Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Agricultura României – analiza SWOT. Care sunt plusurile şi minusurile în sectorul agricol românesc?

Publicat: 13 decembrie 2013 - 10:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În cadrul conferinţei Ziua Media pentru Dezvoltarea Rurală, ministrul agriculturii Daniel Constantin a făcut o aşa-zisă analiză SWOT a agriculturii româneşti. Potrivit acestuia, înzestrarea tehnică a agricultorilor români, creditele bancare acordate în sector şi productivitatea muncii în agricultură şi industrie alimentare sunt indicatori care înregistrează rate de zeci de ori mai scăzute comparativ cu media europeană.

„Gradul de înzestrare tehnică pe agricultor este de numai 350 euro în România, iar media UE 27 este de 9.100 de euro pe agricultor. Chiar dacă nu s-au cheltuit toţi banii, am avut o infuzie importantă de fonduri pentru utilarea cu echipamente agricole şi încă suntem mult în urma statelor membre, acest lucru reflectându-se în gradul de competitivitate al fermierilor români. De asemenea, creditele bancare acordate în România au fost de numai 110 euro/ha faţă de 1.700 euro pe hectar media Uniunii Europene. Fermierii din România nu au avut, din păcate, posibilitatea să aibă acces la credite până în acest an când s-au creat facilităţi importante. Productivitatea în industria alimentară este de 9.086 euro pe persoană, iar media UE este 40.875 de euro pe persoană media în UE. Cifre elocvente care nu mai au nevoie de niciun comentariu”, a declarat, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o conferinţă privind noul PNDR 2014-2020, unde a prezentat plusurile şi minusurile din agricultura românească.

Potrivit şefului MADR, România nu stă mai bine nici în ceea ce priveşte formarea continuă a managerilor din exploataţiile agricole sau gradul de sărăcie în rândul populaţiei din mediul rural. „Gradul de formare în România este de 1,6%, iar media UE de 8,9%. Iată de ce avem nevoie în continuare de pregătirea celor care accesează fonduri europene, care vor să implementeze o activitate în agricultură. (...) Nivelul de instruire a managerilor exploataţiilor agricole, educaţie de bază şi completă, este în România de 2,5%, faţă de media UE de 29,4%. Tot la capitolul minusuri, procentul de populaţie din România expusă riscului de sărăcie este de 40,3% şi medie UE de 24,2%. La începutul PNDR 2007- 2013, procentul era de peste 60%, ceea ce arată o îmbunătăţire, dar nu este suficient şi trebuie să ne preocupăm în continuare pentru că are un impact nu numai economic, ci mai ales social”, a adăugat Constantin.

Deşi suprafaţa agricolă exploatată în regim ecologic în România a fost trecută tot la minusuri, cu doar 0,4% faţă de 3,7% media UE, Constantin consideră că acest sector are încă mult loc pentru dezvoltare.
„Este unul din motivele pentru care în viitorul PNDR vom avea sume importante pentru agricultura ecologică. Avem un potenţial uriaş, trebuie să-l exploatăm, ne arată nu doar cifrele ci şi vânzările de produse obţinute în agricultura ecologică şi pe piaţa din România, dar mai ales pe piaţa UE, unde produsele noastre reprezintă un brand”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Cu ce ne apropiem de UE?
În acelaşi context, ministrul agriculturii a menţionat şi doi indicatori ai sectorului agricol care sunt apropiaţi de media UE, respectiv rata şomajului şi ponderea sectorului agricol în valoarea adăugată brută.
„Ponderea sectorului agricol în valoarea adăugată brută, cred că arată foarte bine comparativ cu media UE, respectiv 6% în România şi 1,7% media UE. România nu numai că are un potenţial, dar este în continuare o ţară cu un puternic impact la nivelul UE în ceea ce priveşte produsele şi suprafaţa ocupată în agricultură şi cred că poate obţine profit în perioada următoare pe acest sector. De asemenea, mi se pare important că România, deşi a a trecut printr-o perioadă foarte grea, criza economică s-a cunoscut mai mult decât în alte state membre, are o rată a şomajului de 7%, iar media UE este 10,5%. Cred că arată bine şi este un punct câştigat, dar un impact l-au avut şi fondurile europene pentru că s-au creat foarte multe locuri de muncă în agricultură şi în mediul rural, care au îmbunătăţit aceşti indicatori”, a explicat oficialul MADR.
Ministrul Agriculturii participă, joi, la o conferinţă privind noul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, unde subiectele dezbătute vizează etapele procesului de pregătire a PNDR, stadiul consultării partenerilor economici şi sociali în pregătirea noului PNDR 2020, priorităţile României în noul program şi politica de dezvoltare rurală 2020. sursa: Agerpres

Vizualizat: 3353 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

06 august 2020 - 16:29

SUBVENȚIA DE 3.000 DE EURO! Programul Tomata a fost accesat anul acesta de circa 18.000 de cultivatori de roșii în spații protejate. Problema este că numărul mare de fermieri eligibili la plată scade cuantumul subvenției. Fermierii ar urma să primească aproximativ 2.250 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate în loc de 3.000 de euro, sumă la care se așteaptă ei.

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

06 august 2020 - 14:40

EXCLUSIV AGROINFO. Vă rog să-mi spuneți dacă aș putea găsi pășune în Ungaria pentru 85 de vaci. Îl roagă oierul, în scrisoare, pe premierul Ungariei. Crescătorul de animale a scris la toate instituțiile din România, de la primărie la Ministerul Agricuturii, la Guvernul României, la Președinție și, mai nou, la Parlamentul României, la Camera Deputaților. Sătul de promisiuni, Romi Mariș a trimis astăzi o scrisoare către Guvernul Ungariei. Oierul roagă să fie ajutat să se mute cu fermă cu tot în țara vecină.

MINISTRUL OROS: PLĂȚI DE 6 MILIARDE DE EURO pentru SATUL ROMÂNESC!

MINISTRUL OROS: PLĂȚI DE 6 MILIARDE DE EURO pentru SATUL ROMÂNESC!

05 august 2020 - 13:30

BANI PENTRU DEZVOLTAREA SATULUI. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurale, din 2015 și până în prezent, au fost efectuate plăți în valoare totală de aproximativ 6 miliarde de euro, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe pagina sa Facebook. Șeful MADR a participat, la începutul acestei săptămâni, la o videoconferință cu 8 centre regionale și 41 de oficii județene ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MADR A APROBAT NOI REGLEMENTĂRI FITOSANITARE PENTRU PRODUSE VEGETALE!

MADR A APROBAT NOI REGLEMENTĂRI FITOSANITARE PENTRU PRODUSE VEGETALE!

05 august 2020 - 12:37

COMUNICAT. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a aprobat „Ordinul privind aprobarea listei utilizărilor minore în România”, acesta fiind publicat în Monitorul Oficial al României nr. 672 din 29 iulie 2020.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ACUM CU SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

CE SE ÎNTÂMPLĂ ACUM CU SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

21 iulie 2020 - 10:30

DOUĂ VARIANTE! România a negociat zilele acestea suma pe care o va primi de la UE. Ce se va întâmpla cu subvențiile fermierilor români, cu banii pentru dezvoltare rurală? În timp ce europarlamentarul Carmen Avram (S&D) anunță pe pagina sa oficială că România a pierdut, că subvențiile vor fi mai mici și că Europa ne-a tăiat din banii pentru dezvoltare rurală, președintele României, Klaus Iohannis, declară că țara noastră a obținut o sumă colosală.

LEGE PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTELE IOHANNIS!

LEGE PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTELE IOHANNIS!

24 iunie 2020 - 19:30

COMUNICAT ADMINISTRAȚIA PREZIDENȚIALĂ. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi, 24 iunie 2020, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

02 aprilie 2020 - 11:48

DECIZII PE PIAȚA CEREALELOR. Rusia şi Ucraina, principalii exportatori de cereale din regiunea Mării Negre impun cote pentru exportul de cereale. Prin aceste măsuri doresc să limiteze creşterea preţurilor şi să protejeze piaţa internă. Acestă decizie vine în urma pandemiei de coronavirus care perturbă lanțurile de aprovizionare cu produse alimentare din întreaga lume. Ca efect imediat, decizia poate conduce la creșterea prețurilor FOB pentru grâu.

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

30 martie 2020 - 23:44

EXPLICAŢII OFICIALE PROCEDURĂ DE URGENŢĂ COVID-19. Sute de mii de fermieri români care nu au depus încă la APIA cererea unică pentru subvenţiile pe 2020 vor depune cererile online. Secretarul de stat în MADR Emil Dumitru a explicat pentru AGROINFO cum va funcţiona întregul proces.

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

28 martie 2020 - 12:46

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

SONDAJ: Efectele coronavirusului în agricultură

SONDAJ: Efectele coronavirusului în agricultură

27 martie 2020 - 10:17

Pandemia de coronavirus poate să aibă un impact grav asupra fermelor şi companiilor din domeniul agricol, pe termen scurt, mediu şi lung.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii