Adama
Vinasa Rompak

VIDEO! CUM SĂ-ȚI FACI O STUPINĂ TERAPEUTICĂ!

Publicat: 23 iunie 2020 - 09:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

STUPINĂ TERAPEUTICĂ ÎN VÂRF DE MUNTE. Subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj, i-a explicat unui apicultor tânăr din Lunca Vișagului, comuna Poieni, județul Cluj, cum să-și facă o stupină terapeutică, fără să mai aibă nevoie să muncească în altă parte.

Subsecretarul de stat Avram Fițiu merge la fiecare sfârșit de săptămână în vizită la fermieri. La începutul acestei luni, însoțit de primarul comunei Poieni, a fost la tânărul apicultor Cosmin Pașcalău din Lunca Vișagului, într-un peisaj miraculos, în vârful Munților Apuseni, unde mierea obținută ar trebui să aibă eticheta de miere ecologică. Aici, oamenii trăiesc alături de urși, s-au obișnuit cu sălbăticiunile, vederea lor nu-i mai sperie.

VIDEO AICI!

Cosmin Pașcalău s-a născut în vârf de munte, a mers la școală pe o cărare care-ți taie respirația și acum se ocupă de apicultură, are 45 de familii de albine. În acest moment, mierea obținută o vinde la oamenii din sat, la prieteni, la colegii de serviciu. Prețul la care vinde este 25 de lei pe kilogramul de miere.

cosmin-stupi-bun_b

Apicultorul Cosmin Pașcalău din Lunca Vișagului.

Ăsta nu-i preț, Cosmine, să mulțumească munca pe care părinții tăi o fac aici împreună cu voi. Dacă ne imaginăm că mâine ar trebui să trăim numai din treaba asta, fără să mai muncești în altă parte, cum ar trebui oare să gândim povestea asta? Ai vreo idee?  L-a întrebat profesorul Fițiu pe tânărul apicultor.

Cu terapia prin stupi am înțeles ceva, a răspuns Cosmin.

În toată Europa apicultorii trăiesc, în primul rând, din terapii, din servicii și abia apoi din produse. Pentru că-n momentul în care faci un serviciu, cum ar fi terapia, automat îți vine un turist în curte și nu o să plece ăla cu mâna goală că, vrînd-nevrînd, va cumpăra și un borcan de miere. Deci, avem două probleme de rezolvat în astfel de situații dacă vrem să mai menținem tinerii în muncă, în astfel de poziție ca a voastră unde se ajunge foarte greu. Voi locuiți în vale, dar părinții sunt aici și voi urcați de câteva ori pe săptămână ca să puteți gestiona povestea asta apicolă de aici. Ei, mâine dacă te-ai gândi să lași o afacere pentru copiii tăi, ar trebui gândită diferit.

Prețul ăsta nu e preț corect, mierea asta e o miere ecologică fără ștampilă de ecologic, ar trebui să-i punem o ștampilă de ecologic, ăsta ar fi primul pas. Și al doilea pas, să văd în curtea asta măcar un 30 de căsuțe micuțe, cum au ciobanii colibele la stână, pe care să le putem dota cu doi stupi fiecare încât turistul să poată nspira un aer de stup, aerosoli i se spune. Pentru că există un public în toată lumea asta care-i foarte interesat de așa ceva. Și anume, fie corporatistul care lucrează într-un mediu foarte stresant, iar dacă te duci la Cluj Napoca și întrebi: care sunteți, măi, aicea stresați? O să vezi că o să găsești zeci de mii de oameni care au meserii foarte grele, stresante. Și a doua categorie sunt cei cu boli respiratorii, în special astmaticii. Și atunci, această abordare care nu te-ar costa o avere, să pui aici 20-30 de căsuțe, ți-ar permite să te gândești că pe viitor și tu și copiii tăi ați putea trăi din treaba asta.

fitiu-lunca-visag_b

Subsecretarul de stat MADR Avram Fițiu (dreapta), alături de apicultor și de primarul comunei Poieni.

Sigur, este o poveste care ar fi temporară, 4-5 luni de zile, pe timpul sezonului când nu ar trebui să faci căldură în interior. Se spune că zumzetul de albine, bătaia aripilor de la circa 10.000 de albine într-un stup, frecvența creează un fenomen de liniștire la nivelul individului. Exact ca efectul care se obține la cascadă, când stai în apropierea unei cascade și, la început, zgomotul ți se pare asurzitor, dar e un zgomot care liniștește. Asta e sugestia noastră, i-a explicat apicultorului subsecretarul de stat MADR.

În vârf de munte, apicultorul Cosmin Pașcalău spune că ursul îi vizitează cam de două-trei ori pe săptămână. Tatăl apicultorului a povestit că mai strigă la urs, mai asmute câinii, câteodată ursului îi pasă de câini, câteodată, îi pasă doar de miere.

Când vine ursul, ies afară, strig, fac gălăgie. De obicei, ursul vine când se înnoptează, a spus tatăl apicultorului.

Aici este raiul pe pământ. Gândește-te, Cosmine, că IT-istul din Cluj caută un mediu unde să iasă cu familia. Sunt oameni care nu au văzut ursul, care nu au fost în apropierea albinelor, care se sperie de albine. Darămite să dormi pe un pat de albine. Ce se mai poate face în scop turistic? Ce mai fac oamenii ăștia din Europa? La unul dintre stupi, iau peretele din lemn jos și pun unul de sticlă încât tursitul să se poată uita din interiorul căsuței lui să vadă viața albinelor pentru că albinele, se pare, sunt printre cele mai organizate ființe de pe pământ. Au organizare socială, este ca un sistem militar în care te uiți și vezi generalul, colonelul, vezi sergentul, în ghilimele, vezi o ierarhie socială foarte clar stabilită pe care acum, știința, noi, oamenii, încercăm să o studiem ca să o înțelegem, a spus subsecretarul de stat MADR. O astfel de poveste pentru copiii de la oraș este unică în viața lor, a mai spus profesorul Fițiu.

Apicultorii din munte, fermierii din munte trebuie ajutați pentru că altfel muntele va fi depopulat.

Subsecretarul de stat MADR i-a și sugerat un preț apicultorului pentru cazarea într-o căsuță la stupina terapeutică, 200 de lei pe noapte cu mic dejun. Profesorul Fițiu a mai spus că și-a propus să facă din Poieni, Cluj, o comună turistică.

Vizualizat: 5320 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii