Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

UN VENIT DE 1.500 DE EURO/AN PE OAIE!

Publicat: 22 decembrie 2019 - 09:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CUM SĂ FACI PROFITABILĂ O FERMĂ DE 250 DE OVINE. Înmulțiți 1.500 de euro cu 250 de ovine și veți obține o sumă importantă pe an din care ferma se poate dezvolta, crescătorul poate cumpăra pășune, poate să-și permită vacanțe și un trai îndestulat fără să-i fie teamă de ziua de mâine. De cele 250 de ovine se ocupă el și soția lui. Cresc o rasă de oi mixtă și produc nu mai puțin de 12 sortimente de brânză, între ele fiind specialități deja recunoscute și premiate.

Câțiva crescători români de animale au fost duși de europarlamentarul Daniel Buda (PPE) în vizită la o fermă de ovine și una de creștere a vacilor din Belgia. O bună experiență pentru fermierii români care au văzut cum poate deveni profitabilă o turmă de doar 250 de ovine. În România, cu o astfel de turmă, fermierul nu reușește decât să supraviețuiască, să se chinuie de la o zi la alta. În Belgia, altfel stă treaba.

La sfârșitul lunii noiembrie, împreună cu un grup de fermieri români pe care i-am avut ca invitați, am vizitat două ferme din Belgia. Am avut ocazia să vedem ferma de oi Bergerie D’Acremont a celor doi fermieri Peter și Barbara și ferma de vaci Guerard, o fermă de familie de care se ocupă tatăl împreună cu fiica acestuia. Ferma de familie deține 250 vaci de lapte Montbéliard. Principalele calități ale vacilor Montbeliard, pentru care popularitatea rasei a crescut în rândul fermierilor belgieni, și nu numai, sunt: adaptabilitatea la pășunat, calitatea laptelui și masa corporală.

cioban-belgia_b

Peter, crescător de ovine Belgia

Bergerie D’Acremont este o fermă unde proprietarul are până în 250 de oi din rasa Leitiere Belge. O rasă de lapte și carne a cărei producție se situează undeva la 500-600 litri de lapte în funcție de an. Conștient fiind că fără o prelucrare “cum scrie la carte” a laptelui, ferma nu poate să reziste, Peter și Barbara, proprietarii, au procedat la prelucrarea laptelui reușind să patenteze cel puțin 12 sortimente de brânză. Venitul pentru fiecare oaie este de peste 1500 de euro pe an doar din lapte. Iar producerea laptelui este urmată de mica procesare și vânzarea direct din fermă! De asemenea, aceștia prepară carnea sub forma de diverse specialități (jambon, salam) care sunt vândute ulterior prin propria rețea de vânzare undeva la 30-35 de euro kg.

peter-si-barbara-belgia_b

Peter și Barbara

În aceste ferme, am găsit ceea ce noi în zootehnie numim „rasă, masă, casă”. Rasele din aceste ferme sunt de o valoare genetică importantă. De asemenea, fermele le asigură proprietarilor un trai mai mult decât decent, care le permite să își trimită copiii la școală, să aibă un concediu, să nu ducă grija zilei de mâine.

Fermierii Peter și Barbara mi-au acceptat invitația de a veni în România în cursul lunii ianuarie pentru a avea un schimb de experiențe cu fermierii români. Vă voi informa cu privire la vizita acestora, având certitudinea că va aduce beneficii crescătorilor de animale din România, a scris europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul României, pe pagina sa Facebook.

Cine sunt crescătorii de ovine Peter și Barbara care vor veni în România să le explice oierilor români cum pot să-și facă fermele mici, de familie, profitabile?

Peter și Barbara De Cock-Vissenaekens și-au înființat în anul 1999 ferma de oi în Acremont, în apropiere de Bertrix, Belgia. Astăzi gestionează o turmă de 250 de ovine din rasa mixtă belgiană al căror lapte se transformă în brânză, înghețată, iaurt și alte produse lactate. Alegerea acestei rase nu este o coincidență. Peter și Barbara doresc mai presus de toate să păstreze și să diversifice o moștenire genetică. De asemenea, sunt nerăbdători să transmită cunoștințele lor, acumulate de la începutul proiectului, și să formeze producători de brânzeturi în fiecare an din toată țara.

cioban-belgia-doi_b

Din 1999, de la înființarea fermei, cuplul a continuat să își dezvolte produsele, în special brânzeturile. La „Bleu de Scailton” este un produs în stână, o brânză maturată în carierele din Bertrix, recunoscută în cadrul competiției mondiale pentru cel mai bun producător de brânzeturi din 2010.

În 2014, cei doi producători de brânză au contactat cooperativa agricolă Terre-en-vue pentru că aveau nevoie de mai mult teren pentru creșterea mieilor. A fost o primă oportunitate de a achiziționa 4,5 ha de pajiște. La începutul anului 2018, cei doi crescători au apelat din nou la cooperativă pentru cumpărarea altor 5 hectare de pășune, al căror preț s-a ridicat la 100.000 de euro.

 Sursa foto: Terre-en-vue

 

Vizualizat: 14292 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Intermediarii fac legea şi peste Prut

Intermediarii fac legea şi peste Prut

Podgoriile în Republica Moldova ocupă în prezent o suprafaţă totală de 135 mii de hectare. Conform estimărilor oficiale, anul acesta au fost recoltate peste 620 mii de tone de struguri, cu circa 5.000 tone în plus faţă de producţia obţinută în 2016. Dinte acestea, 110 mii de tone sunt soiuri de masă. Pentru producători, principala provocare rămâne desfacerea.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Speranţa moare ultima...

Speranţa moare ultima...
Se desfiinţează FISCUL, strigă fericit Vasile. Detalii