OFICIAL! Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că negociază, discută exportul ovinelor din România către Turcia, Abu Dhabi, Dubai, Siria, etc. Deci, nu s-a stabilit încă nimic. Există doar promisiuni, discuții preliminare, care vor fi urmate de alte negocieri. De la promisiune până la fapte e o cale destul de lungă și de spinoasă. Veștile bune pentru fermierii români în ce privește exportul ovinelor se mai lasă așteptate.
Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu s-a întâlnit în data de 24 octombrie 2018, la sediul MADR, cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor crescătorilor de ovine, precum și cu exponenții societăților care realizează export de carne și animale vii din specia ovină. De asemenea, au participat reprezentanți ai direcțiilor de specialitate din cadrul MADR.
Secretarul de stat a prezentat rezultatele vizitei efectuate de delegația oficială a României, condusă de premierul Viorica Dăncilă, din perioada 15-21 octombrie în Turcia, Dubai, Abu-Dhabi și Kuweit.
S-a propus reluarea activităților în cadrul grupului de lucru și invitarea ministrului Petre Daea în Turcia pentru a discuta cu omologul său.
Discuțiile s-au purtat pe acceptarea unei cote la schimbul de animale vii, din specia ovine, precum și înființarea unor centre de odihnă a animalelor astfel încât să se poată tranzita Turcia cu animale vii către țările din Orientul mijlociu.
Cinci companii din Dubai și-au manifestat interesul vis-a-vis de acest subiect, astfel că s-a agreat o nouă întâlnire pentru inițierea negocierilor pentru exportul de ovine din România, partea română fiind așteptată să desfășoare o vizită în perioada 2 – 8 decembrie.
Trei companii importante din statul Abu Dhabi sunt interesate să importe animale vii (pasări, bovine, caprine), produse procesate și furaje.
În vederea stabilirii unor relații comerciale ferme cu statul Kuweit este necesar, în regim de urgență, să fie agreat certificatul sanitar –veterinar, de către autoritățile sanitar-veterinare ale celor două state.
De asemenea, s-a convenit ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile pentru deblocarea exportului cu Siria, în sensul agreării modelului de certificat sanitar veterinar oficial de către autoritățile sanitare veterinare ale celor două state precum și realizarea tuturor demersurilor pentru exportul animalelor vii pe noi piețe externe (Maroc, Algeria, Tunisia etc.).
Tot în data de 24 octombrie 2018, secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu s-a întâlnit la sediul MADR cu doi cunoscuți fermieri, Mihai Petcu și Eugen Popa, reprezentanți ai sectorului crescătorilor de taurine, producători de lapte. Alături de secretarul de stat au fost prezenți directori și experți din cadrul direcțiilor de specialitate ai MADR.
Scopul întâlnirii a fost dezbaterea cerințelor și propunerilor reprezentanților crescătorilor de taurine de lapte referitoare la reglementarea pieței laptelui în Romania. În acest sens, a reieșit ideea că în cel mai scurt timp producătorii și procesatorii ar trebui să se așeze la masa discuțiilor, astfel încât să se reglementeze foarte clar condițiile de producție și comercializare a produselor de lapte din România, scrie în comunicatul MADR transmis pentru AGROINFO.