Adama
Vinasa Rompak

Va bloca Rusia exportul de cereale?

Publicat: 16 martie 2022 - 12:14
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

Analiştii pieţei se așteaptă ca guvernul rus să impună o interdicție de export pentru toate cerealele în afara cotelor existente, inclusiv grâu, porumb și orz, începând din această lună și până la 31 august. Exporturile ruse din cadrul cotei actuale de 11 milioane de tone de cereale, care include o cotă de 8 milioane de tone de grâu, vor fi în continuare posibile prin intermediul licențelor care au fost deja distribuite oficial exportatorilor.

Zvonurile vin după ce guvernul rus a declarat săptămâna trecută că va lua în considerare interzicerea temporară a exportului de grâu, porumb și orz în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), în încercarea de a preveni reexporturile de cereale rusești prin țările vecine. Exporturile în cadrul UEE nu intră sub incidența restricțiilor impuse de cotele sau taxele de export, în timp ce pentru exporturile în afara blocului, taxa pentru grâu în perioada 16-22 martie a fost stabilită la 86,30 dolari/tonă, cea pentru porumb la 54,10 dolari/tonă și de 77,40 dolari/tonă la orz. Orice export de cereale care depășea cota urmează să fie supus unei taxe suplimentare de 50% din costurile vamale, dar care nu va fi mai mică de 100 euro/tonă.

Ucraina încă exportă cereale

Ucraina continuă să deţină stocuri mari de cereale, floarea-soarelui şi ulei de floarea-soarelui  care sunt greu accesibile pieţei internaţionale ca urmare a conflictului intern şi a blocării porturilor de la Marea Neagră. Totuşi, cantităţi limitate de produse agricole continuă să fie exprtate de către Ucraina.

Agricensus a dat publicităţii ofertele şi nivelurile orientative ale preţurilor de tranzacționare cash de la începutul săptămânii. Astfel, uleiul de floarea-soarelui ucrainean este oferit în intervalul 1.850 până la 2.700 dolari/tonă DAP. Porumbul în intervalul de la 275 până la 295 dolari/tonă, DAP Polonia, dar cererea este mult mai mică și sunt livrate doar 1.000-2.000 tone/zi.

Dificultățile logistice sunt principalele probleme la export, nu sunt suficiente vagoane şi camioane libere şi combustibil. De asemenea, datorită diferenţei de ecartament a căii de rulare dintre Ucraina şi statele UE, este necesară transbordarea cerealelor, ceea ce creează costuri suplimentare de aproximativ 10 euro/tonă.

porumb si grau_b 

Înainte de invazia rusă, Ucraina estima că ar putea exporta peste 60 de milioane de tone de cereale, inclusiv 33 de milioane de tone de porumb și 23 de milioane de tone de grâu, în sezonul 2021/22. De asemenea, Ucraina este cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui din lume. Ministerul Agriculturii a declarat că Ucraina a exportat 43 de milioane de tone cereale şi oleaginoase, în perioada 1 iulie 2021 - 23 februarie 2022.

Vizualizat: 2241 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

A crescut prețul pe kilogramul de vită? Ce spun crescătorii de vaci!

A crescut prețul pe kilogramul de vită? Ce spun crescătorii de vaci!

Cheltuielile în fermele de animale, în fermele vegetale din România, au crescut anul acesta prin comparație cu anul trecut din cauza exploziei de prețuri la îngrășăminte, furaje, energie eletrică. Crescătorii de vaci spun cu cât reușesc să vândă kilogramul în viu de vițel, kilogramul la carcasa de vită. 

Salarii de până la 15.000 lei/lună în ferma lui Dimitrie Muscă! Plătești, ai oameni!

Salarii de până la 15.000 lei/lună în ferma lui Dimitrie Muscă! Plătești, ai oameni!

Fermierul Dimitrie Muscă, Combinatul Agroindustrial (CAI) Curtici, Arad, este printre puținii fermieri români care nu se plâng că nu găsesc muncitori pentru ferme.

Ajutor fermieri pentru acest an! Termen 1 aprilie 2022!

Ajutor fermieri pentru acest an! Termen 1 aprilie 2022!

Termenul de depunere a cererilor pentru obținerea ajutorului de minimis pentru legumele în spații protejate (programul Tomata și alte legume în spații protejate) este data de 1 aprilie 2022. Ce condiții trebuie îndeplinite și care sunt actele de care au nevoie fermierii?

Ungaria a oprit exportul de cereale

Ungaria a oprit exportul de cereale

Ungaria a anunțat blocarea exporturilor de cereale la sfârșitul săptămânii trecute, invocând creșterea prețurilor de pe piață în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Măsura excepţională a fost publicată oficial sâmbătă și a intrat în vigoare duminică (06.03.2022).

Există zvonuri că și Bulgaria ar intenționa să interzică exporturile, dar încă nu a venit nicio confirmare oficială. Sunt însă surse din piață care afirmă că a fost întreruptă temporar eliberarea de certificate fitosanitare, ceea ce echivalează cu restricționarea exporturile. În România, ministerul agriculturi a anunţat că nu se impun restricţii pentru exportul de cereale.

Există posibilitatea INTERZICERII exporturilor de grâu?

Există posibilitatea INTERZICERII exporturilor de grâu?

O diferenţă mare de preţ a fost semnalată ieri (03.03.2022) între ofertele de grâu din Bulgaria şi grâul românesc. Această reacţie a traderilor a apărut ca urmare a zvonurile privind o posibilă limitare sau interzicere a exporturilor de grâu pentru a compensa lipsa de aprovizionare din Ucraina și Rusia.

După oprirea exporturilor din Ucraina CREŞTE preţul porumbului

După oprirea exporturilor din Ucraina CREŞTE preţul porumbului

Închiderea forţată a porturilor și terminalelor ucrainene urmată de suspendarea tuturor transporturilor comerciale din Marea Neagră și Marea Azov a determinat creşterea preţului cerealelor şi în special a porumbului. Preţurile cerealelor din Golful SUA au început săptămâna cu creştere de la 309,25 dolari/tonă până la 327,75 dolari/tonă. La bursa europeană Euronext, preţurile au ajuns la 340,0 euro/tonă porumb, 351,25 euro/tonă grâu (cu livrare în luna martie) şi 821,75 euro/tonă rapiţă (cu livrare în luna mai).

Bunge suspendă operațiunile din Ucraina

Bunge suspendă operațiunile din Ucraina

Gigantul american de agrobusiness Bunge a anunțat joi (24.02.2022) că și-a suspendat temporar operațiunile din Ucraina, iar birourile companiei sunt închise în întreaga țară în urma invaziei Rusiei. Bunge a precizat că are 1.000 de angajați în Ucraina la două unitităţi de procesare (din Nikoalev și Dnipro) și la depozitele de cereale din diferite regiuni ale țării, precum și la un terminal de export din portul maritim comercial Mykolaiv.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii