Adama
Agreena
AGRICOVER

Ministrul Agriculturii le sugerează celor care nu îşi pot igieniza terenurile să le arendeze

Publicat: 21 noiembrie 2011 - 21:51
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Taxa pe pârloagă ar putea fi aprobată de Guvern în maxim două săptămâni

Ordonanţa privind igienizarea terenurilor agricole care prevede că proprietarii care nu îşi curăţă terenurile de buruieni riscă amenzi anuale de până la 400 lei pe hectar va avea în vedere nu doar persoanele fizice, ci şi instituţiile publice care deţin teren agricol şi ar putea fi aprobată de Guvern în maxim două săptămâni, a declarat, în 21 noiembrie 2011, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

„Sper ca săptămâna viitoare (28 noiembrie-4 decembrie 2011 – n. red.) sau în maximum două săptămâni ordonanţa să fie pe masa de lucru a Guvernului, în prezent aflându-se în procedurile de aprobare la celelalte ministere. Acest act normativ prevede ca toţi deţinătorii să îşi cureţe terenurile şi să le igienizeze. Noi nu putem forţa prin lege cultivarea terenurilor, dar putem obliga curăţarea lor, pentru că nu suntem cultivatori de buruieni şi gândaci. Această măsură nu se va duce doar către deţinătorii persoane fizice, ci inclusiv către cei publici, de la căi ferate, şosele, respectiv către toate terenurile intra şi extravilan”, a spus ValeriuTabără, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului Agriculturii, numai 800.000 hectare de terenuri agricole au rămas nelucrate în 2011, faţă de 3 milioane hectare, cât erau anii trecuţi.

„Măsura va fi văzută şi în funcţie de anumite particularităţi, cum ar fi zona terenurillor neutilizate din zonele de munte, dar şi acolo sunt alte elemente, care îi determină pe deţinători să îşi facă igienizarea să intre pe bunele practici agricole, pentru că nu au dreptul la subvenţii”, a mai spus Tabără.

Taxa pe pârloagă va stimula arendarea şi concesionarea terenurilor, speră ministrul Tabără

„Sancţiunile vor fi aplicate gradual, în primul an amenda va fi de 200 lei pe hectar, în al doilea an de 300 lei şi de 400 lei pe hectar, începând cu al treilea an. Sunt foarte mulţi deţinători care nu sunt foarte avuţi şi nu îşi vor permite aceste sancţiuni, dar asta nu înseamnă că trebuie să păstreze terenul în afara circuitului agricol. Există la ora actuală şi alte căi de introducere în circuitul agricol, prin arendare sau concesiune”, a explicat ministrul Agriculturii.

Pârloagă_b

Potrivit actului normativ, singurii care vor scăpa de amenzi după ce Ordonanţa va intra în vigoare chiar dacă nu îşi igienizează terenurile pe care le au în proprietate sunt cei ale căror terenuri sunt neproductive, degradate şi poluate, calamitate, au destinaţie forestieră, intră în categoria de folosinţă „curţi construcţii” sau se află permanent sub ape. De asemenea, vor fi scutiţi de taxa pe pârloagă deţinătorii de terenuri care şi-au pierdut capacitatea de muncă pe caz de boală, de bătrâneţe, forţă majoră, sau din alte motive.

„Sunt convins că va fi o opoziţie politică, pentru că măsura va fi asimilată ca o taxare în anul electoral, dar rezolvarea problemelor noastre nu trebuie legate de acest lucru”, a mai menţionat Tabără.

Vizualizat: 6308 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Tabără: „Nu vindeţi terenurile acum!”

Tabără: „Nu vindeţi terenurile acum!”

Străinii au cumpărat 800.000 ha de teren în România, cea mai mare parte din acestea fiind cumpărate în 2010 şi 2011, iar presiunea pe piaţa funciară românească, începută de anul trecut, continuă, a declarat, la Bistriţa, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, care îi sfătuieşte pe proprietarii de terenuri să nu vândă acum.

Tabără vrea taxa pe pârloagă urgent: Între 200 şi 400 lei/ha/an vor plăti proprietarii terenurilor nelucrate

Tabără vrea taxa pe pârloagă urgent: Între 200 şi 400 lei/ha/an vor plăti proprietarii terenurilor nelucrate

Proprietarii de terenuri agricole, fie ei agricultori sau nu, care nu întreţin în bune condiţii şi nu igienizează terenurile riscă amenzi de la 200 lei la 400 lei pe hectar pe an, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă al Ministerului Agriculturii, ale cărei prevederi ar putea fi aplicate, cel mai devreme, de la începutul anului viitor.

Terenurile agricole: vânzări către nerezidenţi, penalizări pentru proprietarii ce nu le igienizează şi verificări

Terenurile agricole: vânzări către nerezidenţi, penalizări pentru proprietarii ce nu le igienizează şi verificări

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, luni, la Senat, că este opozantul vânzării terenurilor către nerezidenţi, la fel cum a fost şi împotriva Legii pieţei funciare din 1993.

Traian Băsescu: Taxa pe pârloagă - o măsură necesară

Traian Băsescu: Taxa pe pârloagă - o măsură necesară

Prezent, duminică, la Şcoala de vară a tinerilor democraţi-liberali, de la Eforie Nord preşedintele Traian Băsescu a declarat, că mărirea taxei pe pământurile nelucrate este o măsură necesară.

Terenurile agricole româneşti de 40 de ori mai ieftine decât cele occidentale

Terenurile agricole româneşti de 40 de ori mai ieftine decât cele occidentale

Terenurile agricole din România sunt de 40 de ori mai ieftine decât cele din alte ţări din vestul Europei. 

Taxa pe pârloagă, o dorinţă personală a ministrului agriculturii?

Taxa pe pârloagă, o dorinţă personală a ministrului agriculturii?

Ministrul Agriculturii a declarat, încă de la preluarea mandatului, că intenţionează să elaboreze un act normativ conform căruia fermierii care nu îşi lucrează terenurile agricole vor fi obligaţi să plătească o taxă asemănătoare cu subvenţia pe care o plăteşte ministerul la hectar. 

Ne vor terenurile!

Ne vor terenurile!

Am stat şi am chibzuit, încercând să mă pun în locul omului care, din diverse motive, ajunge în postura de vânzător de teren agricol. Dacă vând la un preţ bun, care-mi convine, în condiţiile în care nu intenţionez să exploatez terenul respectiv, mă interesează oare cine e cumpărătorul şi ce vrea să facă? Mai mult ca sigur că nu... La nivel individual, o astfel de tranzacţie înseamnă, până la urmă, o afacere bună, un trai mai bun sau bani pentru investiţii.

Impozite mai mari pe terenurile agricole

Impozite mai mari pe terenurile agricole

„Terenurile agricole sunt impozitate. Există un impozit, dar vreau să-l facem consistent”, a explicat Vlădescu. În prezent, proprietarii de terenuri arabile situate în extravilan plătesc un impozit anual cuprins între 36 şi 43 lei pe hectar, banii ajungând la bugetele locale.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
oldmen
|
11. 22, 2011. Tuesday 17:53

Dom. Tabara ,cand erati presedinte de partid nu cred ca erati de acord cu arendarea si vinderea scumpului pamant romanesc strainilor.Acum insa faceti tot posibilul sa obligati taranimea sa- si vanda pamantul. si altii tara.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii