Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

VIDEO! CUM SĂ-ȚI FACI O STUPINĂ TERAPEUTICĂ!

Publicat: 23 iunie 2020 - 09:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

STUPINĂ TERAPEUTICĂ ÎN VÂRF DE MUNTE. Subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj, i-a explicat unui apicultor tânăr din Lunca Vișagului, comuna Poieni, județul Cluj, cum să-și facă o stupină terapeutică, fără să mai aibă nevoie să muncească în altă parte.

Subsecretarul de stat Avram Fițiu merge la fiecare sfârșit de săptămână în vizită la fermieri. La începutul acestei luni, însoțit de primarul comunei Poieni, a fost la tânărul apicultor Cosmin Pașcalău din Lunca Vișagului, într-un peisaj miraculos, în vârful Munților Apuseni, unde mierea obținută ar trebui să aibă eticheta de miere ecologică. Aici, oamenii trăiesc alături de urși, s-au obișnuit cu sălbăticiunile, vederea lor nu-i mai sperie.

VIDEO AICI!

Cosmin Pașcalău s-a născut în vârf de munte, a mers la școală pe o cărare care-ți taie respirația și acum se ocupă de apicultură, are 45 de familii de albine. În acest moment, mierea obținută o vinde la oamenii din sat, la prieteni, la colegii de serviciu. Prețul la care vinde este 25 de lei pe kilogramul de miere.

cosmin-stupi-bun_b

Apicultorul Cosmin Pașcalău din Lunca Vișagului.

Ăsta nu-i preț, Cosmine, să mulțumească munca pe care părinții tăi o fac aici împreună cu voi. Dacă ne imaginăm că mâine ar trebui să trăim numai din treaba asta, fără să mai muncești în altă parte, cum ar trebui oare să gândim povestea asta? Ai vreo idee?  L-a întrebat profesorul Fițiu pe tânărul apicultor.

Cu terapia prin stupi am înțeles ceva, a răspuns Cosmin.

În toată Europa apicultorii trăiesc, în primul rând, din terapii, din servicii și abia apoi din produse. Pentru că-n momentul în care faci un serviciu, cum ar fi terapia, automat îți vine un turist în curte și nu o să plece ăla cu mâna goală că, vrînd-nevrînd, va cumpăra și un borcan de miere. Deci, avem două probleme de rezolvat în astfel de situații dacă vrem să mai menținem tinerii în muncă, în astfel de poziție ca a voastră unde se ajunge foarte greu. Voi locuiți în vale, dar părinții sunt aici și voi urcați de câteva ori pe săptămână ca să puteți gestiona povestea asta apicolă de aici. Ei, mâine dacă te-ai gândi să lași o afacere pentru copiii tăi, ar trebui gândită diferit.

Prețul ăsta nu e preț corect, mierea asta e o miere ecologică fără ștampilă de ecologic, ar trebui să-i punem o ștampilă de ecologic, ăsta ar fi primul pas. Și al doilea pas, să văd în curtea asta măcar un 30 de căsuțe micuțe, cum au ciobanii colibele la stână, pe care să le putem dota cu doi stupi fiecare încât turistul să poată nspira un aer de stup, aerosoli i se spune. Pentru că există un public în toată lumea asta care-i foarte interesat de așa ceva. Și anume, fie corporatistul care lucrează într-un mediu foarte stresant, iar dacă te duci la Cluj Napoca și întrebi: care sunteți, măi, aicea stresați? O să vezi că o să găsești zeci de mii de oameni care au meserii foarte grele, stresante. Și a doua categorie sunt cei cu boli respiratorii, în special astmaticii. Și atunci, această abordare care nu te-ar costa o avere, să pui aici 20-30 de căsuțe, ți-ar permite să te gândești că pe viitor și tu și copiii tăi ați putea trăi din treaba asta.

fitiu-lunca-visag_b

Subsecretarul de stat MADR Avram Fițiu (dreapta), alături de apicultor și de primarul comunei Poieni.

Sigur, este o poveste care ar fi temporară, 4-5 luni de zile, pe timpul sezonului când nu ar trebui să faci căldură în interior. Se spune că zumzetul de albine, bătaia aripilor de la circa 10.000 de albine într-un stup, frecvența creează un fenomen de liniștire la nivelul individului. Exact ca efectul care se obține la cascadă, când stai în apropierea unei cascade și, la început, zgomotul ți se pare asurzitor, dar e un zgomot care liniștește. Asta e sugestia noastră, i-a explicat apicultorului subsecretarul de stat MADR.

În vârf de munte, apicultorul Cosmin Pașcalău spune că ursul îi vizitează cam de două-trei ori pe săptămână. Tatăl apicultorului a povestit că mai strigă la urs, mai asmute câinii, câteodată ursului îi pasă de câini, câteodată, îi pasă doar de miere.

Când vine ursul, ies afară, strig, fac gălăgie. De obicei, ursul vine când se înnoptează, a spus tatăl apicultorului.

Aici este raiul pe pământ. Gândește-te, Cosmine, că IT-istul din Cluj caută un mediu unde să iasă cu familia. Sunt oameni care nu au văzut ursul, care nu au fost în apropierea albinelor, care se sperie de albine. Darămite să dormi pe un pat de albine. Ce se mai poate face în scop turistic? Ce mai fac oamenii ăștia din Europa? La unul dintre stupi, iau peretele din lemn jos și pun unul de sticlă încât tursitul să se poată uita din interiorul căsuței lui să vadă viața albinelor pentru că albinele, se pare, sunt printre cele mai organizate ființe de pe pământ. Au organizare socială, este ca un sistem militar în care te uiți și vezi generalul, colonelul, vezi sergentul, în ghilimele, vezi o ierarhie socială foarte clar stabilită pe care acum, știința, noi, oamenii, încercăm să o studiem ca să o înțelegem, a spus subsecretarul de stat MADR. O astfel de poveste pentru copiii de la oraș este unică în viața lor, a mai spus profesorul Fițiu.

Apicultorii din munte, fermierii din munte trebuie ajutați pentru că altfel muntele va fi depopulat.

Subsecretarul de stat MADR i-a și sugerat un preț apicultorului pentru cazarea într-o căsuță la stupina terapeutică, 200 de lei pe noapte cu mic dejun. Profesorul Fițiu a mai spus că și-a propus să facă din Poieni, Cluj, o comună turistică.

Vizualizat: 4176 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOARE PENTRU LEGUMICULTORI!

23 septembrie 2020 - 19:23

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

GHIDUL MĂSURII 21! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

23 septembrie 2020 - 18:48

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor  la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

GHIDUL MĂSURII 21 PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE CARE DEȚIN SUB 91 DE CAPETE DE ANIMALE!

GHIDUL MĂSURII 21 PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE CARE DEȚIN SUB 91 DE CAPETE DE ANIMALE!

23 septembrie 2020 - 18:15

AJUTOR CRIZĂ. Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către AGROINFO Ghidul Măsurii 21. Vă punem la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie pentru a solicita acest ajutor  la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

AJUTOARE DE CRIZĂ MICI FERMIERI! MADR ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ S-A PUBLICAT GHIDUL MĂSURII 21!

AJUTOARE DE CRIZĂ MICI FERMIERI! MADR ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ S-A PUBLICAT GHIDUL MĂSURII 21!

23 septembrie 2020 - 17:35

ANUNȚ! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO,  publicarea ghidului Măsurii 21 privind acordarea unui sprijin temporar cu caracter excepțional, ca răspuns la criza sanitară generată de epidemia de COVID-19.

PLĂȚILE ANUNȚATE ASTĂZI DE APIA!

PLĂȚILE ANUNȚATE ASTĂZI DE APIA!

23 septembrie 2020 - 15:57

COMUNICAT. Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că a efectuat verificarea cererilor de sprijin depuse de fermieri în perioada 03 - 15 septembrie 2020 pentru Schema de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.

CRESC AJUTOARELE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

CRESC AJUTOARELE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

23 septembrie 2020 - 14:45

MAI MULȚI BANI PENTRU ZOOTEHNIE! Bugetul pentru plățile fermierilor nu se va împărți egal pentru cele două sectoare, vegetal și zootehnie, în noul exercițiu financiar 2021-2027. Pentru fermele de animale, Ministerul Agriculturii a pregătit cea mai mare parte a bugetului, 60%, vegetalului revenindu-i 40%. Crescătorii de animale nu au niciun profit, toată lumea s-a concentrat pe vegetal, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru.

MINISTRUL AGRICULTURII, LA CULES DE STRUGURI LA PODGORIA USAMV CLUJ!

MINISTRUL AGRICULTURII, LA CULES DE STRUGURI LA PODGORIA USAMV CLUJ!

23 septembrie 2020 - 13:46

ZIUA RECOLTEI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, participă sâmbătă, 26 septembrie 2020, la culesul viei la Podgoria de la Apoldu de Sus, județul Sibiu, cumpărată recent de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca, anunță USAMV Cluj, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

CAMPANIE LANSATĂ DE MINISTERUL AGRICULTURII!

CAMPANIE LANSATĂ DE MINISTERUL AGRICULTURII!

23 septembrie 2020 - 13:05

PRIMA EDIȚIE. Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA) a declarat 29 septembrie ”Ziua Internațională de conștientizare asupra risipei alimentare”. Celebrarea primei ediții a evenimentului oferă oportunitatea autorităților și actorilor din sectorul public și privat de a-și uni eforturile în organizarea unor acțiuni specifice și concrete pentru susținerea reducerii risipei de alimente și asigurării securității alimentare.

SUBVENȚIILE APIA CARE AU TERMEN 1 NOIEMBRIE 2020!

SUBVENȚIILE APIA CARE AU TERMEN 1 NOIEMBRIE 2020!

23 septembrie 2020 - 09:42

ÎN VIGOARE! Fermierii care mizează pe agricultură ecologică și încasează subvențiile pe hectar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au termen 1 noiembrie 2020 pentru a depune la APIA documentele care le asigură plata pe hectar. Termenul a fost prelungit, doar pentru acest an, de la 15 octombrie la 1 noiembrie. Modificările au fost făcute acum în lege. Ordinul MADR nr.264 a fost publicat pe data de 21 septembrie 2020 în Monitorul Oficial.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 23 - 29 SEPTEMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 23 - 29 SEPTEMBRIE 2020!

23 septembrie 2020 - 09:03

Caracteristici meteorologice. Intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 15...25°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura maxim a aerului va fi cuprinsă între 22...32°C, la nivelul întregii țări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7...18°C, pe majoritatea suprafețelor agricole.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Toleranța la virusul petelor de bronz (TSVW) este un criteriu foarte important pentru Florin Pop, legumicultor în Seleuș, județul Arad, atunci când alege hibrizii de tomate pe care îi cultivă. Legumicultorul este fidel hibrizilor Sandoline F1 și Ciciu F1 datorită gustului bun, vigorii plantelor și creșterii nedeterminate, un aspect care îi permite recoltarea eşalonată.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii