Adama
Vinasa Rompak

UN CIOBAN ROMÂN A TRIMIS LUNA ACEASTA O SCRISOARE LIDERILOR EUROPENI!

Publicat: 23 octombrie 2018 - 13:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CEL MAI CUNOSCUT OIER ROMÂN! Este un simplu crescător de ovine din vârf de munte, dar este cunoscut acum de toată presa străină și de liderii europeni. Ciobanul român a semnat pe 9 octombrie 2018 o scrisoare care a fost expediată liderilor europeni și Consiliului miniștrilor mediului din statele membre UE, ținut în aceeași dată.

Oierul român din vârf de munte, Vlad Petru, semnează scrisoarea alături de fermieri, proprietari de păduri, de hoteluri sau restaurante din Suedia, Portugalia, Franța, Italia, Germania. Toți sunt deja victime ale schimbărilor climatice și mărturisesc acest lucru: Armando și-a pierdut pădurile în incendiile care au decimat Portugalia, Sanna se teme că-și pierde ferma de reni, amenințată de topirea permafrostului, Maurice se luptă să trăiască prin cultivarea de lavandă, dar seceta consecutivă îi distruge cultura. Împreună, au decis, anul trecut, să acționeze în judecată Uniunea Europeană, la Curtea Europeană de Justiție, pentru lipsa de ambiție în atingerea obiectivelor sale în materie de climă. Semnatarii scrisorii invită miniștrii mediului să își revizuiască angajamentele în materie de  emisii de carbon.

E urgent. Avem nevoie să te uiți în direcția noastră și să ascult ceea ce trebuie să spunem. Mizele sunt prea importante. Vă scriem ca fermieri, păstori, forestieri, studenți, proprietari de hoteluri și restaurante. Venim din diferite țări europene: Suedia, Portugalia, Franța, Italia, Germania și România. Și avem un lucru în comun: schimbările climatice afectează viața noastră de zi cu zi.
Cu câteva luni în urmă, am intentat un proces împotriva Uniunii Europene pentru lipsa ambițioasă a obiectivului său climatic până în 2030. Pentru majoritatea dintre noi, aceasta este prima dată când am fost o acțiune în justiție. Noi nu am face acest lucru dacă viitorul familiilor noastre, al prietenilor noștri, al locuințelor noastre, al tradițiilor noastre și al copiilor noștri nu au fost în joc. Pentru noi, schimbările climatice nu sunt o chestiune de diplomație sau negocieri la nivel înalt. nivel. Aceasta este o problemă cu care ne confruntăm astăzi acasă și avem nevoie urgentă de o Europă care să ne protejeze.

Anul trecut, Armando și-a pierdut pădurile în imensele incendii care au decimat Portugalia. Autoritățile au asociat în mod public incendiile forestiere cu schimbările climatice. Creșterea renilor, care se află în centrul culturii Sami (etnicii sami cresc reni în Suedia n.r.), este amenințată de pierderea permafrostului. Sanna nu este doar îngrijorat de reni, dar și de tradițiile, cultura și viitorul generației sale. Maurice a pierdut 44% din veniturile obținute din culturile de lavandă în ultimii șase ani din cauza secetelor consecutive din sudul Franței. Fiul său, Renaud, este prima generație care schimbă inima activității, cultura de lavandă nu mai poate garanta un venit suficient pentru întreaga familie.

vlad-petru-familie_b

Oierul din România, Vlad Petru, și familia sa. Fotografia a fost publicată în presa din mai multe țări UE.

Dunele de nisip care protejează resursele de apă dulce din Langeoog, o mică insulă germană, sunt afectate de furtuni puternice. Maike și Michael, care au trăit pe această insulă de generații, se tem că-și pierd hotelul și restaurantul pe care le-au construit acum 20 de ani. Vlad locuiește în Munții Carpați. Acum este obligat să-și ia animalele pentru a pleca de la 700 m altitudine la 1400 m altitudine, astfel ca animalele sale să aibă acces la apă și pășunat. După cum spune el: "Nu pot merge mai departe cu turma mea, pentru că, peste 2000 de metri, nu există decât cerul."

În Portugalia, ferma ecologică a lui Alfredo este lovită de seceta din ce în ce mai serioasă și din ce în ce mai frecventă. El știe că, într-un scenariu al schimbărilor climatice de peste 1,5 ° C, în cazul în care ne îndreptăm spre obiectivul climatic actual al UE, terenul pe care îl lucrează, împreună cu alte 35 de familii, va deveni deșert, iar ferma sa va trebui să se miște. Familia Ildebrando lucrează de zece ani în apicultură. Schimbările din sezonul de înflorire și vremea neobișnuit de caldă au început să distrugă stupii, iar familia a pierdut 60% din producția de miere în 2017. Familia Giorgio are un mic hotel în Alpii italieni, dependent în totalitate de celebrele oportunități de alpinism în zonă. Modificările de temperatură fac ca gheața să urce periculos și să afecteze veniturile familiilor din jur.

Toate aceste impacturi se întâmplă chiar acum, chiar în Europa, datorită creșterii temperaturii de numai 1 ° C. Și este deja mai mult decât ne putem descurca.

Ieri, oamenii de știință ne-au reamintit că viitorul nostru depinde de un singur număr: 1.5. Cel mai mare organism științific din lume privind schimbările climatice, IPCC, a avertizat lumea asupra impactului schimbărilor climatice, care ar putea fi mult mai rău dacă nu limităm creșterea temperaturii la 1,5 ° C . Oamenii de știință au prezentat, de asemenea, în acest raport că "1,5 ° C" este atât un obiectiv posibil, cât și realizabil. Acesta este obiectivul cel mai ambițios care este încă posibil, dacă acționăm urgent.

Uniunea Europeană trebuie să acționeze în prezent pentru a ne proteja drepturile fundamentale împotriva efectelor agravante ale schimbărilor climatice. În apelul nostru și de la depunerea acestuia, solicităm UE să-și relanseze țintele climatice și să le transforme într-o acțiune concretă. Nu cerem despăgubiri sau bani. Credem că acțiunea intensificată a celor responsabili pentru stoparea schimbărilor climatice este singura modalitate de a-i salva pe cei dragi și mijloacele noastre de trai pe care le avem de generații.

Oamenii de știință și cercetătorii demonstrează încă o dată că avem modalități concrete de a face față acestei provocări. Și în Europa, vom avea momente cheie în viitor pentru a pune subiectul pe masă și pentru a reconsidera politicile climatice cu adevărat. Astăzi, miniștrii mediului din statele membre ale UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta despre acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.

În câteva luni, Europa va găzdui Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC) în Katowice, Polonia. Lipsa acestei oportunități unice de a reafirma obiectivele și politicile europene privind clima pe o traiectorie compatibilă cu 1,5 ° C va avea efecte devastatoare asupra securității noastre, a viitorului nostru și a drepturilor noastre fundamentale ale omului.

Facem apel la factorii de decizie europeni să ia în considerare avertizările oamenilor de știință și să ridice ținta climatică a UE până în 2030, în conformitate cu un scenariu compatibil cu 1,5 ° C. Aceasta este singura modalitate de a proteja cetățenii de efectele agravante ale schimbărilor climatice. Singurul mod în care ne putem aminti de această generație de factori de decizie europeni ca fiind cei care au scris istorie în folosul tuturor.

Sanna Vannar, președintele Asociației pentru Tineret Sami, Suedia
Maurice și Renaud Feschet, fermieri, Franța
Maike și Michael Recktenwald, hotelieri, Germania
Vlad Petru, crescător de ovine, România
Armando Carvalho, proprietar pădure, Portugalia
Alfredo Sendim, agricultor, Portugalia
Ildebrando Conceição, apicultor, Portugalia
Joaquim Caixeiro, agricultor, Portugalia
Giorgio Elter, fermier și proprietar hotel, Italia


 

 


Vizualizat: 8568 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii