AGROINFO.RO. Un nou regulament european în vigoare! Flexibilitate la transferul de sume între Pilonul 2 dezvoltare rurală și Pilonul 1 plăți directe pentru fermieri! România trebuie să decidă până la termenul limită 8 februarie 2020 dacă transferă și ce sumă transferă de la dezvoltare rurală la plăți directe. De asemenea, România trebuie să notifice Comisia Europeană în legătură cu procentul alocat la plata sprijinului cuplat.
Un procent de maxim 25% din cuantumul alocat pentru sprijinirea măsurilor din cadrul programelor de dezvoltare rurală finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în perioada 2015-2020 poate fi transferat de România la Pilonul 1 plăți directe pentru fermieri.
Potrivit REGULAMENTULUI (UE) 2020/127 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 29 ianuarie 2020, „până la 8 februarie 2020, statele membre pot decide să pună la dispoziție, ca plăți directe pentru anul calendaristic 2020, un cuantum care să nu îl depășească pe cel prevăzut în anexa VIa (în cazul României cuantumul este de 241.375.835 euro). Ca urmare, cuantumul corespunzător nu mai este disponibil pentru sprijinul finanțat din FEADR pentru exercițiul financiar 2021. Decizia respectivă este notificată Comisiei până la 8 februarie 2020 și stabilește cuantumul care urmează a fi transferat.”
Până la data de 1 august a oricărui an dat, statele membre își pot revizui decizia luată în ceea ce privește procentul alocat din plafonul național anual pentru plata sprijinului cuplat. De asemenea, până la 8 februarie 2020, statele membre își pot revizui decizia luată, în măsura în care este necesar, pentru a se adapta la decizia referitoare la flexibilitatea între piloni pentru anul calendaristic 2020.
Tot legat de plata sprijinului cuplat, de procentul alocat pentru aceste plăți din plafonul național anual, statele membre pot decide, cu efect din anul următor: să lase neschimbat, să mărească sau să diminueze procentul stabilit (...), după caz; să modifice condițiile de acordare a sprijinului; să înceteze acordarea sprijinului. Statele membre notifică Comisiei orice decizie de revizuire în temeiul primului și al celui de al doilea paragraf din prezentul alineat, până la datele menționate.
Flexibilitatea între piloni este un transfer opțional de fonduri între plățile directe și dezvoltarea rurală. În temeiul articolului 14 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5), statele membre pot utiliza flexibilitatea respectivă în ceea ce privește anii calendaristici 2014-2019. Pentru a se garanta că statele membre își pot menține propria strategie, Regulamentul (UE) 2019/288 al Parlamentului European și al Consiliului (6) a prelungit flexibilitatea între piloni la anul calendaristic 2020, adică la exercițiul financiar 2021.
În prezent, articolul 14 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 prevede posibilitatea transferului de la dezvoltarea rurală la plățile directe ca procent din cuantumul alocat pentru sprijinul finanțat în cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) în exercițiul financiar 2021 prin dreptul Uniunii adoptat ulterior adoptării de către Consiliu a regulamentului relevant în temeiul articolului 312 alineatul (2) din TFUE. Deoarece dreptul relevant al Uniunii nu va fi adoptat până la termenul până la care statele membre trebuie să notifice propriile decizii referitoare la transfer, este oportun să se prevadă posibilitatea aplicării în continuare a flexibilității respective și să fie stabilit cuantumul maxim care poate fi transferat.
Pentru a se asigura respectarea plafoanelor anuale pentru finanțarea cheltuielilor legate de piață și a plăților directe, se stabilește o rată de ajustare a plăților directe atunci când previziunile privind finanțarea măsurilor finanțate în cadrul subplafonului în cauză pentru un anumit exercițiu financiar arată că plafoanele anuale aplicabile vor fi depășite.
REGULAMENTUL (UE) 2020/127 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 29 ianuarie 2020 modifică Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 în ceea ce privește disciplina financiară începând cu exercițiul financiar 2021 și a Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 în ceea ce privește flexibilitatea între piloni în anul calendaristic 2020.
ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.