SCĂDERE DRAMATICĂ! Piața cărnii de miel se prăbușește în toată Europa din cauza crizei COVID-19. Prețurile și cifrele de sacrificare au scăzut în aproape fiecare țară, în ciuda faptului că suntem în plin sezon de Paște.
În Grecia, unul dintre statele membre ale UE renumite pentru tradiția sa în creșterea și consumul de ovine, prețul mielului a scăzut cu 20% din cauza cererii interne scăzute, potrivit AFP. De obicei, 7 din 10 greci obișnuiau să consume miel, dar anul acesta raportul se schimbă dramatic din cauza restricțiilor de circulație a populației și blocajului impus în Grecia pe fondul pandemiei COVID-19.
Franța va reduce cifrele de sacrificare a mielului cu 500.000 de capete în acest an, deoarece cererea internă este scăzută, exporturile chiar către UE și Orientul Mijlociu au scăzut și importurile din Noua Zeelandă concurează împotriva produselor locale. O sursă a asociației profesionale Interbev a recunoscut că importurile din Noua Zeelandă au fost comandate în urmă cu câteva luni din cauza îngrijorărilor conform cărora producția locală ar putea să nu fie suficientă pentru a răspunde cererii interne. Cu toate acestea, din cauza blocării și a închiderii serviciilor alimentare stocurile importate s-au dovedit a fi mai mult decât suficiente.
Chiar și Noua Zeelandă simte acum durerea restricțiilor COVID-19, cifrele de sacrificare au fost reduse la jumătate, la 150.000 de miei / săptămână, comparativ cu cifrele raportate pentru un sezon obișnuit de Paști (300.000 de miei / săptămână).
În Spania, păsările de curte au înlocuit mielul în comenzile primite de măcelari, spune Carnemad, asociația profesională a măcelarilor din Madrid
Carnea cea mai solicitată de consumatori în aceste zile este puiul, potrivit tuturor profesioniștilor. Clientul cere carne de pui în aproape 50% din vizitele la unitățile alimentare, restul de 50% fiind împărțit între carne de vită și carne de porc.
Carnea de miel și carnea de vită premium sunt cu greu vândute în aceste zile, deoarece sunt considerate ca fiind destinate sectorului HoReCa, se arată într-un comunicat.
Chiar și pe piața britanică, în ciuda creșterii vânzărilor de 12% raportată în primele patru săptămâni ale lunii martie, mielul nu este la mare cerere în această perioadă de criză.
În prima săptămână a lunii aprilie, au fost sacrificați 172.000 de miei, cel mai mic număr din ultimii trei ani. De obicei, în săptămâna pascală, sacrificam mai mult de 260.000 de miei. Odată cu scăderea prețurilor înainte de Paște, a existat o mare preocupare pentru piața post-Paște. Vânzările de miel în Marea Britanie se confruntă în special cu trecerea de la serviciile alimentare la cererea de vânzare cu amănuntul, a comentat Rebecca Wright, Red Meat Analyst, AHDB.
sursa: Euromeat News