OFICIAL MADR. Actul normativ pentru atribuirea celor 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri este deja în avizare internă la Ministerul Agriculturii, anunță secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru. Cele 50 de hectare de teren agricol sunt la pachet cu ajutorul pentru instalarea tinerilor fermieri, un sprijin de maxim 50.000 de euro.
Satul românesc va dispărea dacă în continuare vom avea exploatații foarte mari și exploatații foarte mici, fără să existe un echilibru pe ce înseamnă clasa de mijloc în agricultură și va trebui să susținem ferma de familie în România pentru a putea să avem o predictibilitate în mediul rural, să instalăm tinerii în mediul rural.
Avem câteva măsuri pe care le lansăm acum, inclusiv instalarea tinerilor fermieri, atât componenta din România, cât și din diaspora tocmai ca să aducem înapoi acasă cât putem de mulți tineri care deja au dobândit competențe în agricultura altor state membre, să-și poată înființa o afacere și să aibă practic o activitate agricolă care să dea cumva încredere că schimbarea de generații în satul românesc se poate întâmpla și, bineînțeles, că venim la pachet și cu vestita măsură de acordare din terenul ADS-ului (Agenția Domeniilor Statului n.r.), este o măsură curajoasă pe care niciun guvern nu a făcut-o, deja actul normativ este în avizare internă, să putem să acordăm până la 50 de hectare din terenul ADS-ului, care este disponibil și necontractat, către tinerii fermieri. Este un gest de responsabilitate a statului să demonstreze că, dincolo de vorbe goale, ceea ce înseamnă tineri fermieri, trebuie să venim și cu soluții concrete, a declarat Emil Florian Dumitru, într-o dezbatere online organizată de DC News.
Potrivit calendarului MADR de lansare a sesiunilor de depunere a proiectelor pentru măsurile din PNDR 2020, submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri urmează să fie deschisă în luna iulie și are o alocare 43.022.207 euro.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat deja că jumătate din această alocare, cca 20 de milioane de euro, sunt destinați pentru tinerii români din diaspora care vor să se întoarcă acasă și să devină fermieri în România.