Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

UN CIOBAN ROMÂN A TRIMIS LUNA ACEASTA O SCRISOARE LIDERILOR EUROPENI!

Publicat: 23 octombrie 2018 - 13:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CEL MAI CUNOSCUT OIER ROMÂN! Este un simplu crescător de ovine din vârf de munte, dar este cunoscut acum de toată presa străină și de liderii europeni. Ciobanul român a semnat pe 9 octombrie 2018 o scrisoare care a fost expediată liderilor europeni și Consiliului miniștrilor mediului din statele membre UE, ținut în aceeași dată.

Oierul român din vârf de munte, Vlad Petru, semnează scrisoarea alături de fermieri, proprietari de păduri, de hoteluri sau restaurante din Suedia, Portugalia, Franța, Italia, Germania. Toți sunt deja victime ale schimbărilor climatice și mărturisesc acest lucru: Armando și-a pierdut pădurile în incendiile care au decimat Portugalia, Sanna se teme că-și pierde ferma de reni, amenințată de topirea permafrostului, Maurice se luptă să trăiască prin cultivarea de lavandă, dar seceta consecutivă îi distruge cultura. Împreună, au decis, anul trecut, să acționeze în judecată Uniunea Europeană, la Curtea Europeană de Justiție, pentru lipsa de ambiție în atingerea obiectivelor sale în materie de climă. Semnatarii scrisorii invită miniștrii mediului să își revizuiască angajamentele în materie de  emisii de carbon.

E urgent. Avem nevoie să te uiți în direcția noastră și să ascult ceea ce trebuie să spunem. Mizele sunt prea importante. Vă scriem ca fermieri, păstori, forestieri, studenți, proprietari de hoteluri și restaurante. Venim din diferite țări europene: Suedia, Portugalia, Franța, Italia, Germania și România. Și avem un lucru în comun: schimbările climatice afectează viața noastră de zi cu zi.
Cu câteva luni în urmă, am intentat un proces împotriva Uniunii Europene pentru lipsa ambițioasă a obiectivului său climatic până în 2030. Pentru majoritatea dintre noi, aceasta este prima dată când am fost o acțiune în justiție. Noi nu am face acest lucru dacă viitorul familiilor noastre, al prietenilor noștri, al locuințelor noastre, al tradițiilor noastre și al copiilor noștri nu au fost în joc. Pentru noi, schimbările climatice nu sunt o chestiune de diplomație sau negocieri la nivel înalt. nivel. Aceasta este o problemă cu care ne confruntăm astăzi acasă și avem nevoie urgentă de o Europă care să ne protejeze.

Anul trecut, Armando și-a pierdut pădurile în imensele incendii care au decimat Portugalia. Autoritățile au asociat în mod public incendiile forestiere cu schimbările climatice. Creșterea renilor, care se află în centrul culturii Sami (etnicii sami cresc reni în Suedia n.r.), este amenințată de pierderea permafrostului. Sanna nu este doar îngrijorat de reni, dar și de tradițiile, cultura și viitorul generației sale. Maurice a pierdut 44% din veniturile obținute din culturile de lavandă în ultimii șase ani din cauza secetelor consecutive din sudul Franței. Fiul său, Renaud, este prima generație care schimbă inima activității, cultura de lavandă nu mai poate garanta un venit suficient pentru întreaga familie.

vlad-petru-familie_b

Oierul din România, Vlad Petru, și familia sa. Fotografia a fost publicată în presa din mai multe țări UE.

Dunele de nisip care protejează resursele de apă dulce din Langeoog, o mică insulă germană, sunt afectate de furtuni puternice. Maike și Michael, care au trăit pe această insulă de generații, se tem că-și pierd hotelul și restaurantul pe care le-au construit acum 20 de ani. Vlad locuiește în Munții Carpați. Acum este obligat să-și ia animalele pentru a pleca de la 700 m altitudine la 1400 m altitudine, astfel ca animalele sale să aibă acces la apă și pășunat. După cum spune el: "Nu pot merge mai departe cu turma mea, pentru că, peste 2000 de metri, nu există decât cerul."

În Portugalia, ferma ecologică a lui Alfredo este lovită de seceta din ce în ce mai serioasă și din ce în ce mai frecventă. El știe că, într-un scenariu al schimbărilor climatice de peste 1,5 ° C, în cazul în care ne îndreptăm spre obiectivul climatic actual al UE, terenul pe care îl lucrează, împreună cu alte 35 de familii, va deveni deșert, iar ferma sa va trebui să se miște. Familia Ildebrando lucrează de zece ani în apicultură. Schimbările din sezonul de înflorire și vremea neobișnuit de caldă au început să distrugă stupii, iar familia a pierdut 60% din producția de miere în 2017. Familia Giorgio are un mic hotel în Alpii italieni, dependent în totalitate de celebrele oportunități de alpinism în zonă. Modificările de temperatură fac ca gheața să urce periculos și să afecteze veniturile familiilor din jur.

Toate aceste impacturi se întâmplă chiar acum, chiar în Europa, datorită creșterii temperaturii de numai 1 ° C. Și este deja mai mult decât ne putem descurca.

Ieri, oamenii de știință ne-au reamintit că viitorul nostru depinde de un singur număr: 1.5. Cel mai mare organism științific din lume privind schimbările climatice, IPCC, a avertizat lumea asupra impactului schimbărilor climatice, care ar putea fi mult mai rău dacă nu limităm creșterea temperaturii la 1,5 ° C . Oamenii de știință au prezentat, de asemenea, în acest raport că "1,5 ° C" este atât un obiectiv posibil, cât și realizabil. Acesta este obiectivul cel mai ambițios care este încă posibil, dacă acționăm urgent.

Uniunea Europeană trebuie să acționeze în prezent pentru a ne proteja drepturile fundamentale împotriva efectelor agravante ale schimbărilor climatice. În apelul nostru și de la depunerea acestuia, solicităm UE să-și relanseze țintele climatice și să le transforme într-o acțiune concretă. Nu cerem despăgubiri sau bani. Credem că acțiunea intensificată a celor responsabili pentru stoparea schimbărilor climatice este singura modalitate de a-i salva pe cei dragi și mijloacele noastre de trai pe care le avem de generații.

Oamenii de știință și cercetătorii demonstrează încă o dată că avem modalități concrete de a face față acestei provocări. Și în Europa, vom avea momente cheie în viitor pentru a pune subiectul pe masă și pentru a reconsidera politicile climatice cu adevărat. Astăzi, miniștrii mediului din statele membre ale UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta despre acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.

În câteva luni, Europa va găzdui Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC) în Katowice, Polonia. Lipsa acestei oportunități unice de a reafirma obiectivele și politicile europene privind clima pe o traiectorie compatibilă cu 1,5 ° C va avea efecte devastatoare asupra securității noastre, a viitorului nostru și a drepturilor noastre fundamentale ale omului.

Facem apel la factorii de decizie europeni să ia în considerare avertizările oamenilor de știință și să ridice ținta climatică a UE până în 2030, în conformitate cu un scenariu compatibil cu 1,5 ° C. Aceasta este singura modalitate de a proteja cetățenii de efectele agravante ale schimbărilor climatice. Singurul mod în care ne putem aminti de această generație de factori de decizie europeni ca fiind cei care au scris istorie în folosul tuturor.

Sanna Vannar, președintele Asociației pentru Tineret Sami, Suedia
Maurice și Renaud Feschet, fermieri, Franța
Maike și Michael Recktenwald, hotelieri, Germania
Vlad Petru, crescător de ovine, România
Armando Carvalho, proprietar pădure, Portugalia
Alfredo Sendim, agricultor, Portugalia
Ildebrando Conceição, apicultor, Portugalia
Joaquim Caixeiro, agricultor, Portugalia
Giorgio Elter, fermier și proprietar hotel, Italia


 

 


Vizualizat: 8078 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi struţi...

Doi struţi...
Doi struţi la o discuţie. Detalii