CUM SĂ FACI PROFITABILĂ O FERMĂ DE 250 DE OVINE. Înmulțiți 1.500 de euro cu 250 de ovine și veți obține o sumă importantă pe an din care ferma se poate dezvolta, crescătorul poate cumpăra pășune, poate să-și permită vacanțe și un trai îndestulat fără să-i fie teamă de ziua de mâine. De cele 250 de ovine se ocupă el și soția lui. Cresc o rasă de oi mixtă și produc nu mai puțin de 12 sortimente de brânză, între ele fiind specialități deja recunoscute și premiate.
Câțiva crescători români de animale au fost duși de europarlamentarul Daniel Buda (PPE) în vizită la o fermă de ovine și una de creștere a vacilor din Belgia. O bună experiență pentru fermierii români care au văzut cum poate deveni profitabilă o turmă de doar 250 de ovine. În România, cu o astfel de turmă, fermierul nu reușește decât să supraviețuiască, să se chinuie de la o zi la alta. În Belgia, altfel stă treaba.
La sfârșitul lunii noiembrie, împreună cu un grup de fermieri români pe care i-am avut ca invitați, am vizitat două ferme din Belgia. Am avut ocazia să vedem ferma de oi Bergerie D’Acremont a celor doi fermieri Peter și Barbara și ferma de vaci Guerard, o fermă de familie de care se ocupă tatăl împreună cu fiica acestuia. Ferma de familie deține 250 vaci de lapte Montbéliard. Principalele calități ale vacilor Montbeliard, pentru care popularitatea rasei a crescut în rândul fermierilor belgieni, și nu numai, sunt: adaptabilitatea la pășunat, calitatea laptelui și masa corporală.
Peter, crescător de ovine Belgia
Bergerie D’Acremont este o fermă unde proprietarul are până în 250 de oi din rasa Leitiere Belge. O rasă de lapte și carne a cărei producție se situează undeva la 500-600 litri de lapte în funcție de an. Conștient fiind că fără o prelucrare “cum scrie la carte” a laptelui, ferma nu poate să reziste, Peter și Barbara, proprietarii, au procedat la prelucrarea laptelui reușind să patenteze cel puțin 12 sortimente de brânză. Venitul pentru fiecare oaie este de peste 1500 de euro pe an doar din lapte. Iar producerea laptelui este urmată de mica procesare și vânzarea direct din fermă! De asemenea, aceștia prepară carnea sub forma de diverse specialități (jambon, salam) care sunt vândute ulterior prin propria rețea de vânzare undeva la 30-35 de euro kg.
Peter și Barbara
În aceste ferme, am găsit ceea ce noi în zootehnie numim „rasă, masă, casă”. Rasele din aceste ferme sunt de o valoare genetică importantă. De asemenea, fermele le asigură proprietarilor un trai mai mult decât decent, care le permite să își trimită copiii la școală, să aibă un concediu, să nu ducă grija zilei de mâine.
Fermierii Peter și Barbara mi-au acceptat invitația de a veni în România în cursul lunii ianuarie pentru a avea un schimb de experiențe cu fermierii români. Vă voi informa cu privire la vizita acestora, având certitudinea că va aduce beneficii crescătorilor de animale din România, a scris europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul României, pe pagina sa Facebook.
Cine sunt crescătorii de ovine Peter și Barbara care vor veni în România să le explice oierilor români cum pot să-și facă fermele mici, de familie, profitabile?
Peter și Barbara De Cock-Vissenaekens și-au înființat în anul 1999 ferma de oi în Acremont, în apropiere de Bertrix, Belgia. Astăzi gestionează o turmă de 250 de ovine din rasa mixtă belgiană al căror lapte se transformă în brânză, înghețată, iaurt și alte produse lactate. Alegerea acestei rase nu este o coincidență. Peter și Barbara doresc mai presus de toate să păstreze și să diversifice o moștenire genetică. De asemenea, sunt nerăbdători să transmită cunoștințele lor, acumulate de la începutul proiectului, și să formeze producători de brânzeturi în fiecare an din toată țara.
Din 1999, de la înființarea fermei, cuplul a continuat să își dezvolte produsele, în special brânzeturile. La „Bleu de Scailton” este un produs în stână, o brânză maturată în carierele din Bertrix, recunoscută în cadrul competiției mondiale pentru cel mai bun producător de brânzeturi din 2010.
În 2014, cei doi producători de brânză au contactat cooperativa agricolă Terre-en-vue pentru că aveau nevoie de mai mult teren pentru creșterea mieilor. A fost o primă oportunitate de a achiziționa 4,5 ha de pajiște. La începutul anului 2018, cei doi crescători au apelat din nou la cooperativă pentru cumpărarea altor 5 hectare de pășune, al căror preț s-a ridicat la 100.000 de euro.
Sursa foto: Terre-en-vue