebui oare să gândim povestea asta? Ai vreo idee?  L-a întrebat profesorul Fițiu pe tânărul apicultor.

Cu terapia prin stupi am înțeles ceva, a răspuns Cosmin.

În toată Europa apicultorii trăiesc, în primul rând, din terapii, din servicii și abia apoi din produse. Pentru că-n momentul în care faci un serviciu, cum ar fi terapia, automat îți vine un turist în curte și nu o să plece ăla cu mâna goală că, vrînd-nevrînd, va cumpăra și un borcan de miere. Deci, avem două probleme de rezolvat în astfel de situații dacă vrem să mai menținem tinerii în muncă, în astfel de poziție ca a voastră unde se ajunge foarte greu. Voi locuiți în vale, dar părinții sunt aici și voi urcați de câteva ori pe săptămână ca să puteți gestiona povestea asta apicolă de aici. Ei, mâine dacă te-ai gândi să lași o afacere pentru copiii tăi, ar trebui gândită diferit.

Prețul ăsta nu e preț corect, mierea asta e o miere ecologică fără ștampilă de ecologic, ar trebui să-i punem o ștampilă de ecologic, ăsta ar fi primul pas. Și al doilea pas, să văd în curtea asta măcar un 30 de căsuțe micuțe, cum au ciobanii colibele la stână, pe care să le putem dota cu doi stupi fiecare încât turistul să poată nspira un aer de stup, aerosoli i se spune. Pentru că există un public în toată lumea asta care-i foarte interesat de așa ceva. Și anume, fie corporatistul care lucrează într-un mediu foarte stresant, iar dacă te duci la Cluj Napoca și întrebi: care sunteți, măi, aicea stresați? O să vezi că o să găsești zeci de mii de oameni care au meserii foarte grele, stresante. Și a doua categorie sunt cei cu boli respiratorii, în special astmaticii. Și atunci, această abordare care nu te-ar costa o avere, să pui aici 20-30 de căsuțe, ți-ar permite să te gândești că pe viitor și tu și copiii tăi ați putea trăi din treaba asta.

fitiu-lunca-visag_b

Subsecretarul de stat MADR Avram Fițiu (dreapta), alături de apicultor și de primarul comunei Poieni.

Sigur, este o poveste care ar fi temporară, 4-5 luni de zile, pe timpul sezonului când nu ar trebui să faci căldură în interior. Se spune că zumzetul de albine, bătaia aripilor de la circa 10.000 de albine într-un stup, frecvența creează un fenomen de liniștire la nivelul individului. Exact ca efectul care se obține la cascadă, când stai în apropierea unei cascade și, la început, zgomotul ți se pare asurzitor, dar e un zgomot care liniștește. Asta e sugestia noastră, i-a explicat apicultorului subsecretarul de stat MADR.

În vârf de munte, apicultorul Cosmin Pașcalău spune că ursul îi vizitează cam de două-trei ori pe săptămână. Tatăl apicultorului a povestit că mai strigă la urs, mai asmute câinii, câteodată ursului îi pasă de câini, câteodată, îi pasă doar de miere.

Când vine ursul, ies afară, strig, fac gălăgie. De obicei, ursul vine când se înnoptează, a spus tatăl apicultorului.

Aici este raiul pe pământ. Gândește-te, Cosmine, că IT-istul din Cluj caută un mediu unde să iasă cu familia. Sunt oameni care nu au văzut ursul, care nu au fost în apropierea albinelor, care se sperie de albine. Darămite să dormi pe un pat de albine. Ce se mai poate face în scop turistic? Ce mai fac oamenii ăștia din Europa? La unul dintre stupi, iau peretele din lemn jos și pun unul de sticlă încât tursitul să se poată uita din interiorul căsuței lui să vadă viața albinelor pentru că albinele, se pare, sunt printre cele mai organizate ființe de pe pământ. Au organizare socială, este ca un sistem militar în care te uiți și vezi generalul, colonelul, vezi sergentul, în ghilimele, vezi o ierarhie socială foarte clar stabilită pe care acum, știința, noi, oamenii, încercăm să o studiem ca să o înțelegem, a spus subsecretarul de stat MADR. O astfel de poveste pentru copiii de la oraș este unică în viața lor, a mai spus profesorul Fițiu.

Apicultorii din munte, fermierii din munte trebuie ajutați pentru că altfel muntele va fi depopulat.

Subsecretarul de stat MADR i-a și sugerat un preț apicultorului pentru cazarea într-o căsuță la stupina terapeutică, 200 de lei pe noapte cu mic dejun. Profesorul Fițiu a mai spus că și-a propus să facă din Poieni, Cluj, o comună turistică.

Vizualizat: 3787 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

03 iulie 2020 - 08:11

OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță deschiderea în perioada 30 iunie – 30 septembrie 2020 a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare din 2020 pentru submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sprijinul acordat este de 100.000 de euro/an.

APIA: START PLATĂ AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

APIA: START PLATĂ AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

03 iulie 2020 - 07:57

COMUNICAT. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că începând din 02 iulie 2020 efectuează plățile aferente ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, pentru cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie a anului 2020.

MINISTRUL OROS: O SĂ EXPORTĂM CARCASE și CARNE, NU ANIMALE VII!

MINISTRUL OROS: O SĂ EXPORTĂM CARCASE și CARNE, NU ANIMALE VII!

02 iulie 2020 - 17:19

LEGEA BUNĂSTĂRII ANIMALELOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi că a solicitat o modificare la Legea bunăstării animalelor pe timpul transportului, adoptată de Parlament. Concret, în lege trebuie să apară că nu este permis transportul animalelor pe timpul caniculei, la o temperatură mai mare de 30 de grade. Șeful MADR a adăugat că a negociat cu țările arabe exportul de carcase și carne, nu de animale vii.

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

02 iulie 2020 - 16:49

LEGEA CARE LOVEȘTE ÎN CRESCĂTORII DE ANIMALE! Legea mirosurilor, adoptată de Parlament, va da ocazia multor primari, care nu au cerut avize de mediu când au dat autorizații de construcții, să-i execute pe fermieri și să le închidă fermele. Ceea ce nu este corect, de aceea am cerut ca legea să fie întoarsă, a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. El a adăugat că zona fermelor a fost invadată de construcții pentru care nu s-a cerut aviz de mediu.

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

02 iulie 2020 - 16:09

AJUTOR TINERI FERMIERI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va fi lansată pe data de 15 iulie 2020 și va fi deschisă până-n data de 15 octombrie 2020.

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

02 iulie 2020 - 15:16

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în urmă cu puțin timp, în cadrul conferinței de presă, în desfășurare la Ministerul Agriculturii, sumele pe hectar pentru despăgubirea fermierilor care au avut de suferit de pe urma secetei extreme.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

02 iulie 2020 - 10:52

OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului vor fi transmise live pe pagina sa oficială Facebook și pagina Ministerului Agriculturii, anunță Ministerul Agriculturii, într-o informare transmisă pentru AGROINFO.

SCRISOARE DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE EUROPARLAMENTARI!

SCRISOARE DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE EUROPARLAMENTARI!

02 iulie 2020 - 10:40

APELUL APICULTORILOR! AGROINFO a primit scrisoarea deschisă a apicultorilor români, semnată de mai multe organizații din sectorul apicol, adresată, în principal, europarlamentarului Carmen Avram (S&D). Inserăm integral textul scrisorii.

AJUTOR DE 10 LEI PE CAP DE OVINĂ!

AJUTOR DE 10 LEI PE CAP DE OVINĂ!

02 iulie 2020 - 09:56

AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE! Suma de 14,5 milioane de euro care ar fi trebuit alocată pentru plata subvenției la lâna de oaie va fi folosită pentru acordarea unui ajutor de cap de ovină, în condițiile în care subvenția la lână a fost anulată. Secretarul de stat MADR George Scarlat a anunțat miercuri seara, 1 iulie, că această sumă a crescut la 43,5 milioane de euro, iar ajutorul care va fi acordat oierilor este de 10 lei pe cap de ovină.

SECRETAR DE STAT MADR: SUBVENȚIE SUPLIMENTARĂ DE 100 DE EURO PE CAP DE BOVINĂ!

SECRETAR DE STAT MADR: SUBVENȚIE SUPLIMENTARĂ DE 100 DE EURO PE CAP DE BOVINĂ!

02 iulie 2020 - 09:30

AJUTOR DE CRIZĂ PENTRU FERMIERI! Ajutorul de crziă de 7.000 de euro pentru un fermier este în vigoare, decizia Comisiei Europene a fost publicată săptămâna trecută în Jurnalul Oficial UE. Bugetul pentru acordarea acestui ajutor fermierilor români este de 80 de milioane de euro. Crescătorii de bovine vor primi o subvenție suplimentară de 100 de euro pe cap de animal, a anunțat secretarul de stat MADR George Scarlat, la Agro TV.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

General Leasing la Indagra 2019

General Leasing la Indagra 2019

Alături de gama completă de tractoare şi combine Massey Ferguson, pentru care General Leasing este distribuitor autorizat, în standul companiei de la Indagra 2019 au mai fost evidenţiate: presa Massey Ferguson RB 4160 V Xtra pentru baloţi cilindrici, semănătoarea pentru păioase Junkkari M400 Plus şi plugul Moro Aratri EXA 16A PRO Warrior. Campaniile promoţionale General Leasing pentru maşini şi utilaje agricole cuprind garanţie extinsă şi soluţii de finanţare cu dobândă subvenţionată. Interviu cu Victor Sandu - director general, General Leasing. Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe Operator imagine: Claudiu Borobei


Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Clasic

Clasic
El se întoarce acasă noaptea târziu. Detalii