Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

UN CIOBAN ROMÂN A TRIMIS LUNA ACEASTA O SCRISOARE LIDERILOR EUROPENI!

Publicat: 23 octombrie 2018 - 13:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CEL MAI CUNOSCUT OIER ROMÂN! Este un simplu crescător de ovine din vârf de munte, dar este cunoscut acum de toată presa străină și de liderii europeni. Ciobanul român a semnat pe 9 octombrie 2018 o scrisoare care a fost expediată liderilor europeni și Consiliului miniștrilor mediului din statele membre UE, ținut în aceeași dată.

Oierul român din vârf de munte, Vlad Petru, semnează scrisoarea alături de fermieri, proprietari de păduri, de hoteluri sau restaurante din Suedia, Portugalia, Franța, Italia, Germania. Toți sunt deja victime ale schimbărilor climatice și mărturisesc acest lucru: Armando și-a pierdut pădurile în incendiile care au decimat Portugalia, Sanna se teme că-și pierde ferma de reni, amenințată de topirea permafrostului, Maurice se luptă să trăiască prin cultivarea de lavandă, dar seceta consecutivă îi distruge cultura. Împreună, au decis, anul trecut, să acționeze în judecată Uniunea Europeană, la Curtea Europeană de Justiție, pentru lipsa de ambiție în atingerea obiectivelor sale în materie de climă. Semnatarii scrisorii invită miniștrii mediului să își revizuiască angajamentele în materie de  emisii de carbon.

E urgent. Avem nevoie să te uiți în direcția noastră și să ascult ceea ce trebuie să spunem. Mizele sunt prea importante. Vă scriem ca fermieri, păstori, forestieri, studenți, proprietari de hoteluri și restaurante. Venim din diferite țări europene: Suedia, Portugalia, Franța, Italia, Germania și România. Și avem un lucru în comun: schimbările climatice afectează viața noastră de zi cu zi.
Cu câteva luni în urmă, am intentat un proces împotriva Uniunii Europene pentru lipsa ambițioasă a obiectivului său climatic până în 2030. Pentru majoritatea dintre noi, aceasta este prima dată când am fost o acțiune în justiție. Noi nu am face acest lucru dacă viitorul familiilor noastre, al prietenilor noștri, al locuințelor noastre, al tradițiilor noastre și al copiilor noștri nu au fost în joc. Pentru noi, schimbările climatice nu sunt o chestiune de diplomație sau negocieri la nivel înalt. nivel. Aceasta este o problemă cu care ne confruntăm astăzi acasă și avem nevoie urgentă de o Europă care să ne protejeze.

Anul trecut, Armando și-a pierdut pădurile în imensele incendii care au decimat Portugalia. Autoritățile au asociat în mod public incendiile forestiere cu schimbările climatice. Creșterea renilor, care se află în centrul culturii Sami (etnicii sami cresc reni în Suedia n.r.), este amenințată de pierderea permafrostului. Sanna nu este doar îngrijorat de reni, dar și de tradițiile, cultura și viitorul generației sale. Maurice a pierdut 44% din veniturile obținute din culturile de lavandă în ultimii șase ani din cauza secetelor consecutive din sudul Franței. Fiul său, Renaud, este prima generație care schimbă inima activității, cultura de lavandă nu mai poate garanta un venit suficient pentru întreaga familie.

vlad-petru-familie_b

Oierul din România, Vlad Petru, și familia sa. Fotografia a fost publicată în presa din mai multe țări UE.

Dunele de nisip care protejează resursele de apă dulce din Langeoog, o mică insulă germană, sunt afectate de furtuni puternice. Maike și Michael, care au trăit pe această insulă de generații, se tem că-și pierd hotelul și restaurantul pe care le-au construit acum 20 de ani. Vlad locuiește în Munții Carpați. Acum este obligat să-și ia animalele pentru a pleca de la 700 m altitudine la 1400 m altitudine, astfel ca animalele sale să aibă acces la apă și pășunat. După cum spune el: "Nu pot merge mai departe cu turma mea, pentru că, peste 2000 de metri, nu există decât cerul."

În Portugalia, ferma ecologică a lui Alfredo este lovită de seceta din ce în ce mai serioasă și din ce în ce mai frecventă. El știe că, într-un scenariu al schimbărilor climatice de peste 1,5 ° C, în cazul în care ne îndreptăm spre obiectivul climatic actual al UE, terenul pe care îl lucrează, împreună cu alte 35 de familii, va deveni deșert, iar ferma sa va trebui să se miște. Familia Ildebrando lucrează de zece ani în apicultură. Schimbările din sezonul de înflorire și vremea neobișnuit de caldă au început să distrugă stupii, iar familia a pierdut 60% din producția de miere în 2017. Familia Giorgio are un mic hotel în Alpii italieni, dependent în totalitate de celebrele oportunități de alpinism în zonă. Modificările de temperatură fac ca gheața să urce periculos și să afecteze veniturile familiilor din jur.

Toate aceste impacturi se întâmplă chiar acum, chiar în Europa, datorită creșterii temperaturii de numai 1 ° C. Și este deja mai mult decât ne putem descurca.

Ieri, oamenii de știință ne-au reamintit că viitorul nostru depinde de un singur număr: 1.5. Cel mai mare organism științific din lume privind schimbările climatice, IPCC, a avertizat lumea asupra impactului schimbărilor climatice, care ar putea fi mult mai rău dacă nu limităm creșterea temperaturii la 1,5 ° C . Oamenii de știință au prezentat, de asemenea, în acest raport că "1,5 ° C" este atât un obiectiv posibil, cât și realizabil. Acesta este obiectivul cel mai ambițios care este încă posibil, dacă acționăm urgent.

Uniunea Europeană trebuie să acționeze în prezent pentru a ne proteja drepturile fundamentale împotriva efectelor agravante ale schimbărilor climatice. În apelul nostru și de la depunerea acestuia, solicităm UE să-și relanseze țintele climatice și să le transforme într-o acțiune concretă. Nu cerem despăgubiri sau bani. Credem că acțiunea intensificată a celor responsabili pentru stoparea schimbărilor climatice este singura modalitate de a-i salva pe cei dragi și mijloacele noastre de trai pe care le avem de generații.

Oamenii de știință și cercetătorii demonstrează încă o dată că avem modalități concrete de a face față acestei provocări. Și în Europa, vom avea momente cheie în viitor pentru a pune subiectul pe masă și pentru a reconsidera politicile climatice cu adevărat. Astăzi, miniștrii mediului din statele membre ale UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta despre acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.

În câteva luni, Europa va găzdui Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC) în Katowice, Polonia. Lipsa acestei oportunități unice de a reafirma obiectivele și politicile europene privind clima pe o traiectorie compatibilă cu 1,5 ° C va avea efecte devastatoare asupra securității noastre, a viitorului nostru și a drepturilor noastre fundamentale ale omului.

Facem apel la factorii de decizie europeni să ia în considerare avertizările oamenilor de știință și să ridice ținta climatică a UE până în 2030, în conformitate cu un scenariu compatibil cu 1,5 ° C. Aceasta este singura modalitate de a proteja cetățenii de efectele agravante ale schimbărilor climatice. Singurul mod în care ne putem aminti de această generație de factori de decizie europeni ca fiind cei care au scris istorie în folosul tuturor.

Sanna Vannar, președintele Asociației pentru Tineret Sami, Suedia
Maurice și Renaud Feschet, fermieri, Franța
Maike și Michael Recktenwald, hotelieri, Germania
Vlad Petru, crescător de ovine, România
Armando Carvalho, proprietar pădure, Portugalia
Alfredo Sendim, agricultor, Portugalia
Ildebrando Conceição, apicultor, Portugalia
Joaquim Caixeiro, agricultor, Portugalia
Giorgio Elter, fermier și proprietar hotel, Italia


 

 


Vizualizat: 8183 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

LEGE: PRODUSELE DE LA MICII FERMIERI, COLECTATE și CUMPĂRATE DE STAT!

LEGE: PRODUSELE DE LA MICII FERMIERI, COLECTATE și CUMPĂRATE DE STAT!

29 mai 2020 - 09:11

LEGE privind achiziţionarea produselor alimentare din producţie autohtonă! Un proiect de lege, înregistrat la Senatul României, stabilește ca produsele de la micii fermieri români, de la procesatorii care folosesc materie primă românească, să fie colectate și cumpărate de stat și distribuite apoi magazinelor, unităților militare, cantinelor, spitalelor. Proiectul de lege este inițiat de deputatul Grațiela Leocadia Gavrilescu (PPU) și susținut de grupul parlamentar PSD.

MIERE ROMÂNEASCĂ PUȚINĂ ȘI SCUMPĂ! BIROCRAȚIA FRÂNEAZĂ AJUTOARELE pentru APICULTORI!

MIERE ROMÂNEASCĂ PUȚINĂ ȘI SCUMPĂ! BIROCRAȚIA FRÂNEAZĂ AJUTOARELE pentru APICULTORI!

29 mai 2020 - 08:09

APICULTORII RUINAȚI! Vremea capricioasă, temperaturile scăzute, criza sanitară, toate la un loc au afectat grav apicultura din România. Apicultorii spun că mierea va fi puțină anul acesta și scumpă, mai ales cea de salcâm. Au nevoie de ajutor, dar cu toate acestea, mulți dintre ei renunță la ajutorul de minimis de 20 de lei/familie de albină. Birocrația e mare. Dacă ai șapcă, de ce ai șapcă, dacă nu ai, de ce nu ai, spune un apicultor din județul Cluj.

AFIR ANUNȚĂ CĂ ESTE O INSTITUȚIE ANTI-MITĂ!

AFIR ANUNȚĂ CĂ ESTE O INSTITUȚIE ANTI-MITĂ!

28 mai 2020 - 20:23

COMUNICAT! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este prima instituție publică din România care a obținut din partea RINA SIMTEX, încă din iunie 2019, cerificarea internațională pentru standardul ISO 37001:2016, specific sistemului de management anti-mită, anunță AFIR într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FERMIERII ROMÂNI PROTESTEAZĂ! DECIZIILE DE CARE SE SIMT AMENINȚAȚI!

FERMIERII ROMÂNI PROTESTEAZĂ! DECIZIILE DE CARE SE SIMT AMENINȚAȚI!

28 mai 2020 - 20:05

REGULI DURE! Fermierii români consideră că deciziile Comisiei Europene sunt greșite și duc la pierderi enorme! Comisia Europeană a adoptat două strategii prin care se renunță la 50% din pesticidele folosite, la 20% din îngrășăminte, 10% din terenuri sunt scoase din circuitul agricol, iar 25% din suprafața arabilă trebuie ocupată de agricultură ecologică. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

AVANS SUBVENȚII! MESAJ APIA pentru TOȚI FERMIERII!

AVANS SUBVENȚII! MESAJ APIA pentru TOȚI FERMIERII!

28 mai 2020 - 18:58

OFICIAL. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a eliberat 720 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe și 613 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată pentru măsurile de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 - Plăți zone defavorizate), în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituțiile financiar-bancare și nebancare.

Prețul la export pentru grâul rusesc a crescut

Prețul la export pentru grâul rusesc a crescut

28 mai 2020 - 18:47

Pe fondul prognozelor scăzute (din cauza secetei), prețurile la export pentru viitoare recoltă de grâu rusesc au crescut. Potrivit agenţiei IKAR, prețurile pentru producţia viitoare de grâu, în Novorossiisk, cu livrare în iulie au crescut săptămâna trecută cu 4 dolari/tonă, ajungând până la 199 dolari/tonă (FOB). De asemenea, SovEcon a înregistrat o creștere săptâmânală cu aproape 3% pe tonă pentru grâul de panificaţie, preţul cu livrare FOB, în iulie, fiind de 202 USD/tonă.

CREŞTE CEREREA DE ROBOŢI AGRICOLI

CREŞTE CEREREA DE ROBOŢI AGRICOLI

28 mai 2020 - 11:30

Cererea de roboţi agricoli va înregistra o creştere de 24,1% până în 2024, potrivit unui studiu realizat de Transparency Market Research (TMR) cu privire la segmentul afacerilor şi comerţului din domeniul agriculturii.

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

28 mai 2020 - 11:27

OFICIAL MADR. Actul normativ pentru atribuirea celor 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri este deja în avizare internă la Ministerul Agriculturii, anunță secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru. Cele 50 de hectare de teren agricol sunt la pachet cu ajutorul pentru instalarea tinerilor fermieri, un sprijin de maxim 50.000 de euro.

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

28 mai 2020 - 11:02

PORCUL ROMÂNESC PE CALE DE DISPARIȚIE! Pe primul loc în clasamentul importurilor de alimente pe care le face România este carnea de porc, urmată de pâine și alte produse de panificație.  Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, România importă, la acest moment, carne de porc în valoare de 700 milioane de euro.

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

28 mai 2020 - 10:03

BANI MULȚI LA PUȚINI FERMIERI! Accesul la sprijinul financiar din fondurile europene e dificil pentru mulți fermieri români. Ei se plâng că nu reușesc să obțină finanțare nerambursabilă. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, recunoaște că Ministerul Agriculturii a dat bani foarte mulți la foarte puțini fermieri. Oficialul MADR dezvăluie cum peste un miliard de euro trebuia să ajungă la 12.000 de fermieri, dar au ajuns bani doar la 1.700 de fermieri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Ziua de mâine

Ziua de mâine
Cea mai grozavă zi este MÂINE. Detalii